4 éves mén lovat érdemes venni?
Lehet venni tenyésztőtől is belovagolt idősebb lovat. És akkor nem te vagy a sokadik gazdája. Vagy max úgy hogy valaki megvette belovagolta és eladja.
Én 20 évesen lótartó és tenyésztő vizsgával, 12év lovaglás után se vennék nyers mént. Főleg annak mi értelme hogy aztán kiheréltesd. Akkor már eleve heréltet vennék. Nem vagyok a herélés ellen nekem is heréltem van de lehet az a ló sikeres fedezőmén is lehetne.
Le akartam írni,hogy jobb lovas már tudja,hogy a lovat nem betörni kell,hanem belovagolni,de megelőztek.:D
Na,megpróbáltam készíteni egy kis áttekintést gyorsan.
FIGYELEM! (kiemelés)
Az áttekintő nem minden esetben igaz mindenkire.
Hiányosság lehetséges.
Ne legyél naiv,kérdező. 6 év lovaglás lehet hogy neked elégnek tűnik,de nem is tudod mennyire édeskevés,én 19 évesen több mint 10 év lovazással a hátam mögött is azt mondom,hogy még rengeteget kell tanulnom. Egy ló nem játék,pláne nem egy csődör,pláne nem egy négyéves aki még nincs is tisztában az erejével,nem tudja hogy mire képes lovassal a hátán,és jaj neked ha rajtad kezdi el próbálgatni hogy mit tud,az nem számít hogy van-e ott edző..
Nézzél inkább egy nyugodt,normál-vagy jobb képességű 10 év körüli kancát vagy heréltet,aki már tudja a dolgát,rendesen képzett és egészséges,a lóárak mostanában úgyis a béka feneke alatt vannak. Gondolom díjugratni szeretnél, B1-ig szinte akármilyen ló megfelel,és egy idősebb ló is ugyanúgy tud kötődni hozzád mint egy csikó - hidd el,tapasztalatból mondom.
Napok óta ezek a "fiatal ménes" kérdések jönnek elő. Azt megértem, hogy kezdő azért lehetőleg ne vegyen csődört, főleg ne nyerset. Itt jön viszont a DE, kiborít már ez a sztereotípia, hogy a csődör az egy gyilkos vadállat és darabokra szaggat, hacsak ránézel...
18 ló van jelenleg nálunk (ebből 3 csődör). Garantálom, hogy bármelyik kezdő alá oda merném adni. A sárló kancák mellett is nyugodtan ácsorognak, úgyhogy kérem, ne általánosítsunk.
Kezdő, sportambíciókkal rendelkező lovasnak olyan ló való, amelyik segíti és tanítja, vagyis rutinos és magasabban képzett, mint a lovas. Abból tudnál profitálni.
Egyébként így, hogy ennyit tudunk, hogy "4 éves sportló mén", képtelenség megmondani, hogy érdemes-e megvennie bárkinek is. Nem egy félmondat alapján döntjük el, hogy érdemes-e megvenni egy lovat vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!