Lehet lónak kocka cukrot adni?
a legtöbb ember ad,és a legtöbb gazda hagyja.
de nem ajánlatos. ugyanugy ahogy egy állatnak sem, még az embernek sem.De a lovak nem mosnak fogat.
És gondolj bele hogy van egy lovarda ahol megfodul naponta 100 lovas mondjuk.Az a legrosszabb esetben 100 cukor naponta a lovaknak. Ez most nagyon szélsöséges de lovastáborokban is ezt tapasztaltam.A gyerekek imádnak végigmenni a sorokon és végigetetni az összeset.
lehet, de nem ajánlatos, fogszuvasodást kap tőle. 1-1 szemtől nem lesz baja, de hosszú távon, nagyobb mennyiségben árt a fogaknak, a legtöbb helyen tilos is adni pont ezért (meg amit az előző írt, hogy ha mindenki azt visz, akkor rosszak lesznek a fogai).
ami a fűben van, az teljesen más, mint a cukorrépából készített fehér cukor, annyi szénhidrát pont elég nekik, amit a szénából/fűből szereznek. azt a 4 kg-t pedig én sokallom, utána olvastam és a fű cukortartalma 100 g / kg, a 40 kg legelt füvet pedig kissé sokallom, szénából pedig teljesen irreális.
Nem eszik meg annyi füvet vagy szénát szerintem, ami tartalmazna 4 kg cukrot, de eleve más is, mert ez olyan, hogy például a kockacukor nem olyan, mint a gyümölcscukor, máshogy van kötve, és így tovább... Hasonló a helyzet a szénában, fűben lévővel is. Nem véletlen, hogy a ló a cukoradagját fedezi a takarmánnyal, nem szükséges külön kiegészítő neki, ugyanúgy lehet náluk is cukorbetegséget is előidézni.
Cukrot technikailag adhatsz a lónak, megeszi, de gazából nem szereti - csak azért eszi meg, mert édes, de valójában túl tömény neki. Ha valami finomat akarsz adni neki, adj répát, vagy almát, esetleg kis uborkát, lédús takarmányként előbbi gyakorlatilag külön etetendő lenne... Nyáron vihetsz neki dinnyehéjat. Másik dolog, ami jót tesz, az például a fokhagyma, bár abból nem szabad túletetni.
Szervusztok!
Én kifejezetten nem vagyok híve a cukornak. Még a saját ételeimet is mézezem. A kockacukor megfogja a hasat, vagy hasgörcsöt idézhet elő, ami nem kedvence a paciknak...hasonlóan kényeztesd, mintha kisbaba lenne. Semmi hozzáadott cukor, semmi tartósító, semmi ízfokozó, semmi színezék...Nyaranta le szoktam szárítani olyan 40 kg répát(termelheted otthon, vagy vehetsz leértékelve a zöldségeseknél kb.40-60 ft/kg-os áron nyáron, amit úgyis kidobnának...össze kell velük bratyizni). Nyáron (!) fel kell darabolni kb 3-4 cm-es darabokra, és árnyékban, szúnyoghálón vagy festékmentes pamutanyagon szétterítve 2-3 naponta átforgatva 2-3 hét alatt kiszárítod. Papírzacsiban, száraz helyen tárolható. Az enyém imádja, minden vendégemmel ezt adatom a lónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!