Mitévő legyek? 7 éves Nóniusz herélt lovam teljesen megváltozott, kifordult magából. Régen nem ilyen volt.
Lassan 4 éve van nálam a lovam. 3 évesen vettem, Nóniusz herélt csikót. Bértartásban tartom egy nyugodt tanyán. Régebben rendszeresen jártam vele tereplovagolni, felvonulásokra... lovagoltattam rajta alkalomadtán, mindent olyan szépen tűrt. Nyugodt és kiegyensúlyozott lovacska VOLT. Az utóbbi egy évben teljesen kifordult magából. Ideges, mindig feszült, elszaladós ló lett. Lassan már nem merek ráülni, mert annak biztosan nem lesz jó vége sajnos. Nem egyszer dobott már le, illetve rántott el futószáron. Régebben bezzeg olyan jól elvoltunk. Olyan mintha elkezdett volna kamaszodni, vagy nem is tudom. Már a "szeme sem úgy áll". Nagyon bánt a dolog. Ez idő alatt nagyon megszerettem, és nagyon hozzám is nőtt.
Az utóbbi időben már szinte minden nap kimegyek hozzá, foglalkozom vele. Lecsutakolom, lefutószárazom... próbálkoztam már a Parelli módszerrel is. (A barátkozós játékot végig tudjuk csinálni) Mikor pucolom, vagy vakargatom a helyén semmi baja nincsen. Amint kint vagyunk a pályán átbillen az agyacskája, és olyan mintha már nem is lennék ott.
Mitévő legyek? Mit kellene csinálnom, hogy újra olyan megbízható nyugodt paci legyen?
19L
Amikre én gondolnék - fogfájás, sokszor egy éles fog olyan fájdalmat okoz lovagláskor, hogy viselkedési problémának nézik a fájdalom kiváltotta hisztit, agressziót - mikor volt a foga nézetve?
Fokozatosan a fejedre nőtt. - kéne egy edző, heti 1 alkalommal (legalább). Ez megoldható? Olyan, aki külső szemlélőként látja, hogy te mit csinálsz rosszul és hogy a lovon mit lehet javítani.
Az egyik lehetőség, hogy tényleg lovagolta valaki rajtad kívül a lovat, de nem egyetlen alkalommal, mert egy fecske ebben az esetben sem csinál nyarat. Ha elképzelhető, hogy valaki rendszeresen ül a lovadon, akkor én tuti elhoznám arról a helyről. De ha be tudod bizonyítani, hogy más lovagolt rajta rendszeresen, akkor komolyan be is perelheted a bértartót, ki kell fizesse az összes "lovaglóórát" amit a te lovaddal adott, valamint annak a költségét, amibe a szakember általi átlovaglás kerül.
A másik lehetőség (és ha nem ült más a lovon, akkor erről van szó) hogy volt egy valami okból kicsit izgágább napja a lovadnak (időjárásváltozás, abrakadag emelése, néhány nap bokszfogság stb., nagyon sok minden hat a lóra) amikor te lovagolni akartad őt, ő pörgősebb, hisztisebb volt, te ezen bepánikoltál, leszálltál róla, le tudott dobni stb., és ezáltal megszabadult a munkától. Két ilyen nap elég, hogy a ló megjegyezze, ki tud veled cseszni a végtelenségig és jó bulinak fogja föl. A parellit felejtsd el, semmire se jó, a ti esetetekben meg aztán főleg. Hívj egy komoly szakembert, vagy legalább egy olyan lovast, aki tisztességesen bánik a lóval, de nem ijed meg a saját árnyékától és lovagoltasd vele egy ideig. Rá kell vezeti a lovat, hogy mi az elvárt magatartás és hogy ettől ő semmilyen körülmények között nem térhet el.
Ha pedig újra visszaülsz a lovadra az átképzés után, javaslom, hogy magad is vegyél legalább néha egy-egy edzést, hogy a hibáidat javítani tudd.
Köszönöm szépen az eddigi válaszaitokat.
A paci nem csak a pályán terepen is ijedős, de talán ott még jobban lehet befolyásolni. Igen, lehet, hogy most ébredt rá, hogy a maga 180cm-ével és a 500kg-jával milyen erős paripa.:)
Így visszagondolva egy 2-3 hónap alatt fordult ki magából.
A fogaival nincs semmi probléma, nemrégen látta orvos is. Ez inkább ilyen "kitolok veled" hiszti, hogy ne kelljen dolgozni, mert egyébként meg lusta mint egy kiskutya.
Bakker, utolsó, tőled aztán mentse Isten a lovakat! Nem tudom, mire alapozod az ötleteidet, de ha te valóban az alapján lovagolsz, ahogy leírtad, egyrészt iszonyúan sajnálom a hozzád került lovakat, másrészt egyszer te is találkozol egy lóval, amelyik majd úgy applikál bele a földbe a bánásmódod miatt, vagy úgy rúg fel egy szép napon, hogy többé nem kelsz föl.
Az igazi, hozzáértő, valódi szakmaisággal rendelkező lovasembernek szinte soha nem kell pálcához vagy bármi büntetésre használható eszközhöz nyúlnia. Tudod, nagyon igaz a mondás, miszerint: "Ahol megszűnik a lovastudás, kezdődik a brutalitás." Nos, ez a mondás a hozzád hasonlóak miatt terjedt el.
Hadd mondjam el, hogy sosem kaptam "preparált" lovat, gyakorlatilag minden lovamat magam lovagoltam be, vagy legfeljebb néhányszor látott nyerget mielőtt dolgozni kezdtem vele. Jelenlegi legfiatalabb lovam picit több mint másfél éve van munkában, jelenleg military kiképzés alatt, nagyon szépen dolgozik, de még nem látott pálcát. Soha nem kapott ki, soha nem rángattam meg vagy rugdostam meg, de még erélyesen rá se szóltam. Szereteten és türelmes, átgondolt terv szerinti munkán kívül mást semmit sem kapott. Mostanra a hatéves kislányomat teljes nyugalomban ráültetem a karámban. Terepen a legmegbízhatóbb lovam. Nincs az az idegen, ismeretlen hely, ahová ne tudnám könnyedén odalovagolni, nincs az az eszement vágta, amelyből ne tudnám lehelletfinom segítségekkel fölvenni, ha kimegyünk terepre több másik lóval és a többi elvágtázik, a lovam nyugodt lépésben marad és csinálja, amit kérek tőle. Vagy bármikor kiválok a csapatból és ellovagolok az ellenkező irányba, hátra se néz. Ezer százalékig megbízom benne. Tudod, mi a titok? Hogy ő is megbízik bennem. Nem bántottam soha, nem is parelliztem, nem suttogtam neki, "csak" szeretettel és a tőlem telhető legnagyobb hozzáértéssel bántam vele. A titkot soha nem az erőszakban kell keresni. Tanulj, haladj az örkénytábori nagy öregek nyomdokain és soha többé nem kell bántanod egyetlen lovat sem, mégis megtesz neked mindent.
Ez ilyen tipikus fejrenövős eset lesz. Én se vagyok híve a lóverésnek, de egy megfelelő időpontban leadott, ütés vagy pofon kicsit helyrerázza, hogy mi a helyzet. A ménesben is, ha a rangban magasabban állónak nem tetszik, hogy a másik ló hogy viselkedik vele szemben, akkor ott van ám bunyó rendesen, és valljuk be te nem tudsz úgy ártani a lovadnak, mint egy másik ló. Vagy van a másik eset, ha a a rangban aluli fel akar törni, ott is pimasz dolgok vannak, aztán lemeccselik, ha az alacsonyabb rangban lévő erőszakosabb, nagyobb nyomást tud gyakorolni a másikra, akkor rangban fölé lép.
A lovak mind külön jellemek, pl az enyém olyan, hogy állandóan kötekszik és fölém akar kerülni, egyszerűen nem bírja ki, a többi ló közt is ő a domináns. Van más ló, amelyik meg nem balhézik és elfogadj a helyét.
Természetesen él a fokozatosság elve, de ha bunkó veled a lovad, akkor ne tutujgatással vakargatással akard megoldni, hanem jelezd neki erélyesen, hogy te nem kérsz ebből a viselkedésből. Ha a szép szóból és a jelzésekből nem ért, akkor néha a tettlegességhez kell nyúlni. Ez nem azt jelenti, hogy most fogom a lovat aztán addig verem, míg az erőm bírja, hanem azt, hogy ha pl nem képes nyugton megállni és már 4x szólok rá és tovább is csinálja, akkor ráütök egyet és egyből tudja, hogy miről beszélek.
Utolsó kettő, köszönöm szépen a válaszaitokat!
Tegnap kimentem hozzá, és megpróbáltam vele a lehető legnyugodtabban bánni. A földről futószáraztam. Még az ijedős sarokban is szépen lehajtott fejjel ügetett és vágtázott. Ketten voltunk az egész tanyán, olyan jó volt újra a régi lovammal.:)
Holnap szeretnék újra ráülni, remélem az is menni fog.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!