Most már egyre inkább leamortizálódik a lovasoktatás színvonala?
Sajnos igen. Szánalmas. Ami még szomorúbb, hogy a lovasokat nem a fejlődés érdekli, csak az, hogy jól szórakozzanak. Inkább oda mennek, ahol szabadon lovagolnak és nem futószáron, ahol dicsérik őket és nem korrigálják, stb.
Itt is hányszor olvasni, hogy x éve "lovagol", de azt sem tudja, melyik lábra ügessen, mégcsak nem is vágtázott, vagy nem tudja, mi az a félfelvétel...pedig hol van ez még a lovaglástól!
Az ilyen helyeket el kell kerülni.
Elvileg ezért is mondja ki a törvény, hogy legalább egy középfokú lovastúrvezetői papír vagy magasabb lovas végzettség (oktató, edző) kell.
Remélem mihamarabb ellenőrzik ezeket a dolgokat és igen is büntessék meg azokat a lovardákat, ahol a 17 éves oktat. Kb vak vezet világtalant esete.
A nullás lovak cseszegetése helyett erre kéne odafigyelni, mondjuk az se hülyeség, hogy a lovak tudásában is meghúzzák az alap vonalat, illetve a felszerelésekre is nagyobb figyelmet kellene fordítani, mert elég csúnya látvány, hogy bemész egy új helyre és látod, hogy 10-ből 7 lónak ott a fehér folt a hátán, mert szarrá volt törve.
Remélem helyre áll lassan a világ rendje és tényleg azok fognak tanítani, akik értenek is hozzá, a lelkes tinik pedig pucolgassanak csak lovakat.
pl itt egy lovarda, melynek elég komoly szabályzata van, ez pedig a bólyi Csemetekert, ellehet olvasni itt mi a rendszer: [link]
Mintha a loastúravezetőihez vagy az oktatóihoz olyan nagy lovastudás kellene...
Átolvastam ezt a linket. Elmagyarázná nekem valaki, hogy vajon miért lehet kötelező a haladó lovasok számára az, hogy saját alátéttel és kötőfékkel rendelkezzenek? És a kesztyű és a derékszíj mi célt szolgál?
Az, amit az ilyenek tanítanak, nagyon messze áll a sporttól. Aki túravezetői, meg lovasoktatói szinten van, az még sehol sincs a sporthoz (ne mintha magasztalnék bármilyen lovassportot is, távol áll tőlem). Ezek hobbit akarnak tanítani, csak nem fogják fel, hogy a lovaglás nem annyiból kellene, hogy álljon, mint amennyit ők tudnak és amennyit abból át tudnak adni.
(Nézd meg a fenti lovarda táboros fotóit. Tényleg nem kellene, hogy még futószáron legyenek? Tényleg kellene, hogy a szárat fogják? Mert szerintem ez az, ami "alapjában véve" probléma. Csak hát egy osztálylovaglással háromszor-négyszer, ötször annyit lehet keresni egy óra alatt, mint futószárazással.
Tudod, amíg lószar van, addig veréb is.
Úgy látszik az ilyen lovardákra van igény többségében. Olcsó legyen azt' el lehessen lötyögni. Elég szomorú, hogy a legtöbb helyen csak bedobják a lovast csoportba és ügetés körbe-körbe. Szerencsétlen lovas meg beközli, hogy ő már 3 éve lovagol, de csak ügetésben és a vágta szót se meri kimondani, csak egy hiú ábránd a részéről.
Az a baj, hogy csórók vagyunk, ennyi. Kevés a pénz. Mert egy jó edző bizony megkéri a bérét és én pl nem tudok hetente kicsengetni 5000Ft-ot egy igazán jó edzőre.
Ezeknek a pénzgyáros lovardák meg hót mindegy, hogy ki tanít, amíg visszajárnak a 2000Ft-os lötyögésért, addig ők bizony lesznek.
Viszont az edzők közt is vannak nemtörődöm emberek, jártam olyan helyen, ahol ez volt. Ő beállt középre, aztán telefonálgatott, én meg azt csináltam a lóval amit akartam. De legalább a ló be volt lovagolva rendesen. Szóval az, hogy valaki papíros edző ez sem garancia a minőségi tanításra.
Remélem sikerül rendet tenni végre a fejekben, viszont egy másik mondással zárnám válaszomat: A fejétől bűzlik a hal.
Én is magamon tapasztalom, hogy mekkora pénzhajhászás az egész :( Szeretnék megtanulni rendesen lovagolni. Igazán. Nem zötykörészni, meg szárat húzogatni. De egyszerűen egy valamire való edző 4-5-6+ ezrekért tart EGY órát.
Nos, ha fejlődni akarsz, az minimum heti 2 óra, az havi 10, tehát ha nincs 60+ ezred edzőre, akkor mehetsz a tinilányokhoz. És fogalmam sincs, hol tudom elsajátítani ezt az egészet olyan szinten, hogy versenyezzek. Ne adj' Isten, lovat vagy lovast képezzek ki... nincs kitől tanulni. Ráadásul versenyre felkészülésre meg már nem is heti 2 edzés kell.
Még az keserít el, hogy megy a nagy duma, hogy "jaj, lovas társadalom így meg úgy, színvonaltalan stb. stb.". Akkor azok, akik tudnak, miért ennyire drágák? Ha a szívükön viselnék a lovastársadalmat, akkor nem csak a pénzes gazdagok tanulhatnának. Lehet valaki totál elhivatott úgy is, hogy "csak" 3000 forintot fizet óránként. Azért az sem csóróság, főleg heti többször, és az edző is keres vele, ha van elég tanítványa. Ha jól oktat, akkor pedig lesz neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!