Mennyibe kerülne egy kisló otthoni tartása körülbelül?
hát először is egy társ neki.(kisseb póni,vagy birka,kecske esetleg)
először is a helyét kell neki megcsinálni.az ára attól függ ,hogy mennyiért dolgoznak a munkások,istállót akarsz,vagy csak egy beállót.akkor,kell egy nyerges.(mondjuk ha a garázsba betudod rakni a cuccaidat,akkor nyílván nem)
akkor kb. 1-2 bála széna,2-3 bála szalma. ez szerintem max 15 ezer forint lenne.
abrak árától is függ,de szerintem az is kb.egy 4 ezer lene.
víz minden nap egy 70 liter,akár.
egy nagyobb legelő amit lekerítesz neki.
és akkor plusszba még az állatorvos,kovács,és ha van edződ akkor az.
de szerintem egy 20-25 ezer lenne MAX!
+vasvilla,lapát,seprű ilyesmik még megvenni az elején.
az összeget nagyban befolyásolja, hogy:
- 1 ló lenne egyedül?
- boxban éjszakázna, vagy ridegben lenne beállóval (akkor nem kell szalma)
- a szénát villáznád, vagy egész nap előtte lenne?
- van lehetőséged egész évnyi takarmányt eltárolni, ill. van pénzed egy évre előre megvenni a takarmányt? (úgy nyilván sokkal olcsóbb, de ahhoz kell szénatároló, de minimum atom biztos ponyva és raklapok. sok.)
- az ország melyik felén élsz? (jelentős árkülönbség van a takarmányban, Bp környékén sokkal drágább, a nyugati országrészben a második legdrágább, az ország keleti felében jóval olcsóbb)
- van legelő, ami részben kiváltja a szénát?
Nálunk normál nagy körbálából (nem az az óriás) 2 nagyló hetente 1-et eszik meg, de tudnak mellé legelni is. Egy ilyen bála ára 3500 - 8000 ft között mozog attól függően milyen volt az éves hozam, milyen a széna és hol vagy. Én ezt most 6000-ért vettem, de gyönyörű (gyorsabban is eszik a lovak), de ugyanezt télen 8000-ért árulják.
Tehát csak a széna most per pillanat kb 12.000/ló, jön hozzá az abrak, amit kb még 4-5000 ft / ló / hó.
Erre jön a kovács, ami 6-8 hetente 8-10.000 ft, nyugodtan számolhatunk havi 5000-et.
És a víz, a nyalósó, a villanypásztort tápláló áram + a belefeccölt munka!!!
Szóval lovanként simán kijön a 25.000.
Egy kislónál a költségek sem sokkal alacsonyabbak, csak egy picit eszik kevesebbet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!