Hogyan tudnám felgyorsítani a pónim vágtáját?
Talán meglepő lesz, amit írok: ki kell könnyíteni és előrehajtani a lovat.
Mondjuk nem értem a kérdést, mert a másiknál, mikor kérdeztem, hogy készülsz-e vele, azt írtad, hogy igen. Most akkor kiderül, hogy még csak nem is megy előre alattad a ló?
nem tudom mióta van nálad a póni és előtt ki lovagolta, de sokan tanítják a lovuknak, póninak pláne, hogy lovas alatt csak lassú vágta van. ha ezt valaki belenevelte, akkor neked most ki kell nevelned belőle.
első körben pl. másokkal együtt gyakorolhatnál, mert ha mondjuk mellette 2 lovat megeresztenek, nem hiszem, hogy le fog maradni egyedül.
közben könnyíts, hajtsd és jól tudnak jönni ilyenkor a hangjelzések is (cuppogás elsősorban, nem a "gyááá")
szántáson semmiképpen nem kéne, nem csak azért, mert bunkóság, hanem a mély homokban a ló lába nagyon nagy terhelésnek van kitéve, könnyek ínsérülést szenvedhet. szóval semmiképpen se küld meg szántásban!
viszont ha nem akar menni a keményebb talajon lehet, hogy a patája érzékeny. meg van patkolva? gyanítom nincs.
ha komolyan gondolod a versenyt mindenképpen meg kéne patkolni, ha rendszeresen edzel vele rá, akár 4 lábra, sarkas (de minimum stiftes) vasakkal. de ezt majd a kovács elmondja.
Kezdjük elölről: a nemzeti vágta - a kishuszár vágta is - egy galoppfutam (-szerűség), amire a lovat fel kell készíteni. A lovast is, ha azon a szinten van, hogy megkérdezze, hogyan tudná rábírni a lovát arra, hogy egyáltalán galoppozzon.
Ez nem gyerekjáték, ide tapasztalat szükséges. Szokás szidni a galopposokat, hogy így-meg úgy bánnak a lovakkal, én mindig azt mondom, ne általánosítsunk. Íme az élő példa: sokkal többet ártasz a lovadnak, mintha tréner keze között, munkalovassal, alkalmas pályán, kontrollált körülmények között készülne. Ezt így nem lehet csinálni, mellesleg ha nincs a lóban menőkedv, nincs is értelme. Persze, minden ló tud száguldozni (kivéve mondjuk a tiédet jelen állapot szerint), de ez nem jelenti azt, hogy bármi esélye is lenne. (A telivérek gyorsak, ezt mindenki tudja, de mindig elmosolyodok, amikor mondják nekem, hogy az ő lovuk milyen k..rva gyors, miközben a galoppon semmit nem tett le az asztalra. Az enyém meg igen, de akkor sem állok neki ezt bizonygatni, vagy kimenni a szántásra tökre..szni a lovam lábát). Érted a lényeget?
Röviden: gondolkozz el egy kicsit a felelősségeden, amit a lovadért vállaltál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!