1. Megengedné? 2. Ez felkészítene ugye?
Sziasztok!:)
"1.megengedné?" : Tehát oktatómnak van egy pónija és arra gondoltam,mi lenne ha betanítanék neki a szabadidőmben valamit? (ágaskodás,spanyol lépés ilyesmik) A póni nagyon okos csak nem tudom hogyan kérdezzek rá,hogy ezt kipróbálhatnám-e?
"2.Ez felkészítene ugye?" : Itt az lenne a kérdésem hogy az oktatóm azt mondta hogy amikor csak akarok kimehetek hozzájuk és nyugodtan ápolhatom a lovakat,szerszámokat,szinte bármiben segíthetek beleértve a ganézást is vagy épp a futószárazást is.Ez felkészíteni a saját lóra amit majd egy jó pár év múlva szeretnék?
Valószínűleg nem engedné meg és igaza lenne! A trükkök tanításának is megvan a maga módja, előképzettség nélkül belefogni óriási felelőtlenség. Más se hiányzik az oktatódnak, gondolom, mint egy jól elrontott, ágaskodó póni.
A saját lóra pontosan az készít fel, amit az oktatód mondott: segítesz etetni, itatni, ganajolni, lovat ápolni, istállót söpörni, felszerelést ápolni stb.
Nem egy agysebészet, ez tény. De igenis tanulni kell. Persze, hogy akkor is meg tudod etetni a lovat, ha rosszul bánsz a villával, de kicsit könnyebb, ha gyakorlott vagy benne. De a lényeg nem ez. A lényeg, hogy a lovak gondozása közben olyan tapasztalatokat szerzel, ami majd igenis jól jöhet, amikor saját lovat gondozol. Megtanulod felismerni a ló viselkedésének apró változásait, amelyek problémára, betegségre utalhatnak. Megtanulod a takarmányozás kérdéseinek komplexitását, hiszen nem úgy működik a dolog, hogy "adok a lónak két fándli abrakot meg egy villa szénát", hiszen napszaktól, évszaktól, munkavégzéstől, életkortól, takarmányhasznosító képességtől, előzetes betegségektől stb. nagyban függ és ez bizony nem általánosítható, még ugyanazon ló esetében sem.
A lovat le tudja ápolni bárki, aki nagyjából tudja, hogyan nyúljon hozzá, de egészen más, amikor rutinnal ápolod és ápolás közben jól reagálsz a ló esetleges hülyeségeire, vagy észreveszed, ha valahol gond van - egy beszűrődött láb, egy problémás nyírbarázda, egy apró sérülés, bármi. Szóval igenis kell az a rutin - én a magam részéről borzasztóan örülök, hogy mire saját lovam lett, pár éve már napi szinten dolgoztam suli előtt és után meg szünetekben a helyi méntelepen. Öt év alatt, amíg az ottani lovakat gondoztam éjjel-nappal, annyi mindent láttam, tapasztaltam, tanultam, hogy valóban felkészültem arra, amit egy saját ló jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!