Ha veszek egy lovat aminek semmilyen papirja sincs és nincs sütve, akkor útlevél nélkül hogy tudom elhozni attól akitől vettem?
Figyelj, annyira azért nem bonyolult a dolog. :-) Nem tudom, miért sürgős a tulajnak eladni (ezt azért körüljárnám kicsit, nehogy átb..szon). Ha csak baromira pénz kell neki, azért akar megszabadulni tőle, megtehetitek, hogy fizetsz foglalót, majd elindítjátok a ló papírjainak megcsinálását, ha már annyira ezt a pacit szeretnéd. Felveszed a kapcsolatot a területileg illetékes tenyésztési felügyelővel
kifizeted neki a 13.700 Forintot, plusz a soron kívüli kiszállásért 9000Ft-ot, majd a kapott papírokkal már futhatsz is a lóútlevél-irodába
ott leperkálod a lóútlevél gyorsított eljárással való kiváltásának díját (azt hiszem, valahogy 7 ezer körül van a lóútlevél, ebben nem vagyok biztos, nem néztem meg, illetve a gyors eljárásért itt is kérnek még legalább egy tizest)és már meg is vannak a lovad papírjai.
Egyetlen gondom van ezzel: ha összeadod, akkor ez vagy 40ezer Ft, amit normál esetben, lóútlevéllel rendelkező ló esetében neked már nem kell megfizetned. Igazából ez az a dolog, amit ugye a tulajnak kellene állnia... Csakhogy ő biztos nem fogja, ha a pénz miatt válik meg a lótól olcsón, neked viszont ennyivel drágább az a ló és akkor még nem számoltam az ügyintézési költségeket (pl. ha nem vagy pesti, akkor az utazás költsége a lóútlevél-irodába).
Még egy jó tanács: ha kezdő lótartó vagy (a kérdésed alapján ez a helyzet) akkor semmiképp ne vidd haza a lovadat, sok mindent meg kell még tanulnod hozzá és a ló láthatja kárát a tudatlanságodnak. Hozzáértő, odafigyelő lovardában jobb helye lenne, meg valószínűleg neked sem árt, ha van kitől megtanulnod a lótartás csínját-bínját.
Sok sikert a lóvásárláshoz, ha ezt a pacit szeretnéd, hát hajrá, hiszen nem szegény ló tehet róla, hogy a tulajdonosa(i) eddig hanyagok voltak és nem foglalkoztak a papírjaival, csak ne hazárdírozz, nem éri meg.
Én is szerettem már papír nélküli lovat, értem, mit érzel:-)
A lóútlevél-irodába nam muszáj személyesen menni, csak gyorsabb.
Ami még eszembe jutott: ha az állatorvos hajlandó kiállítani egy pecsétes papírt az oltásokról meg mellérakod a vlrvizsgálati eredményt, azzal, hogy az állatorvos vállalja, hogy beírja őket a lóútlevélbe, amint meglesz, szerintem elfogadják a bértartó helyek. De a sütés vagy chipezés legyen meg, mert másként a doki hiába ír papírt, ő beoltott egy pej, két láb kesely nyocévesnek mondott kancát (nem tudom, milyen a ló, csak a példa kedvéért írtam) de ebből lehet tizenöt másik csak abban a városban... Szóval inkább szánd rá a pénzt, de kérj a lónak egyedi azonosítót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!