A szomszéd piszkál a lovak miatt, mit tehetek?
Lassan egy éve lakunk itt,de eddig nem volt problémánk....
December végén anyu itthon volt és arra megyek ki,h nagy veszekedés és kiabálás van.Kérdem,h mi volt,erre mondja a szomszéd neki esett,h a lovak szétszedték kerítését...Jé mondom van itt szomszéd,mert még nem is láttam őket(egy telek akácossal és egy sor szőlővel)
A mamika azon akadt fent,h egy csuklónyi vastagságú szétkorhadt oszlop ketté tört és lették a szőlőt(dec.végén)...Mondta anyu,h persze megcsináljuk a kerítést.Azt hozzá teszem félszakaszon van normál drót hálos kerítés,ami kb 130-140cm magas szkorhadt oszlopokkal és a többi részén erősebb drót van kihúzva.
Tegnap épp nyergelek, egy papa odaköszön szomszédból én visszaköszönök.Erre finoman céloz,h mikor lesz már új kerítés,mert a lovak végig lenyomták(?)Kérdem,h hol?Mutatja erre mondom neki,ott nem is voltak soha.Mondom,- én eddig azt sem tudtam,h itt van valaki,mert úgy elvolt hanyagolva.De ők már itt vannak az 50es évek óta és akkor csinálták a kerítést is....erre jött egy finom fenyegedés is...
Nekemm az jön le az egészből,h ők új kerítést szeretnének a mi számlánkra,holott már a kerítés rossz volt akkor is mikor odaköltöztünk.
A kérdés:
Anyu mondta,h van valami szabályozás arra,h kinek a kerítése az és nézzek utánna.Önkormányzathoz is bemegyek,de a héten ne hiszem,h bejutok.Aki volt már ilyen helyzet mit tett?
Ha szembe állsz a telkeddel akkor a bal oldali a "Ti" kerítésetek, azaz azt Nektek kell rendbe rakni. Legalább is nálunk így volt.
Ha a jobb oldalon nincs szomszéd akkor pedig az is a tieteket ha jól tudom.
(7) Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani (3. ábra).
Ez van érvényben, de kissé kacifántos, mert "Kerítés létesítésének elrendelése esetén " a mérvadó. A helyi önkormányzatnak kellene lennie szabályozása rá.
Neten nem tudod megnézni a saját önkoritok rendeleteit?
köszi szépen hát nem sok mindent találtam az önkormányzatnál...
piros nyíllal jelöltem a kerítést és a páratlan oldalon vagyunk ha ez számít...
Vagy várjál...ha a rendelet a jobb oldalit írja, akkor meg a szomszédnak a kötelessége.
Ezért lenne jó tudni, nálatok mi a szabály.
Nálunk ha jól emlékszem a bal volt.
Felhívod az önkormányzatot és megkérdezed, ez a legtisztább. Akár úgy is beszélhetsz velük, hogy ott a szomszéd is.
Viszont ha a lovak valóban kárt tettek benne, akkor azt ki kellene fizessétek, de nem új áron, hanem az avulást figyelembe véve (tehát ha csak mondjuk 50%-os állapotban volt a kerítés, mert már 60 éves, akkor az új kerítés felét fizetitek).
köszi, a segítséget :)
Időközben átjött az ismerősöm aki rendőr és is azt mondta,h a bal oldal.De azt is mondta,h túl közel van ülltetve az erdő és a szőlő...kötelezhetem,h távoltítsa el onnan....
Kár igazából nincs csak annyi,h megvan lazulva egy drót huzal,de az szerintem a leszakadt nagy ág miatt olyan,amit fél évig elfelejettek le vágni és az a kikorhadt oszlop.
Attól,h ők csinálták a kerítést így is a miénk vagy az övék ?
csináld meg a kerítést, neked kell!
És más is mérges lennék ha kárt tett volna a szőlőmbe(hiába van december akkor is lehet -.-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!