Terepről hazafele van értelme lassítani a ló tempóján vagy hagyjam?
"ha meg akarom állítani, akkor nem áll meg"
De, arról van szó, hogy parancs ellenére nem áll meg.
Az életveszély pedig az, hogy az ló ingorlája a parancsot kedve szerint, és ha ezt meg tudja tenni, akkor mért ne csinálná mással máskor is? A gond, hogy te nem látod a különbséget aközött, hogy én megnegedek valami a lónak, vagy a ló megenegedi magának. És pontosan a veszélyhelyzetekben bosszulja ez meg magát, amikör zavaró körülmények között kéne irányítani a lovat. Csak hogy fogja ezt a lovas kivitelewzni, ha nyugodt körülmények között se ment?
Egyébként ne legyen neked életveszély, szakadjon el a kantár, vagy lépje le a patkót a ló, akkor úgy fog besétálni, mert nem hajlandó megállni? Hát ilyen nincs, legalábbis az én lovaim között, de rájuk is merem bízni az életem bármilyen helyzetben, mert nem is hagynak ott az árokban fekve...
Ó te jó ég, azt hiszem, hogy elbeszélünk egymás mellett :)
Ha megijed, megy 2 lépést és megáll. Ha nem, akkor kiskörre fordítom és semmi gond, csak épp a száját nem vagyok hajlandó húzni neki.
Nagyon sokat kell idomítani! A lónak terepen is biztosan kell reagálni a segítségekre - hazafelé is! Olyan nincs, hogy elvisz, nem áll meg, kitépi a szárat a kezedből, stb.
Nem a szárat kell húzni, hanem megtanítani neki, hogy mik a felvevő segítségek, és addig finomítani, érzékenyíteni, amíg már minimális segítségekre is reagál.
Nem mennék ki vele nyugodt szívvel az biztos - eleinte még csak hazafele, a tempót illetően bírál felül, később ha ráérez az ízére, ki tudja - és nyilván ő az erősebb, én mindenképpen letisztáznám vele a dolgokat, idomításbeli hiányosságai vannak.
Az idomítás pedig mindennek az alapja, a terepnek és az ugrásnak, de még a komoly fogathajtásnak is, nincs olyan, hogy "de ez csak hobbiló, úgyhogy minek". Idomítani terepen is lehet, időnként érdemes megállni vele, ellazítani, sok állítást, hajlítást, kézváltást, patanyomfigurát csináltatni vele, és nagyon, nagyon sok átmenetet. Hazafele érdemes több útvonalat használni, kis változatosságot belevinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!