Fedeztetés hivatalosan, de hogyan?
Szeretném a kancámat befedeztetni tavasszal/nyár elején. Érdeklődnék, hogy kire/mire van szükségem ahhoz, hogy hivatalos és lepapírozott legyen az egész?
Van egy kancám, vele vettük meg a csikóját is anno. De a csikójának nincsenek papírjai, el szeretném adni, de papírok nélkül nehéz. Meg ugye én sem tudom igazából, honnan, kitől jött. Fontos számomra, hogy a következő csikó igenis nyilván legyen tartva, be legyen jegyezve, és hivatalos legyen a születése. :)
Előre is köszönöm a segítséget!
1: kinézed a fedmént.
2: megnézed, hogy fedez, ha természetesen, akkor oda kell vinni a kancát, meg kell érdeklődni mennyi a panzióztatás, stb. Ha mesterségesen, akkor felhívod az állatorvosodat, és megbeszéled vele, hogy megcsinálja-e. Nekem úgy volt, elment a spermáért, elhozta, berakta. Meg ultrahangozta is. A spermadíjban benne van x. alkalom, ahányszor lehet hozni, egy szezonban, ha elsőre nem sikerülne.
3: fedeztetéskor kapsz fedeztetési jegyet a csődör tartójától, aminek egy részét, ha megszületik a csikó, vissza kell küldeni. Ha nem sikerült, akkor azzal kell visszaküldeni.
4: ha választási korba kerül a csikó, MÉG amíg az anyja alatt van(!) felhívod a helyileg illetékes tenyésztési felügyelőt, aki a fedjegy, és a kanca papírjai alapján besüti, és kiállít egy csikóbélyegzési jegyzőkönyvet. (most már nem tudom, mi változott, lehet-e sütés helyett chipelni, ezt majd ő megmondja) Ezzel a jegyzőkönyvvel már tudsz lóútlevelet kiváltani neki. Azt se tudom, hogy marhalevél kell-e még, vagy elég a csikóbélyegzési.
Szóval valamikor februárban kezdj el intézkedni, hogy április környékén már lehessen próbálkozni. Legyen jó kondiban a lovad, ha kövér, vagy sovány, nehezebben vemhesül..
Remélem nem felejtettem ki semmit..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!