A lovamnak víziszonya van hogyan tudnám vele "megszerettetni "?
pl a karámjában csinálsz egy nagy pocsolyát és a közepében kapja az abrakot. vagy a vize köré csinálsz egy bazi pocsolyát, úgy, hogy csak úgy érje el a vizet, ha belemegy a vízbe.
így lehet lovaglás nélkül szoktatni.
a másik megoldás, hogy ha töri, ha szakad belelovagolod a pocsolyába. ehhez határozottság és lovastudás szükséges.
még az is lehet egy megoldás, ha van olyan vizes terület, ahol nagyobb vízen úgy kell átkelni (felduzzasztott patakrész, nagy örök tócsa, stb) hogy azt nem lehet kikerül, se átugrani és a többi ló átmegy rajta, kénytelen lesz a tiéd is.
Szerintem egyszerűbb úgy megbarátkoztatni a gondolattal, ha belesétálsz előtte (akár egy méretes pocsolyába), hogy lássa, a vezér is bement, neki sem kell félnie. Nyilván, ha nem bízik eléggé benned továbbra is makacskodni fog. Ez türelem játék némelyik egyednél, amit erővel nem lehet megoldani.
Az én egyik lovam sem volt hajlandó belemenni. Bár ő szerencsétlen az élete első 3 évét állásban töltötte. Amikor elhoztam akkor látott először havat, sarat, stb. Még a csatorna fedőket is átugrotta.
Szinte rögtön elkezdtem vele foglalkozni, de ez folyton gondot okozott, még a legelőre menet közben is. Aztán egyszer meguntam és becaflattam a tócsa közepére. Kicsit toporgott a szélén, rá horkantgatott, majd óvatosan belelépett. Onnantól már viszonylag könnyű dolgom volt. Egész végig csak a türelmen múlott a dolog. Én csak megmutattam neki, hogy nem egy szakadékba vezetem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!