Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Lehetséges-e, hogy egy 14éves...

Gattyán.Aranka1 kérdése:

Lehetséges-e, hogy egy 14éves lány belovagoljon egy lovat?

Figyelt kérdés
Ha igen, egy 10-es skálán kb. milyen nehéz lenne??? Előre is köszönöm a választ! :D

2015. márc. 14. 15:48
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Szia, én most vagyok 14 éves és kérlek ne pontozzatok le, meg ne szóljatok le, nem kérek negatív kommenteket, én csak leírom, hogy az én esetemben mi volt.

Lehet, hogy ez nem számít egyáltalán az én érdememnek és, hogy ez nem is belovaglás, de nálam úgy volt, hogy a ló amelyiket lovagoltam, csak annyira volt belovagolva, hogy lépésben, ügetésben valahogy elevickélt lovas alatt, de ha a vágta szóba került onnantól nem lehetett bírni vele. Szerintem több mint, egy hónapig azzal küzdöttem, hogy ne az legyen az elsődleges célja, hogy levessen magáról. Szinte mindent bevetett, amit egy ló tud (jó, azért nem olyan volt, mint egy rodeó, de azért elég kemény), és ráadásul veszettül rafinált egy kis dög volt. És természetesen, nem ez volt az egyetlen hiányossága, a nyeregre/nyereg alátétre sunyított, ha a hasa alját pucoltam harapott és megpróbált megrúgni, alig adta fel a lábait stb. Én western stílusban lovagolok, szóval amikor elértem, hogy többé-kevésbé jól menjen mindhárom jármódban és már kicsit többet akartunk tőle, akkor beszállt az edzőm is és ketten lovagoltuk felváltva. Egy darabig szépen fejlődött, de mikor már kicsit többet kértünk tőle, szinte teljesen visszazökkent az alapokhoz és ez egy ilyen idegőrlő hullámvasút lett. Szóval, ha azt kérdezed mennyire nehéz, lehetséges, hogy nevetségesen fog hangzani, de nekem ez eddig a legnehezebb feladat amivel eddig a lovaglás terén (megy úgy minden másban is), valaha dolgom volt. Szóval, ha egy kicsi kétely is él benned az iránt, hogy ezt nem szeretnéd, vagy ha tudod magadról, hogy rosszul éled meg a kudarcokat akkor semmiképp ne vágj bele 14 évesen, mert így visszagondolva úgy érzem, hogy lehet, hogy én is jobban jártam volna, ha inkább nem kezdek bele. Jó, mondjuk az ló is valóban egy eszes jószág, de a környezetemet elnézve a többivel se lehet túl egyszerű, úgyhogy én azt mondom, hogy ezt még edző mellett is alaposan gondold át!

10/10

2015. márc. 14. 22:51
 12/15 anonim ***** válasza:
Hozzátenném, hogy a kiképzési skálák valamelyikén a lovat végig kell vezetni. Amíg nem összeszedhető mindhárom jármódban (és nem behúzom a fejét meg jól megrugdosom és megy), addig nincs belovagolva. Talán egyetlen kivételt ügetőknél tennék, mert köztük akad, amelyik vágtája egyszerűen alkalmatlan rá, hogy a ló összeszedetten tudjon benne közlekedni. Megjegyzem, ez a ritkábbik, de azért akad, amelyiknél évek munkája.
2015. márc. 15. 03:26
 13/15 anonim ***** válasza:
Lehetséges, de nem lesz benne köszönet. :-(
2015. márc. 15. 15:05
 14/15 anonim ***** válasza:
NEM! Ha ezt kérdezed,a 10-es skálán,legalább 22!(ha a számodra okozott nehézségre gondolsz). De teljesen mindegy a számérték, ha ezt kérdezni kell bárkinek, akkor ő nem alkalmas a belovaglásra! Attól, hogy a 14-éves lány netán ült már lovon, esetleg néhány különböző lovon, attól még nincs meg az a szakmai tudása, fizikai ereje, amire egy belovaglásnál szükség van. Attól függ, hogy mit értesz belovaglás alatt? Az, hogy a ló elviseli a hátán a nyerget, a lovast, úgy-ahogy megy előre, ez még nem belovaglás! Nagyon nem mindegy egy jó lovat, jól lovagolni, vagy egy csikót belovagolni! Mellesleg ezt nem lehet se kilóban, sem skálán mérni! Ahány ló annyi féle. Ez belovaglás és nem matematika! Ettől a próbálkozástól, a helyedben megkímélném magamat és a lovat is!
2015. márc. 15. 21:25
 15/15 anonim ***** válasza:
"én most vagyok 14 éves és kérlek ne"... Te azt a lovat nem belovagoltad, hanem megpróbáltál kapaszkodni és a hátán maradni! A kettő közt azért van némi különbség. Aztán az edződ csinált belőle használható lovat. Azt sem vonom kétségbe, hogy igaz az amit leírtál, nagyon sok kellemetlenül viselkedő loval találkoztam már. Én nem pontozlak le, tisztelem az önkritikádat és azt, hogy közzé merted tenni a sikertelenségedet, ami nem biztos, hogy igazán a te sikertelenséged. Te is beleestél a 12-14-évesek hibájába, majd én belovagolom a csikómat, de hála az edződnek, még idejében besegített és így sem a ló, sem te nem szenvedtél maradandó alakváltozást! Nem kevés tapasztalat kell egy csikó belovaglásához. Ahány ló, annyi féle tömény egoizmus,(ha netán ez hiányzik belőle, akkor az nem ló, csak egy paci, ami ugye csak a mesében és a tizenéves kislányok téves elképzeléseiben van). Egy belovaglónak készen kell lenni akár egy oroszlán mentalitású ló belovaglására is, és ha az is sikerül, akkor egy jó belovaglónak tarthatja magát(a sokadik után), de minden ló okozhat meglepetést, ami olyan azonnali reagálást igényel a belovaglótól, hogy alapos szakmai felkészültség nélkül nem realizálható. Találkoztam már néhány nem éppen kellemes lóval, de a belovaglás nem a 14-éves kislányok sportja, vagy ők annak tartják, készüljenek fel rá napi lovaglással, lóval bánással,szakmai felügyelet mellett, aztán majd jó néhány év múlva hozzáfoghatnak a belovagláshoz, de legalább másodmagukkal! A lovaglás nem egy veszélytelen sport, a belovaglás ennél "csak" valamivel veszélyesebb! De sok szerencsét kívánok miden próbálkozónak, aki a netről akar megtanulni lovat belovagolni és idomítani!
2015. márc. 15. 21:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!