Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogyan kössem ki a csikót?

Hogyan kössem ki a csikót?

Figyelt kérdés
5 hónapos csikó, kezes, vezethető, lábait adja. De megállni nem tud egy helyben. Próbáltam hogy az anyja mellé kötöm ki, de akkor is beleakasztotta a lábát a vezetőszárba. Lassan leválasztjuk de fontos lenne hogy kitudjuk kötni a későbbiekben és úgy gondolom hogy amíg az anyjával van ez egyszerűbb mert nem hirtelen sok változás éri. Pici kora óta vezetgetjük és azt hagyja. Egyszer próbáltam még kikötni, de akkor nagyon hisztizni kezdet és féltem hogy megsérül. Hogyan kezdjek hozzá a kikötéséhez? Hogy tanítsam neki meg hogy egy helyben álljon? És ne akassza közben fel magát? Nem akarom megverni és stb., agresszív ötletekre nem vagyok kíváncsi.

2014. aug. 26. 22:02
 1/3 anonim ***** válasza:

nagyon későn jut eszetekbe... ezt 2-3 hetesen kellett volna elkezdeni.

annál jobb és biztonságosabb (és kényelmesebb) megoldás pedig nincs, mint hogy az anyjához kötöd. ha beakad a lába kiszabadítod és újra. így egyszerre megtanulja, hogy ki van kötve és azt is, hogy vezetni lehessen rendesen. mert ha megmakacsolná magát majd az anyja vontatja, ha előre szaladna az anyja visszatartja. de rövidre legyen kikötve és akkor nem is lép bele, meg akkor tényleg felfogja miről van szó!

én úgy csináltam (nagy lóval), hogy a kanca nyaka köré raktam egy vezetőszárat és egy másikkal hozzákötöttem. pánik karabínerrel, így ha valami para lenne el lehet engedni azonnal a csikót. a kanca nyakán nyilván nem szorult a kötél, de azon csak kb 40-50 centis száron volt rajta a csikó.

a másik megoldás (szintén érdemes pánik karabínerrel) hogy kikötöd és állsz mellette. ha veri magát elengeded, nehogy baj legyen (egy csikó még könnyen meg tudja húzni a hátát, csigolyáit) és ha lehiggadt újra kikötöd. majd újra és újra.

2014. aug. 26. 23:36
 2/3 anonim ***** válasza:
Anyja mellé kösd, biztonságos, stabil kikötőhöz, rövidre, hogy esélye se legyen belerakni a lábát. Persze azért használj gyorsoldós csomót, vagy pánikkarabínert, ha mégis gond lenne, de párszor meghúzkodja magát, rájön, hogy nem szabadul és lehiggad. Érdemes először nagyon rövid időkre kikötni és közben elfoglalni őt valamivel - kaja, jutalomfalatok, ha szereti hogy bogarászod, akkor símogatás, vakargatás, stb. Meg fogja szokni gyorsan.
2014. aug. 27. 05:50
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem tudom, ma még "divat"-e, de régebben úgy láttam csikókat megkötve, hogy egy erős fa lécen keresztül húzták át a vezetőszárat, amivel megkötötték a csikót. Olyan rövidre kell kötni, és annyira magasra, hogy semmiképp ne léphessen bele, és a fa miatt bele sem tud gabalyogni, szerintem a legbiztonságosabb megoldás.

Amit még kipróbálnék, hogy az anyja mellé kötném és úgy vezetném, mármint a kancát, ami elég erős, nehéz ahhoz, hogy húzza maga mellett a csikót, ha az esetleg nem akar menni. A kancát meg lehet kötni a csikóval együtt, vagy mellé és idővel megtanul majd állni. De semmiképp sem úgy, hogy a szárba beleléphessen, mert az nagyon veszélyes. Nem egyszerű egy kötélbe gabalyodott csikót kiszabadítani.

2014. aug. 29. 09:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!