Kezdőoldal » Állatok » Lovak » A lovaknál s van olyan, hogy...

A lovaknál s van olyan, hogy védik a területüket?

Figyelt kérdés

Egyik nap, ahogy sétára indultam a kutyámmal, a szembeszomszéd villanypásztorral elkerített legelője mellett elhaladva hirtelen a semmiből fújtatva, dobogva utánunk rontottak a lovai, lesutított fülekkel és csapkodó farokkal. Nem igazán értettem a dolgot, mert ritkán szoktunk épp arrafelé járni, nem ismerem ezeket a lovakat, azok se minket, tehát nincs arról szó, hogy korábban valami rosszat tettem volna nekik. A kutyám nyugodtan jött mellettem a pórázon, amúgy se szokta se megugatni a lovakat, se odamenni hozzájuk, tehát az sem lehetett a baj, hogy abajgatta volna őket. Csődör nincs köztük, négy felnőtt kancáról meg két, majdnem egyéves kancacsikóról van szó.

Eddig még sose történ ilyesmi, ha lovakkal találkoztunk, csak megnéztek minket messziről, de olyan eddig még nem volt, hogy ránk akartak volna támadni. S eddig nem tudtam róla, hogy a lovak is területtartó állatok lennének, én úgy tudtam, hogy nem, akkor ezek szerint mégis? Vagy mi lehetett a gond? Komolyan nem értem az egész helyzetet!

De mindenesetre nyugtalanító, mert a lovak legelője közvetlenül a házaknál van, és egy szakaszon nincs villanypásztor, szóval ha akartak volna, ki is törhettek volna utánunk...

2013. okt. 30. 10:58
 1/6 A kérdező kommentje:
Jaj, bocsánat, azt akartam írni, hogy a lovaknál IS van olyan -- csak nem jött össze...
2013. okt. 30. 10:59
 2/6 anonim ***** válasza:
A sunyítás nem nektek szólt, hanem egymással szívóztak. Az még elő is fordulhatna, hogy el akarnak egy kutyát zavarni aki bosszantja őket, de nevelésüknél fogva az már nagyon ritka, hogy embernek mennek neki, és akkor se így szoktak, szóval ez nem területvédés volt, csak éppen rossz helyen voltál rossz időben.
2013. okt. 30. 11:46
 3/6 anonim ***** válasza:

A lovakra nem jellemző a területvédés, én inkább azt tartom valószínűbbnek hogy a csikókat akarták védeni. Egy anyakanca elég vehemes lehet az idegenekkel szemben, ha a csikója is jelen van, sőt a ménes többi kancájában is feléledhet az anyai ösztön. Nálunk egyszer kiszökött a villanypásztor alatt (rendesen működött, ellenőriztem!) egy fél éves csikó és az anyjával együtt az összes ló (heréltek, kancák vegyesen) felbolydultak és fel-alá vágtáztak, pedig a csikónak semmi baja sem lett.

Az is lehet hogy csak megijedtek valamitől, például hirtelen bukkantál elő egy bokor mögül, megcsípte egyiküket az áram vagy valami másra reagáltak így.

2013. okt. 30. 11:49
 4/6 A kérdező kommentje:

Értem. A terület mellett már csaknem elhaladtunk, szóval nem bukkantunk elő hirtelen, az viszont lehetséges, hogy ők vettek minket észre későn, mert a fák mögött voltak, onnan rontottak elő. És nekem eléggé úgy tűnt, hogy mindez nekünk szól, mert egyértelműen minket figyeltek, sőt, amikor mi már befordultunk a földútra a kutyával, és már távolodtunk a legelőtől, még jöttek utánunk egy darabig, bár csak lépésben, de nagyon prüszkölve, fújatva.

Csak azo izgultam, nehogy kijöjjenek a "lyukon"...

A kancák akkor is ennyire védelmezik a csikókat, amikor már nagyok? Mert ezek majdnem egy évesek már.

Mint mondtam, eddig sose volt ilyen, még ha kiscsikók is voltak, a lovak csak messziről figyeltek, és ha azt látták, hogy nem zaklatjuk őket, hanem nyugodtan sétálunk, akkor nem zavartatták magukat.

2013. okt. 30. 12:09
 5/6 anonim ***** válasza:
Kb. fél évesen választják le a csikókat az anyjuktól, de ha ez nem történt meg, akkor az anya még lehet ragaszkodó. Talán a csikók csak kíváncsiak voltak rátok, ezért odamentek, a felnőttek meg inkább a veszélyt látták bennetek. Bár csak találgatok és az is lehet hogy csak azt remélték hogy megeteted őket valamivel (ne tedd, a tulajok nem szeretik ha idegenek etetik a lovaikat, mert sose lehet tudni hogy mit adnak nekik). A lényeg hogy attól nem kell félned hogy bántani akarnának - a lovak ha tehetik inkább kerülik az erőszakot.
2013. okt. 30. 12:32
 6/6 A kérdező kommentje:

Akkor jól van!:-)))

De olyan gyorsan történt az egész, és olyan ijesztő volt...

Egyébként nem szoktam sohasem etetni az állatokat. Még a kutyámnak sem adok jutalomfalatot. Csak a rendes ételét, a táljába, és kész.

2013. okt. 30. 15:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!