Mi történhetett? Mit tegyek?
Hány éves?
Amúgy bepróbálkozik egyszer-kétszer minden ló.Határozottnak kell lenni,és nem leesni,esetleg a földről való munkát gyakorolni és többet futószárazni.Nem sárlik,vagy valami?Nem ült rajta senki idegen a tudtotok nélkül?
Ha ezekre válaszolsz,akkor meg van a válasz :)
Nincs itt semmi baj, csak lovas kell rá. Igazuk van az előttem szólóknak, bepróbálkozott, megijedtetek, aztán már nem is kellett többet dolgoznia. Jól megtanítottátok neki a munkakerülést! Jó lovas egy-kettőre helyrerakja, de veletek jó eséllyel újra bepróbálkozik majd. Ha ez történik és megint ráhagyjátok, akkor hiába.
Nem kell olyan lóra ülni, amelyik meghaladja a tudásotokat, erőtöket. Nyugodt lovon meg kell tanulni lovagolni, utána ezzel a lóval is menni fog.
A "nyúzás" és a tényleges munka között óriási különbség van. Az dicséretes, ha állításod igaz, és nem ijedtetek meg tőle, próbálván kezelni a helyzetet, de úgy tűnik, mégsem sikerült, ha kikerült ide ez a kérdés. A bátorság kevés, lovas tudás is kell hozzá. Nem "nyúzni" kell, hanem gyors és határozott fellépéssel helyretenni az agyát, és rendezni a vezetői kérdést.
Mondok egy példát, hogy érthetőbb legyen. Egy lovastáboros, szelíd, gyerekkedvenc ló egy szép napon elunta a dolgát, és úgy döntött, neki mára a munka elég volt. Mivel egy igen megbízható jószág volt, egyike volt azon lovaknak, akikre a gyerekek a munka után felülhettek egy 5-5 percre szőrén, egy kevés lépésre és ügetésre (természetesen arra alkalmas lovaspályán). A ló megérezte, hogy szőrén mennyivel bizonytalanabbul ülnek rajta, majd a 3.-4. lovas után gondolt egyet, és valahányszor megpróbálták elindítani egy rövid ügetésre a jobb felső sarokból, dobott egyet magán. Nem nagyot, épp csak akkorát, hogy megijessze a gyereket, és elvegye a kedvét az ügetéstől. Két-három alkalom után megelégeltem a dolgot, és felszálltam rá. Ugyanabban a sarokban indítottam el ügetésbe, így számításaimnak megfelelően, velem is megpróbálta ezt eljátszani. Egy erősebb csizmasegítség, egy figyelmeztető rántás a kantárszáron elegendőnek bizonyult hozzá, hogy a ló rájöjjön, mi a dolga. Még 1-2-szer megismételtük, hogyan is kell szépen, problémamentesen elindulni ügetésbe akármelyik sarokból - a sikeres indulást követő dicséret persze nem maradhatott el -, és utána már a kezdő gyerekek alatt is tudta a dolgát.
Néha a legjámborabb ló is kipróbálja, meddig mehet el, nevezhetjük ezt is ugyanolyan "dackorszaknak", mint a gyerekeknél. Fontos, hogy ezeket mihamarabb tudjuk kezelni, a helyzet komolyságához illő határozottsággal. Ha te nem vagy ehhez elég erős lovas, akkor nem győzöm hangsúlyozni és ismétlem: kérj segítséget egy nálad jobb lovastól. Nem szégyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!