Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mi a véleményetek a mikmar...

Mi a véleményetek a mikmar zabláról?

Figyelt kérdés
2013. jan. 2. 23:15
1 2
 11/14 anonim válasza:
0%

Téveszmék és válaszok

1. „ez a zabla megtöri az állatot, fájdalmat okoz neki, már a puszta súlya is nagy”

ez butaság, a súlya pedig könnyebb mint a többi

2. „Ha problémák vannak a lóval, nem a zablában kell keresni a megoldást”

A zabla is egy eszköz, ami a lovas lehetőségeit kiterjeszti. Lehet zabla nélkül is lovagolni csak nem célszerű ezer okból. A zaba fajták funkcionális eszközök, amelyeknek céljuk van. Valamire célszerűbbek mint más zablák, mindegyik valamire lett kitalálva. Feszítő zabla nélkül pld, rendőr ló nem közlekedhet.

3. „ne ilyen bonyolult szerkezetekkel kényszerítse a megfelelő helyzetbe”

Minden zabla kényszerítő eszköz. Kérdés az hogy milyen a működési mechanizmusa. Mindent lehet javítani, és ez a zablákra is igaz. Ha bonyolult akkor a cél elérést ez teszi lehetővé. A Ford T model egyszerűbb volt mint a mai autók igaz?

4 „Ez egy nagyon erős zabla, amit csak nagyon indokolt esetben szabad használni, ez esetben is nagyon finom kezű, tapasztalt lovas szükséges hozzá”.

Tévedés, a feltaláló annak idején pont azért hozta létre hogy a gyakorlatlan lovas ne okozzon fájdalmat, ugyanakkor a lóra is kedvező hatást váltson ki. A lovaglás nem a lónak a legkedvezőbb állapot, ő legelne szívesebben. Ha ellenszegül és veszélyezteti az embert akkor megfelelő eszközt kel használni. Amelyik nem éri el a célt az nem megfelelő.

5. „Alapvetően kétféle lovas létezik: aki meg akar tanulni jól lovagolni és az, aki segédeszközök használatával akarja elérni hogy a lova "szépen" menjen.”

Ez egy sablonos butaság. Aki korszerűtlen eszközt használ az nem tudós hanem lemond a fejlődésről. Lehet honfoglalás kori eszközöket is használni de minek.

6. „Egy sima csikózabla-vagy annak "prototípusai", gondolok itt a D, oliv vagy pálcás stb. zablákra, szerintem ezekkel is el lehet normálisan lovagolni egy lovat.”

Lehet, de a lovasok 80% vészhelyzetben nem tud reagálni helyesen. Az autóvezetők sem. De tárcsafék nélkül kétszer annyian sérülnének meg.

2013. jún. 11. 22:26
 12/14 anonim ***** válasza:
Akkor azt magyarázd meg, hogy miért bújik tőle szár mögé a ló laza száron? Mert baromira nem tetszik neki. Én kitartok a nézőpontom mellett: ezt a vackot soha, de soha nem dugnám egyetlen ló szájába sem.
2013. jún. 11. 22:57
 13/14 anonim válasza:
Nincs vele konkrét tapasztalatod, csak látsz valamit. Fogalmam sincs hogy máshol mi történik egy kép alapján. Nekem három lovon került használatra, kettőt folyamatosan lovagolok vele, és eddig aki kipróbálta az a régi zabláját felteszi a falra dísznek. Nekem van egy láda zablám amit versenyzőtől örököltem, általában dög nehezek, nem hinném hogy bármi okból elővenném bármelyiket is. Megyek veled 15-20 km-es terepet úgy hogy fel van akasztva a szár a hornra és kezembe sem veszem. De ha ugyanezt csikózablával tenném nem lennék nyugodt. Terepen bármi lehet, pld egy felröppenő héja majd levitte a fejem egy szőlő mellett. A ló is megrémült, elugrott, és meg kellett fogni mielőtt nekimegy a szőlő végét feszítő drótkötélnek amit nem vett észre. Csikózablával ez tuti baleset lett volna és akár nekirepülhettem volna a betonoszlopnak is. A zabla = biztonság. Most direkt megmértem, 6 zablával összehasonlítva, átlagban mindnél könnyebb 10 dekával, van amelyik meg 20 dekával nehezebb nála. Nem törik meg, stb.
2013. jún. 12. 09:01
 14/14 anonim válasza:
A ló viszonylag egyszerűen viszonyul a zablához. Megtanulja hogy sok lovas a zablán keresztül képes rá hatni. Arra is rájön mit lehet csinálni ha figyelmen kívül szeretné ezt hagyni. neki az idő számít, és ha megrémül az általa ösztönösen veszélyesnek tartott dologtól (ami persze nem az sokszor, de ő nem vizsgálhatja meg, mert a tevékenységének (ösztön)az a lényege hogy azonnal meneküljön ha életben akar maradni) távolra kerüljön, ez minimum 50 méter. HA megtanulja valamivel kapcsolatban hoyg nem veszélyes akkor nem rémül meg tőle később. HA a zabla nem elég hatékony, akkor az a kis kellemetlenség amit okoz neki nem gátolja meg az elrohanásban. Mérlegel ösztönösen, sőt a zabla még rá is erősít a rémületre ha kellemetlen, vagy félreérthető a jelzés. Ha viszont beépül a tudatába hogy az elrohanás első vágta ugrása után már meg kell állnia, akkor nem is ugrik meg, mert tudja hogy az rosszabb mint a rémület keltő akármi. A rémült ló nem mérlegel, önveszélyes is, és a lovast simán átviszi bármin ami végzetes is lehet.
2013. jún. 12. 09:34
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!