Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogyan szerettessem meg magam...

Hogyan szerettessem meg magam egy lóval?

Figyelt kérdés

Van egy ló, a lovardában ( Némo, félig arab nagyméretű póni, kb. 20-21 éves ) és mindig Rajta ülök ( minden szombaton ).

Amikor bemegyek a boxába köszönni, vagy felnyergelni/kantározni, mindig lecsapja a fülét. Hiába adok neki mindig valami finomságot, mindig ezt csinálja :( Amikor kikötöm és elkezdem lepucolni, vagy felém kap, vagy elkezd kaparni a lábával vagy mindkettő. Pályán, amikor már Rajta vagyok, már tök rendes( kicsit lusta ), de amikor újra bevezetem a boxba megint sunyítani kezd ... Én nagyon-nagyon szeretem, és nem bírnék máson lovagolni .. sokan cikiznek, mert azt hiszik csak azért lovagolok Rajta, mert öreg, pedig nem! mert pl. mielőtt elkezdtem Rajta lovagolni, szóval azelőtt midig máson lovagoltam ...

MIT TEGYEK?! :( =(

2013. máj. 23. 23:02
 1/8 anonim ***** válasza:

Semmit, sajna az iskolalovakon napjában több ember is átmegy, húzzák-vonják, ezért nem szeretik, ha valaki bemegy hozzájuk, az a magánszférájuk.

Ha meg akar csípni, csapj az orrára, tudasd vele, hogy másokkal lehet, de Veled ezt nem teheti meg. Ne jutalmazd ilyenkor, mert az ellenséges viselkedést erősíted meg benne jutalomfalattal, tehát legközelebb is csinálni fogja!

Lehet olyan taktikát is választani, hogy ha csípni akar, rálépsz a lábára, és a patáján keresztül lehúzod a lábad a földre. Pár alkalom után kialakul egy reflex, és mielőtt csípne, lenéz a lábára. Iskolalovaknál nem mindig működik, a következetesség hiánya miatt.

Mit foglalkoztat, más mit mond? Egy idősebb ló is remek társ lehet, és attól, hogy idős, padlóra tud csapni bárkit, ha ténylegesen úgy akarja...

2013. máj. 24. 00:51
 2/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm, ezt a hosszú választ!! De még annyi hogy akkor ne adjak neki jutalom falatkát lovaglás után, ha pl. szépen dolgozott, de megcsípett/harapott?
2013. máj. 24. 17:45
 3/8 anonim ***** válasza:
Csak az fog számítani, hogy közvetlen a csípés/harapás után hogyan reagálsz. A későbbi történések között nem fogja megtalálni az összefüggést, nem fogja érteni miért kapta, vagy pedig valami máshoz fogja kötni, ahhoz, amit közvetlen a bünti előtt csinált.
2013. máj. 24. 18:25
 4/8 anonim ***** válasza:

Lovaglás után kaphat, mert mindig az utolsó dologgal fogja összekötni a dolgot, tehát a jól befejezett munkával. Ha leszállás után közvetlenül csíp meg, akkor nem kap semmit, ez a büntetés is egyúttal, mivel nem saját ló, bár ha van rá mód, én akkor is hátraléptetném.

A munka utáni jutalmazás igazából azért rossz, mert az iskolalovak sokszor nem következetesen kapják, hanem akárki ült rajtuk és akárhogy mentek, megkapják az adagjukat az aktuális lovastól, és ehhez remekül hozzászoknak - ez a másik ok, amiért csípnek. "Add már ide, ez nekem alanyi jogon jár!" Dehogy jár, dolgozzon meg érte! a ló növényevő állat, sosem küzd meg az élelemért: istenigazából nem is természetes neki, hogy bármiért is kap jutalmat, de ha már kap, akkor legalább tényleg érdemelje is meg.

2013. máj. 24. 18:26
 5/8 A kérdező kommentje:
De ezt hogy csináljam? mert eddig mindig minden óra után kapott tőlem jutalom falatkát ... és csak akkor ne kapjon ha csíp? ha sunyít akkor se?
2013. máj. 24. 22:48
 6/8 anonim ***** válasza:

Az óra végén kaphat. Az a lényeg, hogy az órát mindig pozitív élménnyel zárjuk, tehát ha valamit nem csinál jól, stb., akkor addig nem szálunk le, amíg jó nem lesz, vagy olyan feladatot végzünk, amit stabilan és jól meg tud csinálni. Ezért kaphat jutalomfalatot. DE ha akkor csíp meg, amikor leszállsz róla, akkor csapd orron, én nem jár semmi.

Felszerelésnél ha sunyít, csíp, szintén nem jár semmi, szólj rá, legyintsd meg esetleg, érezze, hogy most olyan lovasa lesz, akivel nem lehet balhézni.Ha azt gondolja, ő az úr, akkor idő kérdése, hogy ezt a másik fél tudtára adja - pl. csíp és sunyít. Burkoltan azt üzeni neked, hogy húzz el, ez az ő területe, és itt ő a vezér, másnak itt aztán semmi helye.

2013. máj. 24. 23:02
 7/8 A kérdező kommentje:

És még valami, sokszor, na jó mindig szokott a lábával kapálni, ha kiviszem a boxból ... itt is csapjak az orrára ?

és ha CSAK sunyít semmi más akkor is?

2013. máj. 25. 10:07
 8/8 anonim ***** válasza:

Ha sunyít, akkor nem kell bántani, ne vedd magadra. Ez is egy jel, hogy húzz ki onnan de sürgősen, mert különben nem áll jót magáért. Legyél határozott, domináns, tudd, mit csinálsz, ne ő mondja meg.

Ha kapál, azt hagyd rá, általában türelmetlenség vagy unalom jele, esetleg idegességé, erről viszont nem neked kell leszoktatni. Amit érdemes megtenni, hogy minél puhább talajon állítják, bár nem süppedősön (a beton pl. szétcsapja a lábát egy idő után), de ez szintén a lovarda dolga, nem a tied.

2013. máj. 25. 15:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!