Mi a különbség a western nyeregben lovaglók és a western lovasok között?
a hobbi westernes többnyire angol nyeregben tanult meg lovagolni és hasonló módszereket alkalmaz western nyeregben (pl 2 kézzel fogja a szárat, csikós zablát használ, megpróbálja elérni a támaszkodást, vagy nem, könnyű üget, stb.)
a western lovas pedig rendesen western segítségeket alkalmaz, amik tök mások.
A western lovasok is használnak csikózablát a fiatal lovaknál, és engedélyezett a kétkezes szárfogás is. Feszítőt egy bizonyos képzettségi szint felett használnak és ott már egy kezes szárhasználat a praktikus.
Aki angol nyeregben tanult az angol segítségeket használ, na meg könnyű üget is, ami nem kényelmes a wesco nyeregben. Aki képzett lóval wesco stílusban adja a segítséget, ott főképp a láb és a testsúly dominál, a szár alig-alig.
Utolsó, nem láttál még fiatal western lovat. Két kézzel és csikózablával képezik őket és amikor már érti a neck reininget kapja meg a feszítőt és az egykezes szárfogást.
De a stílusbeli különbség nem merül ki a szárfogásban. Másak a segítségek, máshogy dolgozik a ló, mások a feladatok, más a cél.
egyrészt nem tudom miért jelented ki, hogy én mit láttam és mit nem, másrészt továbbra se értem hogy jön ide a fiatal ló kiképzése, eleve nem lovakról volt szó a kérdésben, hanem lovasokról, én se csak a szárkezelést írtam, ezt senki nem mondta, de egy "hobby westernes" aki angol stílusban lovagol western felszereléssel nem biztos, hogy ismeri azt a bizonyos 1 kezes szárkezelést, sőt, valószínűleg sosem ült rendesen belovagolt western lovon.
sőt, valószínűleg a hobbi western lovas jobban elboldogul egy belovaglás alatt álló csikóval 2 kézzel csikós zablával, mint egy feszítővel felszerelt jól belovagolt lóval.
Tulajdonképpen az hogy hogy a western nyeregben lovagló legtöbbször angol stílusban lovagol csak a felszerelése nem az. És sokszor a lova se western hanem például telivér meg ilyesmi.
A western lovas meg western stílusban lovagol felszereléstül meg mindenestül. Más segítség adásokat használ és akár a stílus múltjáról is többet tudhat (de ez nem törvény szerű) . A westernlovas westernlovakat használ( quarter,appaloosa,paint horse).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!