Hogy üljem ki az ügetést?
Régen jártam voltig-ra de nemrég belekeztem a lovaglásba.
Minden nagyon jól megy csak az a baj hogy nem tudom kiülni az ügetést ,hogy üljem ki? Na meg a vágtátától is félek, egyszer vágtáztam és majdnem leestem a lóról.Hogyan küzdjem le a félelmemet? Tudnárok adni tanácsokat, esetleg linkelni hasznos oldalakat? És azt is megszeretném kérdezni hogy mennyi idő után lehet menni terepre, és mikor lovagolhatok egyedüfutoszár nélkül? Mi szerint válaszam meg a lovat? Magyarsportló vagy lipicai? Vagy angoltelivért a többin nem engednek.A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Mindenképpen keress egy jó edzőt. Ha a mostani helyen nincs ilyen akkor érdemes lenne mást keresni.
De azért csak írok valami támpontot. Szóval ha egy ló üget, az ugyebár egy kétütemű mozgás. Ez neked annyit jelent hogy fel és le. Ha figyelsz érezni fogod hogy mikor "dob föl" a háta. Tehát hogy mikor kell kikönnyíteni. A félelem leküzdéséhez pedig csak gyakorlás kell. Minél többet ülsz lovon annál jobban megszokod és elmúlik a félelem.
Az pedig hogy mikor mehetsz terepre / futószár nélkül az csak a fejlődéseden múlik. Jobb helyeken pár hónapig várnak hogy minden jármódban biztonságosan ülj. Akkor mehetsz futószár nélkül. A ló fajtája pedig majdnem mindegy.
Keress egy jó lovardát egy jó edző és nyugodt (nem betonalodalú, bealvós) kiegyensúlyozott lovakkal.
Az, hogy milyen tempóban haladsz ez tőled függ, hogy érzel rá a dolgokra.
Tanügetést úgy ülöd ki, hogy jól bele szorítod magad a nyeregbe a combjaiddal és a térdeiden támaszkodsz, térdtől lefele ne kapaszkodj a lábaddal ügyelni kell, hogy függetlenül tudd mozgatni, így tudsz majd jó csizmasegítséget adni, ha szükséges. Laza derékkal egy ici-picit hátra dőlve könnyű követni a ló mozgását. Kengyel nélkül sokat kell gyakorolni ezt, és a könnyű ügetést is, ahol minden második ütemre felállsz, amikor a külső első láb lendül. Azért kell kengyel nélkül, mert ne ahhoz szokj hozzá, hogy a kengyelből állsz fel, hanem térdből kell, és az alsó lábszárad továbbra is függetlenül mozog.
Vágtával is futószáron illik találkozni először, kengyel nélkül és kengyellel is. megtanulod, hogy kel ülni és megtalálni az egyensúlyod, és itt is laza derékkal követed a ló mozgását, és arra töreked, hogy olyan legyen, mintha térdedtől a derekadig összenőttél volna a lóval.
Sok gyakorlással hamar lekerülsz futószárról, főleg ha hetente többször jársz, eleinte garantált az izomláz. Lófajta ilyenkor mindegy, a légyen, hogy nyugodt és segítségekre jól reagáló lovat adjon alád az edződ, szóval ezt nem te választod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!