Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogyan állítsam meg az elrohan...

Hogyan állítsam meg az elrohanó lovat? (részletek lent)

Figyelt kérdés
Akár terepen vagyunk akár bent a pályán, ha megijed valamitől, rögtön elkezd vágtatni, de nem is ez a legnagyobb baj, hanem közben pedig végig bakol meg ugrál és sehogy sem tudom megállítani csak megy mint egy őrült. Félek, hogy egyszer megcsúszunk vagy felbukunk vagy ilyesmi, mert ilyenkor nem igazán néz a lába elé. Kértem tanácsot az edzőmtől, de nem vált be. Mintha nem is figyelne rám a ló vagy nem érdekelné, hogy rajta ülök...

2013. dec. 6. 23:44
 1/6 anonim ***** válasza:

Félös ló. Havivaksága van?- ha igen, akkor sok törödés után is ijedékeny lesz, de tudja majd kontrollálni.

Fogd a szárat úgy, hogy nagy körre irányitod, ami egyre szükül, közben szavakkal, vagy énekelve vagy ami megnyugtatja szükited a kört és a végén a ló köröz majd lenyugszik és megáll.

2013. dec. 7. 00:07
 2/6 anonim ***** válasza:
47%

Az elrohanó lovat igazából ha rajta ülsz,nem hiszem,h meg tudod állítani.Erősebb a szája,mint a te kezed.Próbálj a nyeregben maradni,dőlj hátra(így a súlypontod is hátra kerül),a ló kicsivel lassítani fog,ha elrohan is veled(a ló mindig a lovas súlypontja alá próbálja tenni a lábát).

De ha nagyon nehéz kiülni,szorítsd a lábaddal és kapaszkodsz a kápába, ha NINCS más megoldás.Közben a szárat ne engedd neki,hanem tarts kontrollban,és próbáld meg lassan húzni,de ne cibáld szét a száját...A ló ijedős ló lehet,a természetén nem nagyon lehet változtatni.Esetleg nem ártana,ha kimennél úgy vele terepre,arra az útvonalra,ahol szoktatok menni,h vezeted.Így neki is biztonság érzete lesz,és meg tudod nyugtatni,hogyha megijed.Semmiképp se vezesd közel magadhoz! Ha megugrik baleset is lehet belőle.Kb. 90 cm szárt hagyjál neki Minimum!A pályán pedig ha már ismeri,nincs mit tenni.Dolgozzatok vele lovaglás előtt futószáron esetleg,úgy eléggé kifullad,ha sok az energiája,így nem fog annyira bakolni.Remélem segítettem,nekem is volt dolgom már ilyen lóval,csak egyszer sikerült ledobnia,de akkor elég durva helyzet alakult ki,senki sem tudott volna a nyeregben maradni :)

2013. dec. 7. 08:48
 3/6 anonim ***** válasza:
Ilyenkor jó,ha eléggé idomított a lovad,mert ha megis indul vagy kibakol,akkor hamarabb,könnyebben fellehet venni,gyorsan átmegy rajta a felvétel. Viszont ha nincs benne idomítottság,akkor sokkal feszesebb,jóval nehezebb vele ilyenkor. Folyamatosan kapcsolatba legyél a szájával,foglald le feladatokkal ,hogy ne tudjon gondolkozni,csak rád figyeljen. Ha látod,hogy megfog ijedni vagy néz valamit,akkor mozgasd át, tedd belső állításba,lovagold előre. Az ,hogy nem figyel rád vagy nem érdekli ,hogy rajta ülsz,lehet abból adódóan is,hogy nem vagy elég határozott.
2013. dec. 7. 11:47
 4/6 A kérdező kommentje:

Az első válaszolónak: Köszönöm a választ! Utána néztem ennek a havi vakságnak, de nem hiszem, hogy az.

Nem túl könnyű körre irányítani, de általában én is ezzel szoktam próbálkozni, aztán vagy sikerül vagy nem.

A második válaszolónak: Köszönöm a választ! A fennmaradással mostanság már nem igazán van gond, mert már úgymond hozzászoktam, hogy mindig ezt csinálja és érzem, mikor fog megugrani. A terepen vezetés nem rossz ötlet, majd kipróbálom, ha lesz rá alkalmam."Kifullasztani" már próbáltam, de mivel arab vér csörgedezik az ereiben, inkább ő fárasztott ki engem egy idő után :D Én eddig 5x estem róla, de inkább attól félek, hogy neki lesz valami baja.

A harmadik válaszolónak: Köszönöm a választ! Hát pont ez a baj, hogy nem idomították be rendesen, amikor belovagolták, hanem úgymond "félkész" állapotban gyerekek alá tették, hogy "ismeri már a séta-ügetés-vágta vezényszavakat és képes arra, hogy kövessen más lovakat, majd csak belejön". Egy ideig úgy tűnt működött is ez a rendszer, de aztán egy ideig nem lovagolták olyan rendszeresen és amikor újra elkezdték, már ilyen elrohanós volt. Nem olyan régen lett az enyém, most próbálom tanítgatni. Igyekszem lefoglalni, de amint meghall vagy meglát valami furcsát érzem, hogy meg fog ugrani. Az elképzelhető, hogy nem vagyok elég határozott, de majd dolgozom rajta.

Kérdezhetné az ember, hogy miért vettem egy ilyen lovat, amikor tudtam róla, hogy ilyen, de az a helyzet, hogy kicsi kora óta ismerem és szeretem és nem bírtam volna elviselni, ha valaki más veszi meg és esetleg el is viszi a lovardából. Hiszek benne, hogy idővel minden jobb lesz. :)

2013. dec. 7. 18:06
 5/6 anonim ***** válasza:

Idomítás-idomítás-idomítás. A jól idomított ló mindig jobban figyel a lovasára, hamarabb vehető fel, kevesebb, finomabb segítségekre reagál, ideális esetben bízik a lovasában, ismeri a segítségeket, és készséggel elfogadja és reagál is rájuk.

Ha elrohan, zárj csizmát hozzá - ez paradoxnak tűnik, de nem az. A lovaglás során mindig az előrehajtó csizmasegítség túlsúlya a kívánatos, és ne ijedj meg, hogy ezzel csak adod alá a lovat: a csizma lesz az első, ami jelzi neki, hogy hé, vannak a hátán! Eztán vedd körre, és kérj tőle tolódást, egyre kisebb körre hozd, idő után felveszi magát, mert egy bizonyos átmérőjű körnél kisebbet már nem tud vágtában megoldani. Ha megállt, dicsérd meg, majd vidd vissza oda, ahol megijedt, és hajtsd előre, ne hagyd, hogy másra figyeljen, hajtsd-hajtsd-hajtd, menjen ütemesen, száron, rád figyeljen. Kérj tőle állításokat is akár, a lendületet, ütemet ne add fel, ne hagyj időt neki gondolkozni. Csinálj eztán egy kört, következőnek állítsd meg, léptesd hátra, a hátraléptetés remek fegyelmező gyakorlat, majd egyből lépés, vagy ügetés... Ha érzed, hogy meg akar ugrani, akkor nem is ijedezik, hanem szórakozik veled igazság szerint, intenzív előrehajtás, csípő-derék, csizma, ha kell, pálca, és ahogy haladtok előre aznap az edzésben, adj neki egyre több feladatot, foglald le az agyát.

A bemelegítés alatt legyen sok átmenet, hajlítás, lazítás, kézváltás, érd el, hogy rád figyeljen.

Ajánlott irodalom: fiatal hátasló alapkiképzése, az elrontott ló utóidomítása (Lovasakadémia sorozat tagja mindkettő).

Ha kiskorában nem kapta meg a megfelelő kiképzést, az nem kifogás, legyél magabiztos, tudd, mit akarsz, ha jó edződ van hozzá, akkor gond nélkül korrigálható az ügy, de addig jó lenne, ha nem ülne rá boldog boldogtalan, mert akkor nem lehet a helyzetet javítani igazából.

2013. dec. 8. 00:01
 6/6 anonim ***** válasza:

Kihagytam, de semmiképp se kapaszkodj a szájába, mert az nem megnyugtatja, ha megijedt, és menekül, aztán hirtelen fájdalmat érez, az még inkább menekülésre készteti, ha pedig te is megijedsz, és beletépsz a szájába, akkor pánikreakciót adsz: "én se tudom, mi ez, de menekülj, én is félek!"

Legyél nyugodt és céltudatos, testsúly + csizma, kicsi szár, és nagykör, egyre kisebb körré szűkítve.

2013. dec. 8. 00:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!