Hogyan szoktassam le erről, illetve hogyan vegyem rá es hogyan lehetne ezt neki megtanitani?
Van egy lovam már kb 4 éve. 12 éves mf kanca. Volt egy 1 heses korhazas tortenete ( majdnem el kelett altatni) a korhaz elott nem volt semmi baj a tereppel. Nyugodtan ment, nem ijedezett annyit. Korhaz utan viszont eszrevettem rajta, hogy fel sok dologtol. ( 2 eve volt a korhaz) elkezdtem vele foglalkozni olyan szinten, hogy pl egy foliat leteritek a foldre es arra kell ramennie/ rajt allnia, ez sikerult is. De ha kimegyunk terepre es eszrevesz pl embereket akkor megnolondul pruszkol, ideges es fujtat, porog pattog es nem lehet vele mit kezdeni. Tegnap is ez volt. Ket bringazo gyereket eszrevett a tavolban es meg se moccant. Majdnem leestem. Leszalltam rola es setalgattunk... Utana beleragadt a farkaba egy gally. Attol is megijedt. Mit tehetnek ez ellen? Lassan nincs hol lovagolnom mert korbeepitik az a helyet igy 1-2 km re el kellene mennem hogy talaljak vmi mezot vagy hasonlot. Valami tanacs? Lecci segitsetek! Igy nem elvezet a lovaglas.
A masik meg kantariozasnal van. Nagyon nagyon ritka az, ha beveszi siman a zablat. Felemeli a fejet es nem akarja. Ezert le kell kotnom a fejet ugy hogy elerjem, de igy sajnos a kotofeket rajta kell hagynom :/ leszeretnem venni rola, de igy nem megy ha felemeli a fejet, ese llenkezik..
Meg azt szeretnem meg megkerdezni, hogy azt hogy lehet neki megtanitani, hogy pl a labat felemelje elorenyujtsa mintha integetne?
( all a lo mondjuk, a foldon vagyok es egy jelre az egyik labat elorefele nyujtogatni kezdi.
Meg a meghajlas? Azt hogyan lehetne?
Koszonom szepen elore is:) nagyon sokat segitenetek:)
Először a terep problémát kéne megoldani és utána a trükkökkel foglalkozni.
Kantározásnál türelmesnek kell lenned. Az hogy lekötöd a fejét nem megoldás, jó hogy nem akarja bevenni a zablát. Szánj a dologra több időt, vedd le a kötőféket és tegyél rá kenevészt (borjúkötelet). Simogasd nyugodtan, vakargasd az üstökét. Amely lovakkal együtt dolgoztam, azok mind lelazultak erre. Aztán én a zablát baloldalon kicsatoltam és a fülénél kezdtem a kantározást, majd a végén csak szépen beraktam a zablát. Kellett pár alkalom így és utána szétcsatolás nélkül is ment. Lehet egyszer kétszer odaüthetted neki és rossz néven vette.
Terepre én azt mondom, hogy dolgozzatok kicsit kézen is, kint is mutasd meg neki a dolgokat, illetve próbálj megy egy lovas társat keríteni, akinek nyugis a lova, hogy lássa a lovad, hogy nem kell félni. Viszont ehhez neked is nyugodtnak kell lenned.
Szegény lovacskádat nem tudom milyen trauma érhette, hogy ilyen lett.
Koszonom szepen:) megfogom probalni:)
Amugy azt en is eszrevettem, hogy szereti ha az ustokenel simogatom ,mert akkor lehajol es odabujik:) -<3
Amíg egy megijedésnél terepen leszállsz róla, a probléma nem fog megoldódni. Már ügyesen megtanulta a lovad, hogy ha ő eljátssza az ijedőst, te még jobban megijedsz és utána nem kell dolgozni.
Keress egy megbízható, jó lovast, aki kiviszi neked pár alkalommal. Utána neked is menni fog, de föl kell készülnöd, hogy nálad még bepróbálkozik a ló, így muszáj határozottnak lenned.
Hacsak nem történt a látásával valami a kórházi tartózkodás ideje alatt, tehát nem csökkent a látása mondjuk valamely gyógyszer hatására (nekünk van olyan ló, amelyik fél szemére nem lát jól, kólikaműtét óta) - ezt állatorvos meg tudja állapítani - akkor ez szimpla hiszti, amit egy jó lovas simán kikezel pár nap alatt.
Az se rossz megoldás, ha együtt tudsz kimenni egy nyugis ló mögött, de ez csak kis segítség, hogy addig is tudj lovagolni, amíg valaki meg nem tanítja a lovadnak, hogy nem kell dilizni, munka az munka.
Szerintem a kantározás is szimpla munkaundor a lónál. Ha előtte nem volt ezzel baj és nem érte valami trauma kantározásnál, akkor megint csak hiszti. Próbálhatod, amit előttem javasoltak, hogy csatold ki a zablát, hátha segít (néha elég egy apró változás, hogy helyrejöjjenek a dolgok), amúgy meg a borjúköteles kikötés rendben van, én is csinálom némely lovammal, amelyik nem akar nyugiban megállni kantározás idejére.
Őt is kólikával vittük be, egyszer csak összeesett a karámban. Elakarták altatni de egy doktorno talalt valami gyogyszert amitol rendbejott. Ez tartott 1 hetig. Nem mutottek tehat nem tudom hogy mitol van.
De majd probalkozom ezekkel:) amugy nagyonszeretheto :) karamban van es ha futyulok neki hozzamjon :D
Szoval ezzel nincs gond..
köszönöm a tanácsot, a borjúkötéllel és a zablakicsatolással illetően. bevált :D
már csak a trükkökre lennék kíváncsi :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!