Naponta hány óra mozgásra van szüksége 1 lónak?
Ezt nem lehet órában mérni. Azon felül, hogy rengeteg mindentől függ, hogy mennyi az ideális (kor, egészségi állapot, stb.), azt sem mindegy, hogy mit csinálnak vele.
Körözhet gyerekekkel napi 5-6 órát az nem lesz érdemi munka, pedig hosszú idő.
Ha legelőn ló társakkal van annyit mozoghat, amennyit akar. Egy edzés ezen felül meg úgyis hozzá van beállítva.
muhaha naponta 4-5 órát! :D
elég vicces, csak már kicsit fárasztó ez a sok kamu...
a mozgás igényét, szükségleteit a lónak tökéletesen kielégíti, ha nagy helyen van, tehát nagy (több hektáros) legelőn, ilyen esetben szó szerint "szüksége" nincs mozgatásra, a szabad mozgás a legjobb a ló számára minden szempontból, a lovaglás nem helyettesíti, ezért sem szabad (legalábbis nem lenne szabad) egész nap boxban, vagy állásban tartani lovat, hiába lovagolsz rajta minden nap 1-2 órát.
és hogy mennyit tud menni? nos az erdőben sétálgatás nem = a tereplovaglással. terepen az ember nem csak sétál, üget és vágtázik is változatos domborzati és terepviszonyok között.
szerintem km-ben könnyebb meghatározni, mert a sebességtől is függ, hogy mennyit bír, ha azt mondom 5 órát, akkor nyilván nem 5 óra masszív vágtára gondolok...
heti 1 pihenőnapra mindenképp szüksége van a lónak, emellett szerintem napi 30-40 km-t bír ki tartósan heti 6 nap, ami terep viszonyok között 3-4 óra. alkalmanként sokkal többet is tudnak menni, de te úgy kérdezted "napi", mondjuk napi 70 km-t kevés ló bír ki hosszú távon.
szerintem napi 5-6x 1-2 óra lovaglás, esetenként több, 4-5 óra (mondjuk 1-2 hetente) teljesen jó kondit csinál egy lónak és nagy legelő mellett bőven elég is neki.
Napi szinten kb. 1,5-2 órát lovagolok, és hetente 5-6 alkalommal. Terepen, dombról le, dombról fel, mászatás, néhány kisebb ugrás, lépés, ügetés, vágta. Ha többet vagyok kinn, akkor rendszerint azért van, mert vagy eltévedtem, vagy megálltunk pihenni egy réten, ahol ő legel, én meg döglök vagy fényképezem.
Tágas legelőn mozog eleget, ha a társaival van. Karámban érdemes a vizet és a kaját két külön részre tenni, de igazából annyira megmozgatva nem lesz.
Lovas alatt is tud szépen mozogni, bár a szabad mozgás természetesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!