Lovaglásnál az 1. alkalom a legnehezebb?
Első alkalom? Ezt hogy érted?
Nyilván nem a legeslegelső alkalomra érted, hiszen úgy tűnik ki a szövegből, hogy régebben lovagoltál.
Meg eléggé úgy tűnik, hogy Te szívesen vennéd, ha a lovaglásra lenne egy bizonyos szabály, ami mindig, minden körülmény között ráhúzható a lovasra és a tudására.
Ez nem így van, sok tényezőtől függ, hogy milyen teljesítményt nyújt a lovas. Nyilván első, hogy mekkora a tapasztalata és mennyire tehetséges, de ezen túl függ attól is, hogy milyen lovat raknak alá, milyen az edzője, sőt, milyen a hangulata, a szerszám, szóval érted...
Aki úgy áll hozzá, hogy de nehéz ez a lovaglás dolog, és csak erőlködik, annak minden alkalom nehéz lesz...
Nem értelek egész pontosan, de engedd meg, hogy leírjam a tapasztalatomat, hátha ez válasz:
Amikor életemben először elkezdtem lovagolni tanulni, egy magánlovardába jártam, és senki más nem volt ott, csak az oktató, én és a párom, aki szintén tanult.
Bármit megcsináltam a lóval, én tisztítottam a patáit, lecsutakoltam, mindig nekem kellett kivezetni. A legnagyobb sikerélményem az volt, mikor váratlanul odajöttek idegen lovasok, és megijedt alattam a ló, megugrott, majd két lábra ágaskodott nyerítve, és én gyönyörűen megtartottam. akkor azt kérdezték az idegenek, hogy hány éve lovagolok. Mondtam, hogy csak néhány hónapja. :-)
Majd egy időre abbahagytuk, jó egy év múlva kerestük fel újra azt az oktatót, de akkor már egy lovasiskolában tanított. Kezdetektől fogva stressz volt az egész, nem volt lehetőségünk a lovakkal foglalkozni, még csak kivezetni sem, mert ahogy leparkolt vele az előző mazsola, úgy ült fel rá a következő. Semmi nem ment, újra kellett mindent kezdeni futószárról, és olyan idegesnek éreztem mindegyik lovat, hogy nem tudtam velük összhangba kerülni. Egyszer aztán újra bekövetkezett egy ilyen ijedtség a ló részéről, és úgy hullottam le róla mint a nyárfalevél.
Ha jól értelmeztem most nem abban a táborban lovagoltál, hanem másik helyen. Az én példámból arra következtetek, hogy nem mindegy a körülmény, és jobb lesz nosztalgiáznod. Külső oka lehet, hogy most nem ment úgy. Ráadásul ha neked szőrén ment, akkor meg kell tanítani veled a nyeregben való lovaglást, de nem mindegy hogyan. Lehet az elejéről kell kezdeni, de az is félő, hogy elrontanak.
Hát, biztosan jobban fog menni a tábor után, mint most, hiszen nyilván ott fogsz lovagolni is. :)
Minél többet ülsz lovon, annál tapasztaltabb leszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!