Hogyan szoktassam le a harapdálásról?
A heréléstől nem fog a harapdálásról leszokni. Olyan nincs, hogy semmi nem használ. Olyan van, hogy rosszul próbálod a leszoktatást.
Mennyi idős a kutyád?
Semmi gáz:)
Sohasem etettem kézből, és én mint vezetőként próbálom kezelni a lovat, de egyfolytában csipked, ha rákiabálok, utána eltolom a fejét, elcsavarom az orrát, utána rá két másodpercre folytatja a csipkedést, van hogy szabályosan odakap, játszópajtásnak néz, és akármit teszek, harap-harap-harap. Van hogy meglát engem, ráharap valamire és szorítja, mondjuk az ajtót vagy a hordót. Futószáron viszont szóra dolgozik nekem...
Akinél tartom, neki nem csinál semmit, mellette nem csinálja a hülyeséget ha ott vagyunk együtt. Tehát tudom hogy én váltom ki belőle, de ha agyon verném is akkor is csípne, mintha mi sem történt volna.
Most csipked vagy harap? Ha csipked, azt teheti kedveskedésből, játékól,de ha sunyít mellé, akkor nem hagynám annyiban. Szájon kell vágni, nem eltolni a fejét, ha te durvának tartod a játékot.
Akinél tartod az is biztos elkente a száját, ha meg akarta csípni, vele már letisztázódtak a játékszabályok. Vagy az is lehet, hogy hozzácsatolta a kaját és a legelőt így vele nem csinálja.
"Ha agyon verném is csipkedne" - Írásod szerint soha még csak oda sem csaptál, szóval rossz a megközelítés.
Ne félj kezet (seprűt? lapátot?) emelni a lóra, nem pillecukorból van.
Rangban alatta lévőnek néz, akivel bármit megtehet, és ez nagy hiba. Az előttem szóló jól mondta, az ismerősöddel azért nem kekeckedik, mert nála már rendezettek a hatalmi viszonyok. Neked is ideje lesz rendezned.
Ha csíp, akkor egyik kezeddel lökd el a fejét, míg a másikat magasra tartod (és legyen is meg benned a szándék, hogy odacsapsz az orrára egy olyan istenes pofont, ha nem hőköl meg tőled!), közben nézz határozottan a szemébe, és elmélyített, agresszív, megemelt hangon szólj rá! (A ló érzékeny nagyon a hangszínre, érteni fogja).
Ha meghőkölt, egy ideig tartsd fenn ezt a feszültséget, ne engedd ellazulni, hadd gondolja át az életét attól tartva, hogy most megeszed reggelire. Utána szakítsd meg a szemkontaktust, ereszd le a kezed, és hagyd ellazulni. Hogy biztosan tudatosodjon benne, hogy nem tréfáltál, egy ideig még, ha csak mozdulni merészel, újra vedd fel vele a szemkontaktust, és emeld meg kicsit a kezed. Nem kell bántani, egyszerűen csak ne engedd oda magadhoz. Ha már ez a mozdulat is elég, hogy elkapja tőled a fejét, végül lazíthatsz a tartásodon, a szeme helyett nézd a nyakát, és engedd magadhoz. Ha nem csíp, jutalmazd meg pár jó szóval és simogatással. Nem a bizalmát kell összetörni, csak a hatalmi harcot lerendezni.
Ha ezek után is bepróbálkozik újból, vagy eleve letojta a fegyelmezési szándékot, esetleg még el is durvul, na akkor kell komolyabban fellépni, különben soha nem fog dominánsnak elismerni!
Csúnya dolog, amikor azt látjuk, hogy valaki rácsattint a ló szügyére (vagy seggére, oldalára, ahol még eléri, mielőtt a számító jószág makrancos sikonyálással elpucol, feltéve hogy nincs kikötve) egy seprűnyéllel, de minthogy nekünk se 400+ kilónk, se erős patánk nincs, valamivel muszáj kompenzálni az erőviszonyokat. A ló nem fog összetörni ettől, a ménesben sokkal durvább pofonokat kap a társaitól, ha elfelejti, hol a helye. Te viszont összetörhetsz még a növényevő fogazat alatt is, ha egyszer úgy gondolja, hogy ténylegesen rákap pl a válladra, vagy kedve támad szó szerint levágni a fejével (sikkesen kifejezve: megfejelni), pláne, hogy egy ménről van szó. Kóstolgat. Nagyon gyorsan mutasd meg neki, ki a főnök! A mén nem játék. (Nem is rosszindulatú, természetes velejárója a hatalmi harc, de az is tény, hogy nem igazán hatja meg, hogy hozzá képest te pillesúlyú kategóriában indulsz a mérkőzésen)
A heréléssel pedig igenis meg fog szűnni a csipkedés (kóstolgatás), bár én várnék vele három éves koráig, különben nem fog szépen kifejlődni ("elkancásodik"). Ha kiheréled, nem termelődik benne több tesztoszteron, így a ménes virtus is visszaesik, nem fogják annyira izgatni a hatalmi viszonyok egy idő után (kb. 1 év, mire a ménes virtus legjava kiveszik belőle).
Persze ezután is csipkedhet, és ezután is ugyanolyan fontos lesz ennek megfelelő kezelése.
Csatlakoztatni??????? Jajjjjjjnemááááár..... Odacsíp, orrba vágod úgy istenesen és ennyi. Ha nagyon durván harapós a ló, akkor ezt lehet meg kell ismételni még 1-2 alkalommal, de utána nem fogja csinálni. Veled legalábbis. Idegenre, aki még nem játszotta le vele ezt a meccset, továbbra is harapni fog.
Akinél tartod, valószínűleg már rég megtette ezt a dolgot, így őt békén hagyja. Neked sincs más megoldás.
Engem egyszer harapott meg durván (nagyon csúnyán megmaradt a helye hetekig) egy ló, pont kezemben volt a lapát, sóztam olyat a fejére, hogy csak úgy kongott. Ez évekkel ezelőtt volt (úgy 10 éve), a ló még mindig harapós, csak nem velem. Dolgozik nekem tisztességgel, én vagyok az, aki megpucolom, fölnyergelem úgy a karámban, hogy még egy kötőféket se dobok rá, áll mint a kisangyal.
Sajnos a harapás ellen nagyjából ez az egy megoldás van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!