Hogy hívják ezt a segédszárat?
Nem egészen.
Ja, és azt kifelejtettem hogy a hevederhez nem oldalt, hanem a ló két mellső lába között csatolják.
Ez egy veiroter, és az egyik legrosszabb mind közül, mert sokan nem úgy használják, mint, ahogyan kellene... Ideiglenesen, ésszel lehet használni csillagvizsgáló lovakon, de ha nem vigyáznak, úgy betépi a ló fejét, hogy utána akár hónapokig/évekig is eltarthat, mire a ló újra megbízik a lovas kezében, és a zablában... Az így lovagolt lovaknál kierőszakolnak egy nyaktartást, ami márpedig önmagában soha nem cél, csak következmény - ezek a lovak ettől még nem támaszkodnak, és nagyon fáradtságos munka újra rávenni őket, hogy nyúljanak a zablához.
A martingált átveszed ugyan a heveder alatt, de nincs két szár a kezedben - átveszed a nyakszíjat a ló nyakán, két karikán átfűzöd a szárat, így meggátolja, hogy a ló felfelé kapkodja a fejét... De nem ad +1 szárat.
Köszönöm!
Lovagoltam egy lovat, akire tettek egy ilyet. De ilyen nagyon durva volt, mondták hogy fogjam szorosabban a segédszárat, de adjak neki több szárat, és akkor így, most mi van?!? Soha életemben nem lovagoltam még ilyen segéd cuccokkal, kivéve ugye a martingált, szóval azt se tudtam hogyan kell fogni, meg mit, miért, mikor, hogyan. Gondoltam ha megtudakolom a nevét akkor legközelebben okosabban állok hozzá, főleg ha nekem kell felszerszámozni a lovat.
Nem jó az, ha van a lovon, miközben te azt se tudod, mi a helyzet - a veiroter, mint írtam, nagyon durva dolog, csak ésszel lehet használni, tapasztalatlan lovas kezébe adni veszélyes, ha nincs rá felkészülve, stb-stb...
A veiroter amúgy hatalmas nyomást helyez a zablára, ezzel a ló a fejét a szügyéhez közelíti, mert ott enyhül az az erős nyomás. Ez hosszabb (egyes érzékeny lovaknál már nagyon rövid) távon azt eredményezi, hogy a ló nem bízik meg többé a lovas kezében, és valóban magától felvesz egy nyaktartást - csakhogy ideális esetben a nyaktartás egy következmény, és semmiképpen sem cél, ha csak azt erőszakoljuk ki, többet ártunk, mintha hagynánk az egészet a fenébe, ugyanis ettől a ló még nem lép maga alá, nem ad le kellő tolóerőt a farával, nem viszi hátrébb a tolóerőt, nem bízik a lovas kezében (ezt simán lehet ellenőrizni egy szárakat a kézből kirágatni feladattal), hírből sem támaszkodik, csak távolról nézve tűnhet jónak... Ahol ilyet kell használni, az általában egy elrontott ló, amelyik folyton az égben tartja a fejét, ezeknél is csak mértékkel, rövid ideig, hogy kicsit lentebb hozza a fejét, majd onnantól a fő szerep a lovason van, és a finom fokozatos haladás... Ha kezdőt (ne vedd sértésnek, konkrétan arra értem, hogy ilyen szárral ültetnek fel - én se tenném csak úgy, egy ismeretlen ló esetén pl...)ültetnek fel így, ilyen lóra, én azzal a lendülettel ott is hagynám őket.
Igen, ezen én is mosolyogtam, de nem igazán volt beleszólásom.
Annyi amúgy, hogy a tulaj babát vár, és pont ezért keres lovast (mondjuk időben), hogy amíg ő nem tud lovagolni, valaki szinten tartsa a ló tudását. Mert hogy nagyon sok munkája van benne, és jó képességű ló.
Le lehetett volna futó szárazni mielőtt felülök, de 'felesleges' lett volna állítása szerint, és azt hogy 9 hónapig nem dolgoztak vele, én csak akkor tudtam meg amikor leszálltam.
Érdekes tapasztalatokat szereztem, mindenesetre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!