A zabla hogyan van helyesen a ló szájában? Honnan tudom hogy nem fordítva adtam be neki?
ezt most nem értem
hogyan lehet fordítva beadni neki?
rajta van a kantáron, látod, hogyan kell ráadni
max annyit tudsz hibázni, hogy a nyelve alá adod
Nagyon jó a kérdés, bizony be lehet tenni a zablát fordítva.
Ha a kantár nincs összevissza csavarodva, akkor a zabla is a megfelelő helyzetben van (kivéve, ha eleve fordítva szerelték fel a kantárra, de azért tegyük fel, hogy nem).
A zablának van egy pici íve, ennek a ló szájának megfelelően kell feküdnie, tehát mintha a menetiránynak előrefelé "domborodna" (azért idézőjelben, mert ha megnézel egy zablát, ez az ív elég kicsi, és csak azt a célt szolgálja, hogy a ló szájában megfelelően feküdjön).
Kicsit bonyolultan írtam le, na mindegy, az a lényeg, hogy hacsak nem rosszul van összerakva a kantár, akkor nem tudod fordítva beadni neki. Ha te magad készülsz összerakni a kantárt, akkor erre figyelj, hogy a zabla ívének a homorú oldala a ló fara felé essen.
ezért jobb a nyelvelkerülős zabla
azt nem tudod fordítva beadni és a ló sem teszi alá közbe a nyelvét
mondjuk, ha nem hajlamos rá, akkor mindenképp sima zabla a jó
Úgy tudod megnézni, hogy megfogod a zablát, és meghajlítod a csuklós részét. Ha lazán, könnyen csuklik és sokáig tudod hajlítani, úgymond csüng a zabla, akkor jó. Ha majdnemhogy egyből merev lesz és a zabla két fele, kb. rögtön a csuklós rész mellett összeér, az úgy hibás.
Vannak olyan zablák is, amik mindkét irányba ugyanúgy hajlanak, az ilyet nem tudod fordítva betenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!