Nem tudom miért nagy ügy ezt leírni.
A kézből történő fedeztetéshez a lovakat elő kell készíteni. A szükséges vérvizsgálatot, oltásokat, féreghajtást végre kell hajtani. A kanca hátul nem viselhet patkót, a farkát be kell fáslizni, a péráját le kell mosni. A mént le kell fertőtleníteni. A fedeztetés többnyire próbafal mellett történik, ami arra szolgál, hogy biztonságos keretek között fel tudják mérni a kanca viselkedését és ha elrúg, a ménnek nem eshet baja. Lehet próbamént is használni, hogy a fedezőmént már csak akkor kelljen elővezetni, ha a kanca megáll. A mént vagy kantárral vagy felvezetőkantárral (amit egyébként ha rendszeresen csakis fedeztetéshez tesznek fel rá, fel is ismer), szükség esetén két oldalról fogva vezetik a kancához, amely ha megáll, megtörténik a fedezés. A mént ismételten le kell fertőtleníteni.
Egyébként egyszer láttam egy videót, amelyen egy kizárólag jel-(test)-beszéddel idomított mén fedezett egy kancát úgy, hogy a ménen semmilyen szerszám nem volt és halál nyugodtan odalépkedett a kancához, szaglászta vagy öt percig, majd minden segítség nélkül befedezte. Persze ez egy a millióból. Ha mondjuk a youtube-on megnézel pár videót, nagy eséllyel elég kellemetlen élmény érhet.
Quarterek esetén viszont némileg máshogy járnak el, mint ahogy leírtam, ott is egyfajta elvárás a mén rendkívül kulturált viselkedése a kancával szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!