Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mi a véleményetek róla?

Mi a véleményetek róla?

Figyelt kérdés

(Első lovam lenne,kezdő-középhaladó lovas vagyok)

[link]

2013. márc. 31. 17:36
 1/9 anonim ***** válasza:

Egygazdás, temperamentumos ló. Kezdőként, első lónak nem erre van szükséged jó eséllyel. Nyugodt, kiegyensúlyozott, stabil tudású lovat kell keresned, akinek a belovaglása megfelelően történt, és képes tanítani is téged - ha nem biztos a tudása, hanem maga is keresgél, az nem jó párosítás, ahogyan az sem, ha első alkalommal levág magáról, mert annyira egygazdás, vagy elvisz a fenébe, és nem tudod felvenni.

Kezdőként nálad a hangsúly még az idomító lovagláson (kéne, hogy) legyen, mert az minden továbbinak az alapja (hobbié, tereplovaglásé és ugrásé is, akárki akármit mond). Ha magabiztos ülésed van, és meg tudod csinálni mindazt vele, amit egy díjlovas versenyen kb. középszinten kérnek, akkor lehet "specializálódni". Na most tudni kéne, téged mi érdekel majd, hogy egy arra megfelelő lovat találj.

Kora ennek a lónak amúgy jó, a herélt mivolta szintén jó pont.

2013. márc. 31. 17:40
 2/9 A kérdező kommentje:
Igazából hobbi ló lenne, egy két ugratással.
2013. márc. 31. 17:43
 3/9 anonim ***** válasza:

A hobbi lónak kell a legképzettebbnek lennie, és a legtöbb elvárásnak megfelelnie, ami azt illeti, mert kevésbé pontos segítségekre is megfelelően kell reagálnia, meg kell tanulnia, hogy ha munka van, jókedvből se verheti a balhét, jó idegrendszerrel kell rendelkeznie, jó kiállással, tiszta jármódokkal, és akkor még lehetne sorolni.

Terepre, hobbira és ugrásra egyaránt fontos az idomítottság (egy nehezebb ugrópályán szó szerint öngyilkosság indulni nélküle), terepen is simán elvisz, amerre ő gondolja, ha nem megfelelően képzett, és Te sem vagy eléggé az (egyébként ilyen esetekben a legjobb megoldás a nagykör, amit egyre szűkítesz - ezt idomító lovaglásnál pályán szokás is gyakorolni), mert ez remek felvevő gyakorlat.

No de visszatérve az eredeti témára, szerintem nem egy temperamentumos, pörgős ló való kezdő alá. Ha nem szeretnéd tenyészteni, nem muszáj tisztavérű lovat választani, bár sütése legyen (vagy chip), mert erre az egyedi azonosítóra írjátok az adás-vételit (a nélkül pedig bármi garanciális hiba merül fel, amit az elad elhallgatott, nem viheted vissza, hogy vegye vissza, vagy adjon engedményt)! Ráadásul erre állítják ki az útlevelét, amibe az oltásai kerülnek - ha ilyenje nincs, egy lovarda sem fogja fogadni a pacit, de épeszű magánlovas sem engedi a sajátja közelébe a Tied: a ló pedig társas állat, tehát erre figyelni kéne.

Ha ez is stimm, akkor a megfelelő lóhoz edzővel és állatorvossal kéne kimenni, akik megnézik, és ki is próbálják (már az edző), az orvostól jó ötlet kérni egy vérvételes vizsgálatot is, fertőző kevésvérűségre tesztelni (meg persze megnézettetni a ló fogát, lábait, hátát). Az edző pedig felméri a kiállását, tudásszintjét, megbízhatóságát. Érdemes megszagolni a leheletét, ha fokhagymát vagy alkoholt érzel rajta, azonnal elfelejteni a lovat (kehes vagy nyugtatózott; "népi módszer").

[link] - így hirtelen ránézve, nekem például ez a paci kimondottan szimpatikus, ha megfelelően foglalkoztok vele, és megfelelő munkát végez, akkor huszonegynehány éves koráig jó szolgálatot tehet - ámbár nincs róla egy igazán jó kép se, tehát élőben kellene megnézni alaposabban, vagy kérni e-mailben még pár képet, esetleg videót nyeregben és szabadon.

2013. márc. 31. 18:07
 4/9 A kérdező kommentje:
Tobben azt mondtak nekem hogy 6-7-8-9 eves korban nezzek lovakat. Nem idos picit? Amugy nagyon szep paci.
2013. márc. 31. 18:15
 5/9 anonim ***** válasza:

Nem idős ez még, dehogy :) 22-25 éves koráig simán dolgozhat, akkortájt illő nyugdíjazni (persze ekkor már könnyű terepek, kis idomítás, ugrás nem nagyon, és ez függ attól is, hogyan dolgoztok vele addig).

A 6 éves ló még nagyon fiatal szerintem úgy, hogy kezdő-középhaladó vagy, 8-10 inkább.

2013. márc. 31. 18:21
 6/9 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen!:)) halas vagyok a kifejtos, hasznos valaszaitokert!:)
2013. márc. 31. 18:25
 7/9 A kérdező kommentje:

Es a kancakkal nincsen gond sarlaskor..? Ettol picit tartok.

(Ezt elfelejtettem kerdezni.)

2013. márc. 31. 18:47
 8/9 anonim ***** válasza:

A kanca lehet kicsit hisztis, amikor sárlik, ezzel együtt kell élni. Az enyém az első pár hónapban hihetetlenül balhés volt olyankor, de amint eljutottunk az idomítottság megfelelő szintjére, megszűnt a probléma. Ma már szinte fel se tűnik, ha épp sárlik, mert tudja, mi a dolga, ha munka van... Bár ha elvezetem egy csődör mellett, majd', hogy nem ölben kell vinni, de hát van ez így... :)

Ezt is lova válogatja, rá kell kérdezni, hogy milyen jellem a paci.

2013. márc. 31. 19:08
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem vészes a kanca sárlásnál... Szerintem ez egy kicsit túl van spilázva a lovasok között.

Van egy kancám, amelyiknek fáj eléggé a hasa sárlás első napján, ezért akkor nem lovagolom, de ezen kivül 8 kancánk van és egyáltalán semmi gond nincs velük sárlásnál (se), legtöbbszőr észre se vesszük ha sárlanak...

2013. márc. 31. 21:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!