Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hány km-t mehet egyszerre egy ló?

Hány km-t mehet egyszerre egy ló?

Figyelt kérdés
Mekkora az a távolság, amelyet egyben le tud menni úgy egy ló, hogy nincsen túlterhelve? Tudom, hogy ez nyilván fajtától/edzettségtől is függ, de ha van egy 2-3 napos túra, akkor hány óránként érdemes pihenőt tartani és mennyit?
2014. jún. 27. 20:01
 1/4 anonim ***** válasza:
Ezt általánosságban képtelenség megválaszolni. Az adott lótól függ...hogy milyen kondícióban van, milyen távokat ment addig és milyen tempóban.
2014. jún. 27. 20:32
 2/4 anonim ***** válasza:

Egy teljesen átlagos felkészültségű lóval könnyű terepet (ne legyenek meredek emelkedők, lejtők, túl mély talaj, stb.) mehetsz kb. két órát egyben, amit úgy állítsatok össze, hogy a változatos legyen a jármód, de a nagyobb rész mindenképp lépés. Nem tudom, mekkora távot akartok megtenni, de én a reggeli órákban mennék két órát, nagyon max. két és felet, utána pihenőt tartanék, ahol ehet-ihat is a ló és csak a hőség csökkenése után délután nyergelnék újra. Ha muszáj, újabb két órát kibír a ló, de az se baj, ha ennél kevesebbet kell mennie.

Vagy menjen reggel egyben három órát, de utána pihi másnapig.

Ha komolyabban rá van készítve a ló a túrákra, akkor lehet növelni a terhelést a túrán is, de összességében még a komoly túralovak is (jó esetben) napi öt-hat óránál többet nem mennek, azt is több részletben.

Ha jól bírja a terhelést a lovad, akkor is mindenképp pihenjetek dél körül néhány órát és csak utána induljatok tovább. A pihenőben nyergeljetek le, kapjonak a lovak enni-inni, ápoljátok le, ha van rá lehetőség, mossátok le őket, újabb nyergelésig a nyeregalátéteket tegyétek ki a napra száradni, ha megkeményedne, újabb felrakás előtt azt is keféljétek egy kicsit át.

2014. jún. 28. 14:33
 3/4 anonim ***** válasza:
Ismertem egy arab telivért, aki 60 km-t ment (ez volt a leghosszabb távja egyszerre), mégse fáradt el túlságosan. Nyilván az arabok erős és szívós lovak, igazi távlovak. Azonban szerintem egy normál edzettségű ló kibírja az egész napos menetelést, de ehhez kora este meg kell állni, hogy pihenjen és aludni tudjon, hogy aztán másnap folytathassa. Adj neki indulás előtt, és útközben is néha-néha magas tápértékű szemestakarmányt, ez majd feltölti energiával.
2014. jún. 28. 15:44
 4/4 anonim ***** válasza:

igen, ahogy Gabka írta én is kb úgy lőném be. ha most a melegtől eltekintünk, akkor vagy 2 óránként illik megállni, vagy egyben mehet 3-at, de akkor aznap annyi.

2 óra alatt pedig kb 20 km-t lehet megtenni, de ez egy nagyon hozzávetőleges adat.

2014. jún. 28. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!