Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogy vezetitek a lovatokat?...

Hogy vezetitek a lovatokat? Hogy élénkítitek lépésben?

Figyelt kérdés

A két kérdés semmilyen összefüggésben nem áll egymással logikailag, pusztán annyi, hogy ennél a kettőnél merült fel nálam az, hogy két helyről két különböző utasítást kaptam.

1: a lovat a lapockája mellett vezetem, lépésben felváltott csizmával (jobb csizma-jobb farizom meghúz/tol aztán bal csizma-bal farizom) léptetem és ezt ugye folyamatosan.

2: a lovat úgy vezetem, hogy előtte megyek közvetlenül, és a szárat a zabla alatt fogom viszonylag szorosan. lépésben csak élénkítésnél jelzek csizmával (mindkettővel egyszerre)

Ti melyiket alkalmazzátok? Eddig nyilván úgy csináltam ahogy az elsőnél írom, hiszen ezt tanultam, de most meg át kéne állnom a másikra vagy nem is tudom... Ezért érdekelne, hogy ki hogy csinálja:)

2014. jún. 24. 21:44
 1/6 anonim ***** válasza:
Én általában mellette megyek, nem számolom hogy hogyan lépek, csak megyek. Ha nyugodt a ló akkor laza vezetőszár mellett megyünk, ha nyugtalanabb, vagy van valami, akkor a pofaszíjhoz közel fogom meg. Előtte nem szeretek menni, szeretem látni mellettem hogy hogyan megy, meg volt már hogy majdnem rám lépett véletlenül a paci, így evégett haladok mellette.
2014. jún. 24. 21:58
 2/6 anonim ***** válasza:

Lovat mindig úgy vezetünk, hogy mellette megyünk! Sosem előtte!

Élénkíteni jól belovagolt lovat derékkal lehet elsősorban, a kizárólag csizma segítség azoknál működik, akik olyan szinten vannak belovagolva, hogy ha belerúgnak megy, ha még egyszer belerúgnak jobban megy, de ez azért ugye messze van a lovaglástól! Elsősorban a derék élénkíti a lépést, persze nem marad el a csizma, de az csak finoman odazár, kísér.

2014. jún. 25. 06:29
 3/6 anonim ***** válasza:
Mindig a ló mellett megyek, és ha kantározva van, akkor a külső szárat fogom az álla alatt. Eleve úgy léptetem a lovat, hogy amikor az egyik hátsó lábát emeli, akkor zárok rá az azonos oldali csizmával, amikor élénkítek, akkor derékkal rövidebb ideig hajtom előre ütemenként, csizmával marad minden ugyan úgy (a ló hátulja ahogy kéri, úgy megy a csizma) plusz hangsegítséget adok neki (a kívánt ütemben klettyegek).
2014. jún. 25. 07:44
 4/6 anonim ***** válasza:
Mindkettő esetben az első szerintem. Bár a csizma nem kell végig, az a ló lustaságától, kért ütemtől függ és persze a derekat sem szabad kihagyni. Sehol nem láttam még úgy, hogy a ló előtt mennek, mindig mellette, szár jobb kézben. Valahol zabla alatt fogom, bal kézben a szár többi részét. De ha nyugodt a ló, nem kell görcsösen, erősen tartani.
2014. jún. 25. 14:21
 5/6 anonim ***** válasza:

Ha vezeted a lovat, akkor mellette menjél. Így nem tud rálépni a sarkadra, hátulról neked menni, és még látja is hol vagy. Én mindig mellette megyek, kivéve talán extrém eseteket amikor a patamosótól megyek az 5 méterre levő istállóig és kb a vezetőszár végét fogom, megyek előre ő meg hátul követ... de ha nem lenne szár úgy is követne. De amúgy mellette megyek.

Lépésben folyamatosan támogatni kell, kivéve ha már lelépteted vagy hasonló. Ha munka van, akkor léptetni kell. Nekem mindig úgy mondja az edzőm, hogy a lábszár odazár minden lépésnél. Derék támogatja, de azzal mondjuk vigyázni kell, nehogy elkezdj "ugrálni" a nyeregben, szóval löködni meg hasonlók, a csípő-derék marad nyugton, csak támogatja a csizmasegítséget.

2014. jún. 26. 16:13
 6/6 anonim ***** válasza:
5 vagyok, még annyit felejtettem el, hogy ha vezeted akkor nem kell nagyon szorosra fogni mert akkor feszeng a ló. Ha egy kicsit engedsz neki (szóval nem kb a szája alatt fogod) akkor ő is engedni fog. Ha sietni akar, és elkezded húzni az nem jó, mert húzásra húzással reígál és még gyorsabban fog menni, inkább vagy engedni kell neki egy kicsit, mert lehet túl szoros, vagy érdemes egy kicsit "megrántani" a vezetőszárat, úgy, hogy rád figyeljen. Sokan még azt is szokták, hogy az orra köré tekerik.
2014. jún. 26. 16:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!