Egy alkalommal miért viselkedik ilyen szélsőségesen a lovam?
Egy 8 éves heréltről van szó. Egy alkalmon belül az első részén (pl. fél-1 óra) maximálisan teljesít minden kérést, finom segítségekre reagál stb. viszont egy bizonyos idő után megmakacsolja magát, és pl. erőszakosan másik irányba kanyarodik, mint én kérem stb...
Eddig úgy csináltam, hogy ilyen esetekkor kapott a fenekére egy pöccintést. Ez lehet a megoldás? Vagy hagyjam előbb abba a lovaglást, mert elfáradt?
Ez lehet, sokaknak nem fog tetszeni, de igen, ha következetes és rövid a büntetés, akkor igenis rá lehet, sőt, bizonyos esetekben rá is kell csapni egy jó nagyot a pálcával a lóra. Körön vágtánál engem a nyitott oldalon próbált meg mindig elvinni. Miután láttam, hogy mindig ugyanazon az oldalon tör ki, már mielőtt odaértünk volna az ominózus ponthoz, ráhúztam egyet a pálcával a külső oldalról. Igencsak meglepődött, bakolt is egyet. Úgy emlékszem, még utána másik alkalommal egyszer vagy kétszer megpróbálkozott ugyanezzel, de miután ilyenkor mindig megismételtem vele a gyakorlatot, és rá is húztam, belátta, hogy erre a viselkedésére mindig ugyanaz a kellemetlen válasz a reakció. Többet nem csinálta. Kitalált helyette valami más gonoszságot;-)))
Még a horseman western táborokban is oktatják a lovasoknak a határozottságot. Mármint fontos, hogy a határozottság nem egyenlő az erőszakossággal! Tehát az erőszakmentes lókiképzés nem azt jelenti, hogy sosem versz rá a pálcáddal a lóra. Csak azt jelenti, hogy nem bünteted ok nélkül, és eltúlzott arányokban. Gondolj bele, a vezérkanca is megbünteti a ménes egyes tagjait, ha nem úgy viselkednek, ahogy kell... és egy lórúgás nagyobb, mint egy pálcacsapás. A lényeg a következetesség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!