Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Egy alkalommal miért viselkedi...

Egy alkalommal miért viselkedik ilyen szélsőségesen a lovam?

Figyelt kérdés

Egy 8 éves heréltről van szó. Egy alkalmon belül az első részén (pl. fél-1 óra) maximálisan teljesít minden kérést, finom segítségekre reagál stb. viszont egy bizonyos idő után megmakacsolja magát, és pl. erőszakosan másik irányba kanyarodik, mint én kérem stb...

Eddig úgy csináltam, hogy ilyen esetekkor kapott a fenekére egy pöccintést. Ez lehet a megoldás? Vagy hagyjam előbb abba a lovaglást, mert elfáradt?

2013. szept. 3. 20:28
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Ez lehet, sokaknak nem fog tetszeni, de igen, ha következetes és rövid a büntetés, akkor igenis rá lehet, sőt, bizonyos esetekben rá is kell csapni egy jó nagyot a pálcával a lóra. Körön vágtánál engem a nyitott oldalon próbált meg mindig elvinni. Miután láttam, hogy mindig ugyanazon az oldalon tör ki, már mielőtt odaértünk volna az ominózus ponthoz, ráhúztam egyet a pálcával a külső oldalról. Igencsak meglepődött, bakolt is egyet. Úgy emlékszem, még utána másik alkalommal egyszer vagy kétszer megpróbálkozott ugyanezzel, de miután ilyenkor mindig megismételtem vele a gyakorlatot, és rá is húztam, belátta, hogy erre a viselkedésére mindig ugyanaz a kellemetlen válasz a reakció. Többet nem csinálta. Kitalált helyette valami más gonoszságot;-)))

Még a horseman western táborokban is oktatják a lovasoknak a határozottságot. Mármint fontos, hogy a határozottság nem egyenlő az erőszakossággal! Tehát az erőszakmentes lókiképzés nem azt jelenti, hogy sosem versz rá a pálcáddal a lóra. Csak azt jelenti, hogy nem bünteted ok nélkül, és eltúlzott arányokban. Gondolj bele, a vezérkanca is megbünteti a ménes egyes tagjait, ha nem úgy viselkednek, ahogy kell... és egy lórúgás nagyobb, mint egy pálcacsapás. A lényeg a következetesség.

2013. szept. 5. 16:24
 12/13 anonim ***** válasza:
Viszont ha ezzel jelzi, hogy már fáradt és elég volt az edzésből, akkor ezt figyelembe veheted, de ne szokja meg, hogyha hisztizik akkor békén hagyod, mert akkor nagyon hamar a fejedre nő és átver. Figyeld, hogy mennyi idő után csinálja ezt. Az edzéseid legyenek változatosak, ne tudja előre kiszámítani, hogy mikor lesz vége. A különféle jármódok ne mindig ugyanabban a sorrendben következzenek. Inkább tartson több ideig az edzés, de iktass be több pihentető rész , lépést.
2013. szept. 5. 16:48
 13/13 anonim ***** válasza:
Halátod, hogy az a rész jön, ahol be akar fordulni, már előre zárd le az adott oldalt, és ha kell, mielőtt befordulna, csípd meg pálcával, még az se muszáj, hogy egy hatalmasat küldj oda, lehet az 3-5 is, egyre erősödő - olyan dolog, mint a többi segítség: ha reagál, és nem visz el, vagy áll meg, fordul be, akkor nem kap többet, viszont addig kap egyre erősebbeket, amíg meg nem érti, hogy mi a szitu. Rá fog jönni, mi a jó neki, hogy ha rá se próbál picit se, akkor egyet se kap. 1-2 órát meg végig tud dolgozni, az hülyeség, hogy figyelj rá, és amint hisztizik, ha tovább is dolgozol, 5-10 percen belül fejezd be... Pár napon belül azt veszed észre úgy, hogy a ló már a munka legelején is "fáradt". Következetes és jól edzéssel a ló nem kifárad, esetleg agyban kicsit elfáradhat valóban, fizikailag csak kellemesen ellazul és pont jól át van mozgatva. Ha pedig nehezebb, bonyolultabb feladatokat csinálsz vele, elviekben már pontosan tudod, mennyi és milyen előkészítés, bemelegítés kell neki. A lényeg, hogy változatos legyen az egész, még ha konkrét programot gyakorolsz is, ne ugyanazt a patanyomfigurát ismételgesd hetekig, stb...
2013. szept. 5. 18:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!