Takarmányozással kapcsolatban?
Sziasztok!
Augusztusban hozzám fog kerülni 2 lovam, és ridegtartásban fogom őket tartani. Minden nap ki fogok hozzájuk menni iskola után (15-16:00)és akkor szeretnék velük munkát végezni.
A kérdésem az lenne, hogy alapból nem minden esetben lesz nekik szükséges abrak(mivel kint vannak egész nap és nyáron tudnak legelni reggeltől estig, meg persze ez az igénybevételüktől is függ), de amikor adok nekik abrakot, akkor munka előtt, vagy után adjam?
Reggel nem tudom őket etetni, mert nem tudok kimenni(de az nem is baj, mert kint vannak és egész délelőtt tudnak legelni)Viszont fontos megemlítenem azt, hogy amikor kimegyek hozzájuk nyilván nincsen sok időm (mert vissza kell érnem este, tanulnom is kell stb), magyarán nem tudom azt megtenni, hogy kimegyek, adok nekik abrakot, várok egy órácskát amíg emésztenek stb és utána kezdek még velük dolgozni. Viszont nem tudom azt sem, hogy munka után mennyit kell várni, hogy adhassak nekik?
A másik része a kérdésnek az, hogy van egy napi adag, amit belőttem, de azt ugye benti lovaknak kb 3 felé osztva adják oda reggel délben este (mármint az abrakot). Az baj, ha én ezt egyben adom oda nekik?
Meg akkor ugyanott tartok, hogy munka után 1-2 óráig nem legeltek, akkor megint csak üres a gyomruk.
Hogyan lenne a legideálisabb???
Munka előtt és után sem szabad közvetlenül abrakot adni a lónak. Fél óra "pihenés" kell neki mindkét esetben - legalább. De akkor már szerencsésebb előtte, mert ha rögtön munka után kapja, akkor emésztési zavart okozhat az abrak, míg ha előtte kapja, "csak" kedvtelen és makrancos lesz általában. (Tele hassal én sem rohangálnék szívesen.) Véleményem szerint egy hobbilónak nem is kell abrak, hacsak nagyon le nincs rongyolódva. A szálas takarmány a lényeg; a lovak a természetben csak ilyet fogyasztanak, meg gyümölcsöt. Ha a legelő nem elég nagy/nincs rajta elég táplálék, akkor szénát kell kiegészítésként adni a lónak.
Munka után mehetnek a legelőre, az nem probléma.
Köszönöm a válaszod!
Szálastakarmányt fognak kapni, de akkor azt mondod, hogy napi 1-2 órás munka mellett nem szükséges abrak?
Csak ha jobban le van terhelve, pl. félnapos tereplovaglások stb. mellett?
Én azt mondom, hogy első körben szerintem elég a szálastakarmány kiegészítés. Persze, fajtafüggő is lehet, pl. nekem criollo lovam volt, s ő a legelőn is elhízott. Míg egy angol telivér pl. kevésbé jól hasznosítja a táplálékot.
Azt javaslom, hogy figyeld a lovad állapotát, de ha azt látod, hogy soványabb lett, akkor mehet neki az abrak - ha nem tudsz várni, akkor vannak abrakadagoló automaták is. Bár tudom, ridegtartásban ez problémás, mert ha nem vagy a közelben, ellopják simán, és egyébként sem olcsó dolog. De ha fél órát tudsz várni munka előtt, az szerintem megfelelő lenne, annyival kevesebb lovaglás talán még belefér. =)
Meg kell kérdezni, ogy eddig kaptak-e abrakot és az alapján érdemes folytatni a takarmányozást. Majd meglátod, hogy ahhoz a munkához, amit végzel, kell-e, illetve hogy milyen takarmányértékesítők. Adatod nekik este is akár, mikor mész haza.
Én csak azt nem értem, hogy akkor senki nem lesz a lovakkal négy-öt óráig?
Óriási felelőtlenség úgy tartani lovat, hogy egész nap egyedül vannak! A kajáltatásukat nem tudod tisztességgel megoldani, ha bajuk van (kólika, sérülés) észre se veszi senki, ott halhat meg a ló nyugodtan. Ha nem tudsz nekik tisztességes felügyeletet biztosítani, akkor ne tarts lovat.
Ha dolgozik a ló, kell abrak, ha nem is sok. Illik reggel-este abrakolni. Kelj fel egy-két órával korábban, menj ki suli előtt, lásd el őket, utána menj iskolába. Ha lovad van, felelősséged is van. Ki lehet bírni a dolgot, legfeljebb kevesebbet alszol. Mielőtt nekem esne valaki: én is így csináltam végig a gimit is, a főiskolát is. Nem haltam bele.
Ha lovat akarsz tartani, oldd meg, hogy legyél is velük!
én úgy tudom, hogy abrakolás után min. 1 órának kell eltelnie, hogy dolgozhasson a ló, lovaglás után pedig fél órával lehet abrakot adni. tehát mindenképp jobb lovaglás után. de ha magadból indulsz ki (persze nem kéne összehasonlítani) te se szeretsz futni teli hassal, ha hazaérsz futásból először még nem tudnál enni, de fél óra múlva farkas éhes leszel. meg ugye az energiát pótolni tudod jobban, mint előre beletolsz plusz energiát és akkor azt mozogja le.
arra is vigyázni kell, hogy ha lovaglás után visszarakod rögtön a legelőre, először a vizet le kell takarni, vagy el kell zárni (attól függően, hogy hordó, kád, vagy önitató van), hogy még egy darabig felhevült testtel ne ihasson.
viszont az a baj, hogy szerintem ha ennyi ismereted sincs a lovak tartástechnológiáját illetően, akkor nem kéne belevágni ebbe...
nincs a közelben egy lovarda? mert jobb lenne, ha inkább 1 lovat tartanál bértartásban, árban kb ugyanott vagy (figyelembe véve, hogy 2 lónak 2x annyi esélye van arra, hogy baja legyen, 2x gyakrabban lépik le a patkót, stb) és ott a bértartás során kifigyelhetnéd, hogy mit hogy csinálnak, a saját lovad mennyit és hogy eszik, iszik, stb. és ha már van némi tapasztalatod megpróbálkozhatsz ezzel otthon.
nagyon nagy felelősség és tényleg sok mindenhez kell érteni, pl. amit te "legelőnek" nevezel, azon tudod, hogy konkrétan milyen növények nőnek? mert parlagfüvön abrak nélkül nem lesznek kövérek a lovak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!