A lovasok fele miért nem szokta "megereszteni" a lovat terepen?
Én még a saját lovamat sem eresztem meg mindig, mert elég veszélyes dolog, és hiába vagyok egy húron vele, ha elpattan nála a cérna, akkor nagyon nehéz megfogni. Szóval ezt mindig aló hangulatához viszonyítom.
Amúgy meg iskolalovakat miért nem eresztünk meg:
- mivel a sokan lovagolják őket nem mindenki tudja megfogni,
- a kontrollált vágta, hamar kontroll nélküli rohanásba vezethet,
- verseny alakulhat ki a lovak közt, esetleg pánik és akkor egymást hajtják.
A nagyobb komolyabb lovardákban van kerített 1000-1600m-es vágtapálya, ahol meg lehet hajtani a lovat és hagyhatod, hogy kifussa magát úgy istenigazán, és nem probléma, ha nem tudod azonnal felvenni.
Ha terepen mindig hagyod "rotyózni", rászokik, és pályán is vinni fog.
Én is lovaglok most egy magas szürke heréltet, óriási vágtája van, és nagyon erős. Terepen nem tudtam tartani már vágtában annyira ment volna hát engedtem. Két-három terep alkalmával csak. Ez mind szép és jó volt, (és kényelmes mert nem szakadt le a vállam és a derekam) egészen a következő díjlovas edzésemig. Az istenért sem tudtunk röviden menni. Ezután kivittük terepre még pár alkalommal, vitt volna mint a rongyot belefeszültem megállítottam, teljesen, jópárszor. Megszokta azt hogy rohanni sem lehet.
Másrészt pedig, ahogy írták: veszélyes.
Ha a ló nem akar előremenni, az lovashiba, és csak a te felelősséged, hogy felébreszd a menőkedvét, egyáltalán, hogym egtanítsd egyenesen (!) előre menni.
Ha nem akar menni, az lehet amúgy annak is a következménye, hogy mindig ugyanazt csinálod vele bent, és egyszerűen ráunt. Légy változatos.
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__lovak__6057241-mit-cs..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!