Mit csinaljak hogy ki lehessen kotni? (Tobbi lent)
Ez sajnos egy elég bonyolult (és veszélyes) ügy. Ugye az a baj, hogy ha beleül a kötőfékbe és az elszakad, akkor erre nagyon rá tud szokni és onnantól nincs kikötés... onnantól ha unja a banánt szakít és távozik. Vagy folyton állhatsz mellette.
Tehát úgy kéne kikötni, hogy ne tudja eltépni magát. Ez viszont veszélyes, mert akár fel is akaszthatja magát, vagy sérülhet a csigolyája a nagy próbálkozásban.
Az lenne a legjobb, ha kikötnéd úgy, hogy ne tudja eltépni magát (pl kötél kötőfékkel, nem a csomózottra gondolok, azzal tilos! hanem az a régi fajta, ahol alul van egy fém karika és kb 5-6 szálból van megcsinálva, többnyire kender kötélből), illetve borjú kötéllel. És ott állni mellette, amíg el nem kezdi ezt a befeszülést csinálni. 2 dolog kell, hogy nálad legyen: bicska és ostor. ha elkezdi tépni magát olyan istenesen meg kell támogatni hátulról, hogy többet eszébe se jusson. Ha para lenne ott a bicska, hogy elvágd a kötelet.
Még csak bicska sem szükséges hozzá (de azért nem árt, ha ott van, mert az ördög nem alszik), ha a borjúkötelet pánikcsomóval rögzítve kötöd ki a lovat, így elvileg elegendő egy rántás, és szabad a csikód, ha nagy a baj.
Ez persze a gyakorlatban nem mindig jön össze, mert találkoztam már olyannal, hogy annyira meghúzta a csomót a rémült ló, hogy kunkötés ide vagy oda, vágni kellett.
Csak ennyit akartam hozzátenni az előttem szólóhoz, a többit elmondta :)
A pánikkarabínert is el tudja törni, illetve a biztonsági csomót is meg tudja úgy szorítani, hogy ha 100 kilós birkózó vagy sem tudod kioldani, miközben feszíti (mi mondjuk utána sem tudtuk). Szóval kell a bicska, ha elfajul a helyzet, bár annál hamarabb törik a csat általában.
Én is a borjúkötelet próbálnám ki, illetve az ostort készenlétbe helyezném. A csomózott kötőfékes módszert hanyagolnám, nekem nem ér annyit a kikötés témája, hogy megsérüljön tőle a lovam.
Első vagyok és kimondottan azt írtam, hogy NEM csomózott kötőfék!!!
Erre gondoltam, nekem ilyen van:
vagy így néz ki ami kicsit csúnyább, de gyakrabban lehet belefutni:
Illetve még ez is megoldás, bár nekem egyszer egy ilyet kellett megrövidíteni, pont azért, mert a pánik csomó úgy rászorult, hogy lehetetlenség volt kioldani:
ezzel egy baj van, hogy ha nagy a ló fejére, akkor egy belefeszülésnél az álla alatti rész a ló szájába kerülhet (ez is megvolt :) ) akkor viszont könnyen le lehet venni a tarkójáról. ez amúgy praktikus darab, túrázni ilyet használok, meg nem is olyan ronda, mint ami az első képen van, ami a hétköznapokban jó megoldás egy eltépős lónál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!