Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Vemhes a kanca!?

Vemhes a kanca!?

Figyelt kérdés
Hello. Van egy szép Shagya arab kancám. Nyár végén fedeztettük. Minden jel arra utalt, hogy van benne csikó (sárlás elhagyása, köldök "szétnyílása", hangulatváltozás..stb..) most néhány napja besárlott(új ló érkezett ) , de csak 1 napig. Dokit hívtam jövőhéten hozza az ultrahangot, de megnyugtatott, hogy előfordul az ilyen. Találkoztatok már hasonló esettel? A tünetei megmaradtak, már nem is sárlik. Már pocakos is :)

2015. febr. 23. 14:23
 1/8 anonim ***** válasza:

igen, előfordul ilyen, ha abbamaradt 1 nap után, az jó jel, viszont ne haragudj, de nagyon nagy felelőtlenség volt nem megultrahangozni már az elején! ha te fedeztetted akkor pontosan tudtad, hogy elvileg vemhes, már az elején ki lehetett volna szűrni az esetleges ikervemhességet. ez nagyon fontos, kb 7-8000 ft egy ultrahang, ennyin ne múljon már a ló élete (ugyanis egy ikervemhességbe a kanca is könnyen belepusztulhat).

herpesz oltást kapott?

2015. febr. 23. 21:56
 2/8 anonim ***** válasza:

Kedves első válaszoló, akkor az uh feltalálása előtt jó, hogy ki nem haltak a nagy felelőtlenségbe a lovak, sőt, az emberek is! Hiszen pár tíz évvel ezelőtt még az embereket sem ultrahangozták terhesség esetén...

Született már nálam pár csikó az elmúlt 20 évben, de még soha nem ultrahangoztak egy kancámat sem, már csak azért sem, mert nem is volt a közelben olyan állatorvos, akinek lett volna hordozható uh készüléke. Eddig köszi, jól vagyunk.

Kedves kérdező, minden bizonnyal nincs gond, de jövő héten a doki majd megnyugtat teljesen. Új ló esetén ez a kisárlásos tünet előfordul, minden bizonnyal nem kell aggódnod.

2015. febr. 24. 07:33
 3/8 anonim ***** válasza:

oké, minden bizonnyal te nem láttál olyat, amikor az iker csikókat az anyjuk "hasában" (belenyúlva) kell feldarabolni, hogy kiszedd őket.

ja, egyébként nem tudom a penicilin feltalálása előtt hogy éltek az emberek, de valahogy mégis sikerült.

teljesen hülye példád volt, gondolom ha a lovad atom sánta majd nem röntgenezteted meg, mert 150 éve nem volt röntgen...

2015. febr. 24. 10:15
 4/8 anonim ***** válasza:

Hidd el, elég sok mindent láttam már. De vajon ha az uh kimutatja az általad például felhozott ikercsikókat a kancában, mit csinálsz? Megölöd őket azonnal, mert később gondot okozhat? Vagy reménykedsz és várod az ellést?

Nem én hoztam hülye példát, már ne is haragudj. Ha ellés közben komplikáció lép fel, akkor ugye hívom az orvost és reménykedem a szerencsés kimenetelben. Ennyi. Attól, hogy előre csináltatok uh-t, még nem változik semmi. Felelős gazda ismeri és figyeli a lovát, tudja, mikor fog elleni és a közelben van, hogy ha segítség kell, legyen. Nem túl bonyolult dolog. De az, hogy ha kell, ha nem csináltatok egy uh-t, az égvilágon semmit nem fog a dolgokon változtatni.

Ha pedig a lovam sánta, akkor nyilván kezelem, ha szükséges, orvossal kezeltetem és igen, ha kell, akkor röntgenezem is. De ugye nem azt akarod mondani, hogy ha a ló elkezd picit sántítani, te azonnal rohansz az első utadba kerülő röntgenért? Ha igen, minden bizonnyal az állatorvosok kedvence vagy - a balek, aki ha kell, ha nem, tejel. Tök jó hogy van ilyen, az állatdokiknak is élni kell valamiből. :-D De a valódi, hozzáértő lovasemberek nem kapkodnak fűhöz-fához azonnal, ha nem szükséges. Ugyanis aki elég régóta dolgozik lovakkal és sok mindent látott, tapasztalt már, az nagyjából sejti, hogy szöveti, ín, ízületi vagy csontsérülésről van-e szó, kell-e röntgen vagy sem. Mert az ínszalagot hiába röntgenezed... Csak szólok.

Ha hallgattál volna.... :-D :-D

2015. febr. 24. 11:21
 5/8 A kérdező kommentje:
koszonom a valaszokat. nem haragszom, de nem tartom magam felelotlennek ez miatt :)
2015. febr. 24. 12:05
 6/8 anonim ***** válasza:

igazi tapasztalt lovas szakember lehetsz, amikor látom fingod nincs az ikervemhességről és arról, hogy mit lehet csinálni, ha az ultrahang kimutatja az ikervemhességet.

ha egy állatorvos ikervemhességet észlel semmiképp se fogja javasolni/engedni, hogy kihordja a kanca.

ilyenkor el lehet az egyiket "nyomni", bár fenn áll a veszélye, hogy a másik is elhal (ez a vemhesség 15-18. napján van, tehát borsószemnél is kisebb magzatokról van szó), de az ikervemhességeknél nagyon kis arányban éli túl akár az egyik csikó is, de nagy eséllyel a kanca is belepusztulhat.

a vemhességek kb. 2% ikervemhesség, tehát minden 50. vemhességnél volna értelme és haszna ennek a korai ultrahangnak. nyilván, ha a másik 98%-ba tartozol, akkor tök feleslegesnek gondolod.

a bunkó válaszod ellenére úgy gondolom, hogy a felelős lótartó aki befedezteti a kancáját a herpesz oltás és az ultrahang költségét nem spórolja meg (ami amúgy is elenyésző a fedeztetés árához képest). sajnálom, hogy neked nem fontos, de nem hiszem, hogy ilyen stílusban kellett volna leugatni úgy, hogy szemmel láthatólag nem sokat tudsz a témáról, de hát honnan is tudnál, ha még sose hívtál ultrahangoztatni orvost.

de nehogy már az legyen a jó lovas, aki nem ultrahangoztat és a túl aggódó szánalmas műlovas az, aki igen!

2015. febr. 24. 12:29
 7/8 anonim ***** válasza:
Baromira tévedsz. Csak szólok, hogy képzett lovas szakember vagyok, egyetemi diplomával és még azt is elárulom, hogy dolgoztam lovas állatorvos mellett. Nyilván kicsit többet láttam, mint te. És igen, ismerem a módszert, csak épp a lelkembe nem fér bele egy csikó megölése, akkor sem, ha az még a borsószemnél is kisebb. Az ugyanis egy élet. Én pedig semmilyen körülmények között - sem állatnál, sem embernél - nem vagyok hajlandó az abortuszt elfogadni. Továbbiakban no comment.
2015. febr. 24. 17:40
 8/8 A kérdező kommentje:
iker welshponijaim vannak. vemhesen vettuk. ellesnel kellett csak segiteni neki, de ott is csak a magzatburok eltavolitasanal, es csodak csodajara minden gond nelkul (12perc kulonbseggel ) ketto pejko ponoicsikot kaptam.. nemmindig kell tulreagalni a dolgokat, ha baj van azt eszre kell venni. de ha nincs gond, nemgondolom, hogy mindenert dokit kell hivni. :) a kerdest is csak az miatt tettem ki mert turelmetlen vagyok es hetfon jona doki, nem azert,hogy veszekedes legyen
2015. febr. 24. 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!