Gerincvédőt csak versenyzők viselhetnek?
Tőlünk nyugatra már egy magára valamit is adó hobbilovas is visel gerincvédőt.
Ezelőtt vagy 15-20 évvel a Balatonfelvidéken lovastúrázó németeken láttam először ilyesmit, ők már akkor is vigyáztak a testi épségükre. Szerintem fontos lenne, hogy nálunk is általánosan elterjedjen, de mi mindig le vagyunk maradva pár 10 évvel... Amikor még gyerekként lovagolgattam, azt se tudtam, mi az a kobak, sőt, valahogy úgy voltak vele (ezt máig sok helyen érzem) hogy nem is vagy normális lovas, ha kobakot hordasz, mert azt csak a bénák meg a gyávák hordanak. Kicsit így van ez a gerincvédővel is sajnos. Versenyen oké, mert kötelező, de furán néznek az emberre, ha hétköznap is viseli. Pedig szerintem az egészségünknél nincs fontosabb, már csak azért sem, mert lehetek én akármilyen nagy lovas, törött gerinccel nem túl vagány ugye.... És be kéne tökélni mindenkinek, hogy balesetek márpedig vannak, teljesen függetlenül attól, hogy mennyire tudsz lovagolni. Láttam én harminc éve lovagló, nagyon jó lovas ismerőst úgy leesni egy apró hiba miatt, hogy megrepedt a csigolyálya, egy kedves, eredményesen versenyző ismerősöm pedig meghalt egy rossz lépés és a kobak hiánya miatt.
Kicsit elkanyarodtam, bocsi, de azt tanácsolom mindenkinek, hogy igenis viselje a megfelelő védőfelszerelést, hogy még sokáig élvezhesse a lovaglás örömét!
Nem igaz, hogy csak azok szokták viselni, akik versenyeznek, nem tudom, ki mondhatta ezt neked. Vedd csak fel nyugodtan. Bármikor történhet egy rossz mozdulat.
Én is mindig viselem, nem akarok majd a kórházi ágyról úgy visszatekinteni, hogy nem tettem meg mindent.
Gerincvédő viselete minden lovasnak ajánlott.
Egyre több lovarda követeli meg 14-18 év alattiakon. Én nem hordok, mert nem akarok, egyszer próbáltam és nem tetszett. Max akkor venném rá magam, ha nagyobb magasságon ugratnák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!