Hogyan növeljem az adagját?
Ha kicsit hízlalni szeretném a lovam (kisló), hogyan kezdjek neki, mennyivel növeljem a napi széna-adagját, hogy ne legyen túl hirtelen?
És mi van, ha esetleg hirtelen nagyobb adagot adok neki, mint a szokásos? Lesz baja?
A széna nem olyan, mint a zab, hogy minden nap egy marékkal szabad többet adni.. Ha eddig reggel és este egy-egy nagy villát kapott, akkor az első nap délben egy kis villát adsz neki, aztán 1-2 nap múlva már teljesen átállhatsz. Szénától nem szoktak kólikázni a lovak. Nyilván, ha az éhhalál szélén van a ló és bezabál belőle, akkor simán előfordul, de normál esetről beszélünk.
E.
Szénát ad libitum lehet (kellene) adni, vagyis amennyi a lóba belefér.
Az abrakot csak fokozatosan szabad emelni.
Elhoztam egy pokolian sovány 4 éves kancát, minden létező csontja kint volt. Elé gurítottam egy bálát, és nem evett meg többet, mint amennyi jól esett neki. Szépen fokozatosan, ő saját magának emelte az adagot. Kaszáltam neki zöldet, mert az is nagyon fontos, főleg ha nincs legelő és néhány hónap alatt tökéletesen nézett ki.. :)
Zabot kapott, abból minden nap egy negyed fándlival emeltem. (Amikor odakerült kapott egy felet, reggel este. Másnap 3/4-et, harmadik nap már egy egészet. Zabbal ezt meg lehet csinálni. Ha kukoricát adtam volna neki, bár én nem szeretek kukoricával etetni, akkor egy marékkal emeltem volna. :)
Remélem segítettem
Oké, köszönöm! :)
A bála-elérakást nem tartom jó ötletnek (az én esetemben természetesen), mert ő, ahogy van, képes egyszerre befalni egy bálát. Szerintem, amíg el nem fogy, enné. :D Bár egyszer már ki lett próbálva, de viszonylag gyorsan elfogyott a szokásoshoz képest. :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!