Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Szőrén nem engedi a ló hogy...

Szőrén nem engedi a ló hogy rajta maradjak, miért?

Figyelt kérdés

Na tehát az az én gondom, hogy ha a lovamra szőrén próbálok felülni, elkezd forogni, ágaskodni és bakolni. Sem kantár nincs rajta, sem pléd. (már 7 éves)

Szerintetek mit kéne tennem, hogy ezt engedje? Próbáljam meg kantárral (nem a rángatás céljából, csak azért hogy tudja, hogy munka van, és nem bántom) és esetleg voltizs hevederrel plusz alátéttel (azért hogy legyen rajta mégis valami)??

Vagy ezt hogy küszöböltétek ki? :(

(Előző helyen nem verték, mivel nem volt előző hely, saját tenyésztés, és a "családja" felenged szőrén, sőt a testvére folyton szőrén megy, és szereti a hevedertelenséget :D)

2013. febr. 2. 00:03
 1/9 A kérdező kommentje:

Ja, és apám is próbálta már, de azt mondta, hogy az én lovam, próbálkozzak én, ő nem akar leesni :D és ő után szőrén lovagolni. Én szeretnék, ha szeretné a lovacskám :)

L/16

2013. febr. 2. 00:07
 2/9 anonim ***** válasza:
Van amelyik ló nem szereti, kényelmetlen neki :D pontosan nem tudom hogyan lehet, de mindenképpen legyél türelmes :)
2013. febr. 2. 01:14
 3/9 anonim ***** válasza:
Több lehetség van, az első, hogy pancser módon van belovagolva, és egyszerűen nem érti mit akarsz tőle. A második, hogy fájdalmat okozol neki valamilyen módon.
2013. febr. 2. 07:47
 4/9 anonim ***** válasza:
31%
Mi az, hogy kantár nélkül?!!!!!!!!!! (Ha természetes ló kiképzéssel van belovagolva, akkor nem szóltam) hacsak nem tudsz nyakmadzaggal lovagolni (amit kétlek), akkor bármennyire is babusgatjátok: A LOVAKRA, AKKOR IS KELL KANTÁR. Voltizs heveder nem feltétlen szükséges, bár ha kényelmetlen, akkor jobb rárakni, minthogy feltörje az alfeledet. (alátét MINDIG kell a voltizs alá) ha szőrén ülsz, ne úgy oszlik el a súlyod, mint nyeregben, ezért nehezebb a hátán hordoznia. Ezt majd vedd figyelembe, kicsit kevesebbet menj így rajta, nehogy megártson neki!
2013. febr. 2. 13:34
 5/9 anonim ***** válasza:

Tegyél rá egy kantárt, mégis mire jó az ha csak úgy minden nélkül felmászol a hátára? Kezeld ugyan úgy, mint mikor nyeregben lovagolod, nem kellene hogy problémát okozzon az, hogy nincs rajta nyereg.

Vagy az nem lehet, hogy nem szereti ahogy felszállsz rá? Állítsd oda a karámfához vagy valamihez, amiről rendesen fel tudsz szállni, vagy kérj meg valakit, hogy dobjon fel.

2013. febr. 2. 13:36
 6/9 anonim ***** válasza:

Ült már rajta valaki szőrén, vagy még soha? Mert ha nem akkor nem tudja mit akarsz, minden ló megijed ha szokatlanul "csak úgy" elkezdesz mellette ugrálni.

Miért nem használsz kantárt?

Ha már ültetek rajta szőrén és csak mostanában kezdte el:

Akkor viszont valószínűleg fájdalmat okoz neki ahogyan felülsz rá és/vagy ahogyan lovagolod nyereg nélkül.

Felülésnél figyelni kell hogy ne huppanj bele a hátába, ne csak ráugorj a gerincére mint egy sózsák. Lovaglásnál is oda kell figyelni hogy fájdalommentes legyen neki, ne pattogj.

2013. febr. 2. 16:05
 7/9 A kérdező kommentje:

Értem. Hát azért nem volt rajta kantár, mert szokás tábor végén fényképezkedni a lovakkal, melléállnak, stb. Ehhez nem kell kantár, hiszen úgy szép a ló, hogy nincs rajta semmi (sztem). És én is szerettem volna egy képet a hátán ülve, semmi nélkül (közbe az egyik lábát felemelték a többinek, hogy ne menjenek el a fiatal táborosok alatt). Ennyi. Nem kell lehuroogni. Nagyon jól van belovagolva. Egy gyakorlott lovas lovagolta be (borsos áron, hívtunk hozzá egy normális lovakhoz értő embert, mert nem akartam, hogy egy gyökér elrontsa).

Köszi azoknak, akik azt mondták, hogy ne ugorjak fel rá. Oldalról szoktam (de nem úgy mint egy vadállat).

Lehetséges, hogy ez nem tetszett neki. Esetleg még hogyan lehetne azt megoldani, hogy akár csak egy rövid időre szőrén üljek rá?

(Minden ló majdnem ugyan úgy lett belovagolva, és ugyanúgy bánunk velük!!! Nem szeretném, ha lehurrognátok, és pl. nem vagyok olyan buta, hogy voltizs alá nem teszek semmit. Én egy vastagabb dologra gondoltam. Azért azt tisztázzuk, hogy már 16 éve vagyok lovak között, de ilyenbe még nem botlottam) !!!

2013. febr. 2. 20:17
 8/9 anonim ***** válasza:

Sajnálom azokat akik a segítség helyett inkább okoskodnak a levegőbe!!!!

Nagyon sok ilyen ló fordult már meg nálam is és helyre lehetett tenni! Véleményem szerint, most bután fog hangzani,de szőrén is be kell lovagolni!Nagyon türelmesnek kell lenni!Ez amit csinál azért lehet nagyon nagy valószínűséggel,mert amikor karámban van a ló ,,részben,, egy bizonyos szabadságot érez. Amikor fel akarsz ülni rá ezt a szabadságát megzavarod és ez ellen ő tenni akar.Persze amikor kantárt teszel rá,meg nyerget akkor tisztában van vele, hogy -Meló van! -így nem tesz semmi rosszat! Jó indulat teljes mértékben meg van benne!!!!Bár azt hozzá kell tennem, hogy ha ilyen a ló és utána még próbálkozol az nagyon nagy butaság,mert nagy tragédia is lehet belőle!! Amikor egy ló védekezésből bakkol akkor nem igazán nézelődik és ha nem jól esel akkor ott a baj...ha érted mire gondolok!Na de a lényeg, hogy előszőr próbáljátok úgy, hogy kantárral felülsz,de valaki közben fogja pl.:apukád és vezetget... Közben agyon kell dícsérgetni, hogy megértse ezzel te nem akarsz rosszat..igen is jó lesz neki!3-4 próbálkozás után megpróbálod egyedül de csak lépésben!!!Akkor is simogatod,beszélgetsz vele (törődés a lényeg). Lehet, hogy többszőr kell ezt ismételnetek, sajnos így csak dióhéjban tudtam elmagyarázni mit kell tenned,de szurkolok, hogy sikerüljön! Viszont remélem azért szőrén teljesen jól tudsz lovagolni!!!!Hozzá teszem:-az hogy 16 éves vagy,nem jelent semmit!!!Én 26 évesen még a mai napig tanulok!!Az, hogy nincs rajta nyereg és azért csinálja,mert nyeregben nem olyan a súlyelosztás az irtó nagy butaság..ezt valamelyik hozzászóló írta! Nagyobb szabadságérzetet és örömöt nem tud adni a lónak és lovasnak mint a szőrén lovaglás!!Amikor szőrén felülsz, akkor érzed igazán, hogy milyen erők dolgoznak alattad!!!:)) Csodálatos érzés!

Én minden lovamat,csikómat szőrén lovagolom be és szőrén idomítom az esetek legtöbb százalékában, és semmi probléma velük még nyereg alatt sem!

26 / oktató- lókiképző

2013. febr. 3. 11:09
 9/9 A kérdező kommentje:

Végre valaki megértett! :D Köszönöm! ezt kipróbálom. Persze, tudok szőrén, nem rajta kezdenék el kísérletezni :)

Tehát akkor valakinek fogni kell, míg én óvatosan felkászálódok, és agyon dicsérem ha rajta vagyok. :)

2013. febr. 3. 14:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!