Hány éves kortól érdemes elkezdeni lovagolni?
5 éves a lányom akit szeretném vinni lovagoltatni. Viszont úgy, hogy nem csak felül és sétálnak vele, hanem az alapokat is szeretném, hogy megtanulja. Én is lovagolokde én tiniként keztem el.
Estleg ha lovardát isd tudnátok javasolni Budapest 4dik kerület környékén?
Ahova járok, ott hafikkal dolgoznak, olyan 3,5-4 évesekkel már lehetett foglalkozni futószáron. Ahol nincs lehetőség kisebb lovakon lovagolni, ott általában az 5 éves kort jelölik meg, mert akkor már átlagban elég nagyok a gyerkőcök, hogy átérjék a lovat és tudjanak szorítani.
Szóval vidd el nyugodtan, viszont nagyon nézd meg az oktatót, hogy hogyan bánik a gyerekkel. Eleinte fél órás foglalkozások lesznek, aztán ahogy erősödik, ügyesedik a gyerek, úgy felkúszik ez 1 órára.
Szerintem 6-7 éves korától érdemes elkezdeni komolyan foglalkoztatni a gyereket futószáron. Főként azért, mert ekkorra alakul ki az a fajta koncentrációs készség, ami lehetővé teszi a tanulást (nem véletlen ugye, hogy ezt ítélték meg az iskolaérett kornak is). Persze gyermeke válogatja, ki mennyire tud koncentrálni és fegyelmezetten (!) tanulni és figyelni (ezzel nem azt mondom, hogy kiképzőtábor szintjén kell a fegyelmet megtanulni, de ha beszél az oktató - akkor igenis figyeljen). Nekem az a tapasztalatom, hogy 7 éves kor alatt nem érdemes futószáron oktatni. Ettől függetlenül láttam már 7 éves kislányt, aki úgy lovagolta önállóan a lovat, hogy leesett az állam (ergo biztosan elkezdte a lovaglást már 4-5 évesen).
Van egy olyan elmélet is, ami szerint óvatosan kell a fiatalok lovagoltatását megkezdni, mert ha túl hamar és túl gyakran kerül lóra a gyerek, akkor minimális deformálódás kialakulhat a fejlődő csontokban is, és O-lábú lesz a gyerek, amit, pláne ha kislány, kamasz korában nem biztos, hogy meg fog köszönni a szülőnek. (az említett hétéves kislánynak már akkor látható volt a lábain a dolog, de az is lehet, hogy egyszerűen csak ilyen alkat volt)
Nálunk a lovardában kisebb, 3 éves kicsi lánykák is lovagolnak egy kb. 140es pónin! :)
Futószáron nagyon jól megtudnak tanulni ilyen kicsiben is megfelelő oktatás mellett.
A #4-es válaszolónak tökéletesen igaza van!
Amellett, hogy 6-7 éves kor alatt nem is lehet normálisan oktatni és hogy a gyereknek sem élvezetes, még egészségtelen is! Az alapokat meg még bőven ráér megtanulni, mert hiába kezdi el 5 évesen tanulni még egy jó darabig nem fog fejlődni csak ugyanazon a szinten tötyörészni, mert abban a korban még se nem fizikailag nincs meg az ereje, hogy egy lovat ellovagoljon, se nem fejben nem tart még ott, hogy át tudja gondolni mit is akar tulajdonképp a lótól.
Ráadásul 5 évesen ha bármi rossz tapasztalat éri a lovakkal kapcsolatban (begyorsít alatta, megijed valamitől stb.) egy életre elmehet a kedve a lovaktól, arról nem is beszélve, hogy nem épp a legveszélytelenebb sportág.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!