Kezdő lovas, könnyű ügetés. Milyen testedzést végezzek, hogy könnyebben menjen?
Sziasztok! Életem 2. lovagló óráján voltam, és mindenem fáj 5 perc könnyű ügetés...próbálkozás után. Tudtok valami speckó gyakorlatokat, amit itthon végezhetek addig is, míg nem lovagolok, hogy kicsit jobb legyen? :) Guggolni egész gyakran szoktam, de nem érzem úgy, hogy segített :D
És ti mennyi idő alatt tanultátok meg a könnyű ügetést? :) A tanügetés megy, de ebben még nem vagyok igazán ügyes.
Kapaszkodás nélkül lépés és tanügetés simán megy, de a könnyű ügetést nem tudom elképzelni, hogy menne úgy... :D
Majd javaslom ezt a papírlaposat az edzőmnek... :D
3-as válaszoló: nem vagyok hülye, csak éppen kinőttem már az "osztálylovaglásnak" csúfolt pordagasztásból. Ezt csak a "lovasoktatók" erőltetik, mert nekik rohadt kényelmes és kockázatmentes, de valójában senki sem azért tanul lovagolni, hogy beleragadjon ebben a hülyeségbe, hanem hogy...
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RynV..
10 perc bemelegítés (meg a végén ugyanennyi levezetés) tanügetésben is végezhető, ha csak arra képes a delikvens. Kit érdekel, hogy mit csinál, lényeg, hogy ne görcsöljön a nagy igyekezettől és megfelelési vágytól, maradjon a nyeregben, és érezze jól magát, mert azért jön a lovardába a tömött buxájával, nem pedig azért, hogy megmagyarázzák neki, hogy ilyen béna meg olyan béna.
Váltig nem értem, mi az ördögnek kellene egy hétvégi lovast ostoba díjlovas programokra tanítgatni, úgyse fog soha az életben díjlovagolni, főleg nem egy uraságtól levetett, mindenféle szedett-vedett kezdők által szétlovagolt iskolalovon. És akkor jön valami nagyokos, és ráüvölt a pálya széléről, hogy "leasarkat" vagy hogy "ülját!" (Utóbbinak különösen semmi értelmét nem látom, hiszen terepen haladva nincs belső láb meg külső láb, mint a karámban.)
Tényleg nincs itten másról szó, minthogy a lovasgazdáknak így kényelmes a lovagoltatás. Főleg mert nekik maguknak nem kell végiglovagolniuk az egész napot mindig más és más ügyfelekkel, csak álldigálnak, unalmas és értelmetlen gyakorlataikkal és folyamatos leoltásaikkal megutáltatják a lovaglást az ügyféllel, és aztán csodálkoznak, ha néhány hét után az illető már nem kér repetát ebből az ostobaságból. Hát némelyek még a lovat is a fizető ügyféllel pucoltassák le! Hihetetlen! =8-o
Tudjon elindulni, megállni, átmanőverezni két növendék fa közt a nélkül, hogy a térde beakadna, ennyi bőven elég egy hobbylovastól, ezt sem fogja túl könnyen megtanulni, főleg ha fölnőtt fejjel, sportmúlt nélkül kezd neki.
Aztán ha majd egy kicsit ráérzett az ízére, megtalálta az egyensúlyát, megnyúlottak a szalagjai, nem kínozza többé az izomláz, és van némi állóképessége, és kellőképpen felcsigáztatott az érdeklődése, akkor lehet neki tanítani ügyességi gyakorlatokat, és még élvezni is fogja.
igen is nagyon fontos megtanulni helyesen ügetni, még akkor is ha csak kint, terepen szeretnéd élvezni a lovaglást, és nem vonz a komolyabb munka bent pályán a lóval.
a legelején én is hasonlóan voltam, úgy éreztem, szinte csak a kezemmel rántom ki magam a nyeregből, a lábaim alig egy másodpercig voltak képesek fenntartani abban a könnyített állapotban, aztán szinte már estem is vissza a nyeregbe. a legfontosabb a sok edzés, idővel alakul ki az az izomzat, amivel képes leszel magadat megtartani (hiába van ott a kengyel, nem csak a lábadat, olyan belső izmaidat is használnod kell a "felálláshoz" amiket normális álló helyzetben nem használsz) a sok gyakorlás, könnyített ügetés, de biztos vagyok benne, ha jó edződ van, szépen meg fogod ezeket tanulni :)
ha mindened fáj, az pedig csak jó, akkor erősödsz! ^^
üzenem annak aki nagy okosan oltogatja azt az edzőt, aki a pálya közepéről irányítja a lovast:
1, igen is, bent pályán ÁT KELL ÜLNI. kint terepen nincs helyes láb, de ott is időnként át kell ülni a másik lábra, hogy ne mindig a ló egyik oldalát terheld, bent pedig a fordulatok miatt a külső lábra kell ülni, kész
2, a fene egye meg, az oktató azt mondja nyomd le a sarkad? biztos ülést akar neked csinálni? hogy ne ess le, ha kivisz tereplovagolni, és elszalad veled a ló! hát ez aztán felháborító! inkább vinne ki az első alkalommal, aztán felhúzott sarokkal szaltóznál le, ő meg jót röhögne rajtad! igaza is van, sokkal könnyebb.
a biztos ülés nem azért kell, hogy ő egész órán ezért pofázhasson neked, de biztos annyira élvezi, hogy mást sem mond mint "le a sarkat! hátra a vállat"
nem is tudom hol élünk manapság, hogy sokan a biztonságra törekednek...!!!
3, komolyan, neked kell lepucolnod a lovat? hát az eszem áll meg. igazad is van, kiperkálod a pénzt, felülsz a lóra, kint vágtázol vele húsz percet (persze se lépés, se ügetés, mert az nem megy, meg nyugodt egy ló legyen, mert az égben repkedő sarkaddal ugyan fenn nem maradsz, ha a ló sorozatba bakol, bár ugye ilyen ló meg minek, az menjen a vágóra, maradnak az élettelen hátasok, akiket pálcával be lehet ugratni, aztán addig megy, míg kiköpi a tüdejét (irónia, mielőtt még engem is leszólnátok...)) leszállsz, majd hazamész. minek kapcsolat? a ló pont olyan mint egy kocsi, majd ellátja, akié.
de azért bizton remélem, hogy soha nem fogsz egy helyre járni veled, és a lótartást sem tervezed, mert iszonyatosan sajnálnám bármilyen állatot, ami hozzád kerülne....
nem tudom már hanyadiknak válaszoltam régebben kétszer is,de a belinkelt videó..jééézus. valakinek az a lovaglás h megy mint egy nem normális.össze vissza kapálódzik a lovon. meg is lett az eredménye annak aki igy gondolja. a csaj jól belevágtázott a bokorba...
és egyébként gyakorlás,gyakorlás! menni fog az,ne félj. bár nekem még mindig érthetetlen ,h h megy kapaszkodás nélkül ,mint irtad a tanügetés kengyel nélkül.és a könnyű ügetés meg nem. nekem a tanügetés volt a nehezebb mindig is. de különbözőek vagyunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!