Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Most már egyre inkább leamorti...

Most már egyre inkább leamortizálódik a lovasoktatás színvonala?

Figyelt kérdés
olvasom lovasok.hu oldalon ,a lovasállások között ,hogy ilyen 17 éves vagy még fiatalabb kis taknyosok nyári állást keresnek és lovasoktatók is állításuk szerint nagy tapasztalattal a hátuk mögött,valamint rendszeres tanítványaik vannak. Illetőleg saját szememmel is tapasztalom ,hogy lovardai ,semmit nem tudó kislánykák kiállítják magukat lovasedzőnek,lovasoktatónak és mennek is hozzájuk fizető vendégek. Most ez komoly? Tedd le az edzői vizsgákat,közben meg melletted olyanok "tanítanak",(ugyanannyi pénzért) akik lovagolni sem tudnak,mégis fizetnek nekik.
2014. júl. 5. 17:50
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Szerintem aki lovagolni jár, de sokallja az edzők díját, az ne panaszkodjon, mert neki van választási lehetősége. Nem hetente kétszer kell menni kétezerért, hanem hetente négyezerért. Inkább kevesebbet járjon, még ha nem is fejlődik olyan iramban, minthogy kidobja az ablakon a pénzét, mert annál drágább dolog nincs, mint ha valaki a semmiért fizet.

Szerintem jogos, hogy annyit kérnek, amennyit. Egy lovassal foglalkozni egyszerre persze, hogy legalább kétszer annyi pénzbe kerül, mintha két- három- öt lovasa menne egy óra alatt 2000-ért. A jól képzett lónak is nagyobb az értéke, idő, munka, vagyis pénz van benne és az edző ideje is drágább. Ez a minőség ára.

És akkor amiket Mo-on kérnek, az tulajdonképpen nem is olyan drága. Benne vagyok egy-két lovas csoportban (nem magyarban, mert attól a falat kaparom csak), van olyan lovas, aki cirka 30 ezer forintot kér egy alkalommal, ha az ő lován ül a tanuló. De azon a lovon megtanul a testének minden grammjára figyelni, szerintem egy ilyen óra többet ér, mint kéthavi tötyörgés.

Az oktatás színvonalát sztem sosem fogják tudni mesterségesen megemelni, mert a keresleten múlik a egész. Amíg a lovasok nem akarnak megtanulni lovagolni, addig lesz olyan, aki osztályban körözteti őket, míg világ a világ. A gond tehát ott kezdődik, hogy mivel nincs bennük igény, nem olvasnak, nem tájékozódnak, azt sem tudják, hogy máshogy is lehetne. Millió helyről hallottam, hogy az ő oktatójuk bezzeg mennyire jó, közben egy kalap sz.r.

2014. júl. 7. 07:22
 12/19 A kérdező kommentje:

" Millió helyről hallottam, hogy az ő oktatójuk bezzeg mennyire jó, közben egy kalap sz.r."

Egyébként ezen én is mindig röhögök,mindegyik úgy állítja be ,mint ha profi szint üzemelne,amikor meg meglátom sokszor ,mi is van valójában,kb egy gyerek lovastábor színvonalat nem üt meg az edzése. És az is igaz,hogy nem is akarnak semmit tanulni,mert azt hiszik ,hogy ők már mindent tudnak. Tipikus példa,12 éves kis majmok megnyernek egy D1 -et és onnantól ők "profik" :D

2014. júl. 7. 10:29
 13/19 anonim ***** válasza:

Az a csemetelovis szabályrendszer első ránézésre nagyon szép, de ha jobban megnézed hülyeség és a képeket végignézve ott is kobak nélkül lötyögnek.

Nagyobb városban lakom, de itt is borzasztó az oktatás, pedig van több lovarda is. Kb. az összeset ismerem, és amiről jót hittem, ott is kiderült, hogy rengeteg üléshibám lett miatta. Tél végén váltottam, de most is esedékes, mert nem javult a helyzet. Most kiszemeltem egy jobbat, ott pont egy kb. 20 éves lány az oktató, és 4 óra alatt többet tanultam ott, mint a másik helyen a 40-50 éves tapasztalt edzőtől. Szóval a kor sem árul el mindent... A lovaglás túl drága, és aki csak heti egyszer jár ki, kb le se sz.arják sajnos. Közben meg mindenhol lovas nemzet stb. megy, lovas plakátok. Emiatt már sajnos az egész lovaglástól kezd elmenni a kedvem, pedig én imádom és elkötelezettnek érzem magam. De heti 3000 azért, hogy edző nélkül lovagolgassak elég drága.

2014. júl. 7. 18:03
 14/19 anonim ***** válasza:

Lovas nemzet, ja... a mi istállónkban volt szó erről az iskolás lovagoltatásról (tanóra keretébn, biztos tudjátok), valami kurzusra akarták tán elküldeni az egyik tanárt, és ő kellett volna, hogy foglalkozzon a gyerekekkel. Nem is tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek.

Én eddig kivétel nélkül mindenhol azt hallottam, ahol a lovasok tudása szóba került, hogy amelyik azt mondja, hogy "tud" lovagolni, az biztosan nem igaz. Nagyon ritkán, kb. ötévente ha elmentem lovasiskolába, kíváncsiságból, mindig megkérdezték, hogy "mennyire" tudok lovagolni és mindig azt válaszoltam, hogy nézzék meg és döntsék el. És akkor jött a panaszáradat a szerencsétlenekből, hogy a lovasok a szárat nem bírják fogni, nemhogy terepre kimenjenek...közben ők már "öt éve lovagolnak"...

Egyébként a kor szerintem sem teljesen mérvadó. Vannak olyan tinik, akik igenis nagyon igényesen lovagolnak, persze azért is, mert ők nem a 2000 ft-os oktatásra jártak, hanem volt pénz jó edzőre, jó lóra. Érdemes azt is megnézni, hogy külföldön (Nyugaton) a gyerekek milyen szinten képzett pónikon lovagolnak és indulnak versenyeken már ovis korban is. Gyönyörűen ülnek, ugratnak és lovagolnak alap díjlovas programokat. Valahogy ott van igény - és persze van pénz is rá.

Akinek nincs pénze, annak én mindig azt mondom, könyvet vegyen inkább, egy-két lovasóra árából megvan és akkor lesz némi elképzelése a lovaglásról, többet tanul belőle, mintha két órát tötyögne valami lenyomorított szegény gebbencsen (persze ezt a jelzőt sem szokták elismerni...nálunk is fel vannak törve a lovak több helyen is, van, amelyik martájékon varas (!), annyira nem jó rá a nyereg...azért simogatják, meg puszilgatják, de az egyiknek sem jut az eszébe, hogy ne kínozza azzal, hogy ráül és olyan embernek fizet érte, aki normális felszerelést sem képes a lóra venni).

2014. júl. 8. 07:41
 15/19 anonim ***** válasza:

Hát éppen ez az. Az egyik kommentelő írta: a minőséget meg kell fizetni. Csakhogy lehet reális árat kérni érte, és lehet irreálisat is. Magyarázza el nekem valaki, hogy egy középosztálybeli családból származó gyerek/felnőtt mikor tud kicsengetni óránkét 6000 forintot, vagy többet?

Mint tudjuk, a lovaglás gyakorlati sport. Tehát ha heti 1x, vagy havi 2x eljárogat az tanonc órára, akkor talán 80 évesen majd eljut egy érdemleges szintre.

Ha nincs saját lova, akkor azért (mert heti 1 óra gyakorlás valljuk be, hogy nulla), ha pedig van, akkor már az is kérdőjeles, hogy heti egyet ki tud e fizetni a tartás, állatorvos, kovács mellett.

A mai átlagos órabérek mellett ne legyen már annyira gagyi az a 3000-3500 forint/óra.

Tehát megint csak ott tartunk, hogy ha nem vagy gazdag, akkor ne akarjál minőségi oktatást. Ha nem kapsz minőségi oktatást, akkor meg ne is akarj lovakkal foglalkozni, mert nem lesz minőségi tudásod. Ergo legyenek gazdagok a szüleid, és akkor viheted valamire, HA kitartó vagy, tehetséges, stb. stb., tudjuk, mi kell a lovagláshoz. Mert itt meg van fordulva a sorrend. Nem az van, hogy legyél kitartó, lelkes, gyakorolj sokat, hanem előbb legyen jó nehéz a bakszámlád.

Bocsánat, de akármilyen tökéletes és fantasztikus az a ló, 30 rugót egyszerűen pofátlanság elkérni (szerintem német viszonylatban is). Azért ennyi a minőségi oktatás, mert van, aki megfizetheti, egy vékony réteg. És belőlük bőven eléldegélnek az oktatók, aki meg átlagember, az meg el van felejtve.

A gyakorlatot nem lehet könyvből megtanulni. 100 könyvet kiolvastam, gyakorlat nélkül semmit nem ér.

Azért tart itt a lovas társadalom, ahol. Mert tudni nem csak azok akarnak, akiknek aranyból van a vécépapírtartó is otthon.

Aki megfizetheti, az - tisztelet a kivételnek - önmagától elszállt úri gyerek, aki meg nem fizetheti meg, az olcsóbb oktatótól tanul, olcsóbb lovakon, tehát nem kap olyan képzést, mint kellene.

Ugyan ez a boltokban. Ha valami lovas, akkor 3x annyit kérnek érte.

Ez a pénzről szól, és ami arról szól, az egy idő után ide jut :(

Nem gondolom, hogy csóró vagyok. És szerintem azok se csórók, akik heti 5-6-7 ezret edzésre fizetnek. De ez az összeg itt már nem elég, ennél többet pedig egy átlagember nem engedhet meg magának.

2014. júl. 11. 20:23
 16/19 anonim ***** válasza:

Szerintem ne abból induljunk ki, hogy mit engedhet meg magának az átlagember. Ha valaki Ferrarit akar, akkor vegye tudomásul, hogy annyiba kerül, amennyibe és ne jöjjön azzal, hogy mekkora szemétség, hogy az átlagember nem engedheti meg magának. Ha ötmillióból kihoznák a Ferrarit, az már nem olyan minőség lenne.

"Magyarázza el nekem valaki, hogy egy középosztálybeli családból származó gyerek/felnőtt mikor tud kicsengetni óránkét 6000 forintot, vagy többet?"

Elég sokan ki tudnak csengetni pl. heti két db 2000 Ft-os órát. Menjen el a gyerek hetente egyszer egy normális edzőhöz, képzett lovon lovagolni és garantáltan többet fog tudni egy év múlva, mint az, amelyik kétszer annyit lovagolt, de jobbra húzom-jobbra megy szinten. Itt hányszor kérdezik, hogyan kell vágtázni, mikor már két éve lovagolnak? Ha csak heti egyszer mennek, az mennyi pénz? Cirka 200.000 Ft a semmiért.

"ne legyen már annyira gagyi az a 3000-3500 forint/óra."

Hogy mennyire gyagyi, az a szolgáltatón múlik. Ha a gagyit is megveszik ennyiért, akkor sokan úgy vannak vele, miért is ne adjanak gagyit? Nem kell jó edzőt megfizetni, nem kell a lovakat képeztetni, 10 évig nem kell új felszerelést venni rájuk... Amíg van kereslet, addig lesz kínálat is.

"Nem az van, hogy legyél kitartó, lelkes, gyakorolj sokat, hanem előbb legyen jó nehéz a bakszámlád."

28 éves vagyok, 8 éves koromtól szinte folyamatosan lovagoltam 18 éves koromig. Kétszer fizettem érte, azt is feleslegesen. Már akkor tudtam annyit, mint azok, akik ilyen 2000 Ft-os átlag helyekre jártak és ennyi idő alatt százezreket dobtak ki az ablakon. Nem volt ideális helyzet, de mindegyi is, mert nem volt pénzünk, ez volt, ezt kellett szeretni. Évekig melóztam, mint egy rabszolga, vettem egy olcsó lovat, amit magam képzek át - hozzátenném, ha arra vártam volna, hogy valaki megtanítson pl. különféle oldaljárásokat lovagolni 2000 Ft/óráért, még ma is várnék. Próbálkozok, újra próbálom és újra és újra és sikerül. Ezt nevezik kitartásnak, azt hiszem. Akinek nincs pénze és a fizetésének az egyharmada a lóra megy el, mint nekem, az sincs elveszve.

"Bocsánat, de akármilyen tökéletes és fantasztikus az a ló, 30 rugót egyszerűen pofátlanság elkérni (szerintem német viszonylatban is)."

Nem pofátlanság. Egy olyan lovas, aki Jerezben tanult, több könyvet írt, van 50 év tapasztalat a háta mögött és a saját, nagydíjas lovára egyszerű halandót felenged, az mennyit kérjen? Mert már az óriási szó, hogy valaki felülhet a lovára! Ezt ne úgy képzeld el, hogy ezek a lovasok heti háromszor ezt a lovat lovagolják. Örülnek, ha egyszer az életben ülhetnek ilyen lovon.

"A gyakorlatot nem lehet könyvből megtanulni. 100 könyvet kiolvastam, gyakorlat nélkül semmit nem ér. "

Közben gyakorolni kell. Mindegy, hogy mondják melletted vagy olvasod, ugyan úgy neked kell ráérezni.

Egyébként igazad van, a lovaglás drága. Mindenki abból gazdálkodik, amije van. De ócska képzésre egy forintot fizetni is túl sok, mert ablakon kidobott pénz.

2014. júl. 11. 21:57
 17/19 anonim ***** válasza:
Egyébként Sylvia Loch az, aki azt a horribilis árat kéri a lován való lovaglásért. Aki Nuno Oliveria, a Bécsi Spanyol Lovasiskola vezetője, Arthur Kottas, Podhajsky özvegye, Reiner Klimke, a Cadre Noir volt vezető kiképzője, stb. köreiben mozgott, szerintem kérhet ennyit azért a tudásért, amit át tud adni. Aki kicsit is ismeri a lovaglás történetét, az tudja, hogy ez a tudás felbecsülhetetlen. Személy szerint én a fél karomat odaadnám egy ilyen óráért.
2014. júl. 11. 22:11
 18/19 anonim ***** válasza:

Rendben, én ezt mind értem. Akkor kérjen minden profi óriási összegeket.

És megint oda jutottunk, hogy ezért amortizálódik le :) És ezért nincsenek rendes oktatók. Mert maguk a tanár-jelöltek, a leendő edzők nem tudják megfizetni a saját képzésüket, hogy tovább tudják adni a tanítványaiknak. Mert nem feltétlenül a gazdag gyerek lesz az, aki majd tanítani akar.

De mindegy, igazából mind a két szemszögnek igaza van szerintem. Csak a neves, nagy szakemberektől pont azt várnám el, mint hivatásszerű lovasoktól/kiképzőktől, hogy viseljék a szívükön ezt az egészet, és pont ők azok, akik megfizethetetlenek.

Amúgy nyilván én sem tudnám, hogy fiú vagyok vagy lány, ha felülhetnék egyszer egy olyan lóra :)

2014. júl. 11. 22:55
 19/19 anonim ***** válasza:

Azért az nem várható el senkitől sem, hogy önkéntes alapon tanítson, csak hogy bárki járhasson hozzá...akkor mindenki oda akarna járni...hogy lenne az megoldható?

Egyébként pont Sylvia az, aki pl. nagyon segítőkész. Van egy facebook csoportja, ahol bármilyen lovakkal kapcsolatos témát fel lehet vetni és legtöbbször ő is hozzászól, mindig nagyon kedvesen, türelmesen és aranyat érnek a szavai. Én is tettem már fel fotót a lovamról és rólam és még privát üzenetet is küldött, hogy az adott témában hogyan fejlődhetnénk. Ez azért nem semmi szerintem. Megtisztelő, hogy az idejéből mindenkire jut egy kicsi, aki veszi a fáradtságot és felkeresi.

2014. júl. 12. 00:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!