Hogy foglalkozhatnak olyan emberek lovasoktatással, akik még az alapvető dolgokkal sincsenek tisztába a lovaglás terén?
Hogy régen mennyi ilyen volt, nem tudom, de azt igen, hogy ahányszor voltam lovasiskolában, mindig csalódás ért, soha nem tanultam semmit, pedig azért mentem, hogy lásson egy hozzáértő, elmondja, mit csinálok rosszul, de egyrészt sose mondtak semmit másrészt nem is tanítottak semmi olyat, amit ne tudtam volna. Pl. ha látja, hogy alap síkmunkában minden oké, alakzatokat tudom, csinálhatnánk egyszerű ugrásváltást, vagy elkezdhetnénk oldaljárást tanulni, stb, de nem.
Olyan végzett ménesgazdát ismerek, aki nem tudott összrakni egy kantárat és a zablát fordítva csatolta fel. Most gyerekeket oktat lovagolni.
Az általános színvonal alacsony, elég csak megnézni, hogy itt hányan kérdeznek alapvető dolgokat, évek óta lovagolnak, de nem tudnak vágtázni, nem tudják, mi az a félfelvétel, stb és a legnagyobb baj, hogy azt hiszik, ez a lovaglás és még véletlenül sincsen igényük ennél többre.
Sajnos amíg van rájuk kereslet addig lesznek elég sokan. Gondolom ha nem járnának hozzájuk lovagolni akkor nem állna fönt ez a probléma. Csak sajnos egy kezdő lovas aki még csak képen látott lovat nyilván nem fogja tudni megítélni, hogy milyen az oktatás. Lehet lovagolni, olcsó, akkor beiratkozik.
De egyébként ne keverjük össze a lovagoltatást és a lovasoktatást. Ahol annyi történik, hogy 2 éven keresztül megy futószáron körbe-körbe heti fél órát ügetésben a lovas, azt ne nevezzük már oktatásnak. Mert aki nem ért a lovakhoz, az maximum ennyit tud csinálni, nem fog magasiskolai dolgokat tanítani a lovasainak.
De szerintem mindig is voltak ilyenek, legalább is olyan 5 évvel ezelőtt már jócskán elszaporodtak. Akkor kezdtem el 18-19 éves koromban komolyabban "lovardákban" dolgozni, hogy el tudjam tartani a saját lovacskámat. Az idézőjel azért kell, mert jó néhány 0 lovastudással rendelkező, engedély nélkül működő, valljuk be nyomortanyára hasonlító helyet megjártam. És mivel mostanában egyre nagyobb divat a lovaglás (sajnos sokan tényleg csak divatból csinálják..), így egyre több helyen lesz ilyen, egyre többen látják ebben a pénzt. Persze tanulni vagy hozzáértő embert fölvenni már "túl sok pénz."
Egyszerű a képlet:sok lovardatulajdonos a lehető legolcsóbban akarja megoldani az "oktatást"akár úgy,hogy papírja sincs az illetőnek a szakmáról,vagy a lovászt bízza meg azzal,hogy az tartson órát,így meg lehet spórolni az oktató fizetését.
Az,hogy az illető lovász esetleg képzetlen és/vagy alkoholista,de 20 éve talicskázza a lovak alól a ganét,ilyen helyeken pont elég ahhoz,hogy "oktathasson".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!