Mit tegyek, hogyha egy lónak nagyon kemény a szája?
Nekem is volt szerencsém kemény szájú lovat lovagolni, csak azt tudom javasolni mint az előző.
Ha egy kemény szájú lovat finomítani akarunk, akkor nincs más választás, egyszerűen finoman kell lovagolni, és majd idővel hozzáfinomul a ló a kezünkhöz. :)
Jó dolog ha te legalább már átlátod hogy nem a kemény zabla a megoldás.
Ha terepen veszélyes, akkor egyelőre ne járjatok terepre. Nem csak azért mert nem tudod megfogni, hanem mert ha ez a helyzet akkor azt amit a pályán fölépítetek, terepen egy perc alatt lerombolnátok.
Ha már pályán biztosan megy, viszonylag finom kézzel, akkor lehet elkezdeni kijárogatni terepre, társaságban vagy egyedül (a lényeg hogy ne spanolja magát), addig pedig bent idomítani és megpróbálni minél változatosabban dolgozni.
Egyik nap csak futószárazd le, másik nap vigyél bele egy kis rudas munkát, harmadik nap fordulatok, átmenetek gyakorlása, stb., hogy sose unja meg a bentlétet. :)
Mindenképp többen menjetek terepre, mert ha bármi van, akkor nagyon ciki, ha senki sincs ott, hogy segítsen, vagy mentőt hívjon.
Ha terepen el próbál vinni, húzd be nagykörre, és egyre inkább szűkítsd a kört, míg fel nem veszi magát, mert egy ponton túl már nem tud olyan sebességben közlekedni, ráadásul a vágta jármód is kényelmetlenné válik.
Az előttem írók pedig már leírták, hogyan tudod finomítani, feszítő zablát semmiképp se tegyél rá, csak elkezd előle menekülni. A gond az, hogy mivel csak félbértartást írsz, nem tudni, hogy a másik illető mit csinál vele, nem rontja-e el azt, amit Te felépítesz. A terepezést amúgy egy ideig én is hanyagolnám, mert egy terep után két napig csitítgathatod utána bent, hogy visszahozd azt, amit előtte már úgy tűnt, sikerült felépíteni. Meg kell szilárdítani ezeket a tudásokat nála, mielőtt "kockáztatnál", mert csak akkor lesz élvezhető a tereplovaglás, és igazi élmény, ha a ló azt csinálja, amit Te szeretnél - akkor és azért megy, mert kéred, nem pedig azért, mert ő az erősebb. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!