Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ti végig olvasnátok ezt a...

Ti végig olvasnátok ezt a könyvet, ha ez lenne az eleje?

Figyelt kérdés

Légyszí mondjátok el, hogy mik a hibák, jól írtam a jelen/múltidőt, hol rontottam, ti ezzel meg azzal kezdenétek...stb. Szerintetek mi lesz a vezér fonal, vagy mi lényeges benne? És jól leírtam, átérzitek a tájakat?ha van kérdés nyugodtan válaszolok ;)

(Ja! és Oszítónak kell ejteni, Miszter Dzsínsznek, és ennyi)

Ha valaki el akarja lopni, csak nyugodtan, az az életemet lopja el ;)

– Ezt nem hiszem el Vicky! Pont most mondta Mr.Jeans, hogy üljek az új lóra! – éppen most osztott be az edző Ositora! Tegnap láttam leesni róla az egyik lovas lányt miközben két egymás melletti farönköt ugratott át. Nagyon féltem az új lótól, hiszen az a lány nagyon ügyes volt. Azt beszélik Osito messziről jött, régen díjugratásban nagyon eredményesen versenyzett.

– Ha akarod segítek lecsutakolni, én már végeztem Berry – hálás voltam a nővérem, Vicky segítségéért.

– Köszi! Hozom a pucolódobozom meg a szerszámokat! – azzal kirohantam a takaros kis istállóból. Amint kiléptem az istállóajtón kitártam mind a két fa ajtószárnyat, mert ebben a nyári hőségben a lovak odabent megtikkadnak. Beszívtam az akácfa virágának kellemes, mézes illatát, és úgy rohantam tovább az istálló és a klubház közötti kövekkel kirakott úton. A klubház mindig tiszta volt, annak ellenére, hogy folyton behordjuk a cipőnkkel a port és a szalmaszálakat. A helység közepén egy kis asztal és székek voltak, azután egy pulttal el volt választva a ''bolt'', itt lehetett üdítőt és csokoládét venni, és itt írták meg a beosztást, hogy ki melyik lovat kapja aznap. Ma kivételesen nem egy cetlire voltak felírva a lovasok nevei és mellé a lovak neve, hanem Mr.Jeans szóban mondta el hogy kiket kapunk az edzésre. Mr.Jeans nagyon jó lovasoktató, és nagyon szigorú. Azt a lovat, amelyikre beosztottak, le kellett csutakolni, aztán ha mindenki kész volt felnyergelünk, és kimegyünk a pályára. Ott az egy órás lovaglás után bevisszük a lovakat a bokszukba, lenyergelünk és ha a lovak izzadtak, szalmával átcsutakoljuk őket. A végén elmossuk a zablákat, letisztítjuk a nyergeket, kirakjuk a nyeregalátétet száradni. Mindent szép rendben kell visszatenni, úgy, ahogyan elvettük onnan. Miután lepucoltuk a lovakat egy porszem sem lehet rajtuk, egy szál szalma vagy széna sem lehet a farkukban és a sörényükben. Szerintem igazán alap dolgok ezek, és szeretek minden teendőt elvégezni a lovak körül. De most a gondolataim csak úgy cikáztak. Nem tudtam mire vélni, hogy engem ültetett Mr. Jeans az új lóra. A nővérem sokkal jobb lovas, négy év korkülönbség van köztünk, Ő annyival előbb kezdett lovagolni. Besiettem a pulttól jobbra lévő női öltözőhöz, ahol a falat képek borították. Szabadidőmben mindig ezeket nézegettem. Kiemeltem az eredetileg szürke szekrényemből az ápolódobozomat, de mára a vas szekrényt matricák, rajzok és üvegfesték borítja. Túl gyorsan pördültem meg, és régebbi cetlik kiszállingóztak a szekrényből. A francba! Most még ez is. Túl ideges voltam a lovaglás miatt, remegett a kezem, ezért csak nagy nehezen tudtam összeszedni a beosztásokat. De az egyiken megakadt a szemem. Volt valami ráírva a neveken kívül, de siettem és visszatuszkoltam a helyére, gondolván, hogy majd később elolvasom. Alap állásban elolvastam volna a kíváncsi természetem miatt, de már így is késésben voltam. Sürgősen rohantam vissza az istállóba, és majdnem hasra estem Pörköltben, a lovarda egyik macskájában, akit mindenki máshogy szólított. De nekem azt, hogy így hívják, még a régebbi oktatóm mondta, aki futószáron tanított lovagolni. Megsimogattam és loholtam tovább, leraktam a dobozom Osito boksza elé és mentem vissza a nyeregért és a kantárért. A nyergesben finom bőrszag terjengett, ami egyből megcsapta az orromat. Nagy meglepetésemre Mr. Jeanst is odabent találtam.

– Bernadette – szólt hozzám.Utáltam, amikor a teljes nevemen szólítottak, jobban szerettem ha Berrynek hívnak, de Mr. Jeansnek elnéztem – ezt a nyerget rakd Ositora – mutatott rá Sáfrányéra.

– Rendben – szóltam vissza udvariasan, és megfogtam a nyerget, meg az aznapi lovam kantárját és visszaindultam. Út közben levettem egy megszáradt nyeregalátétet a tartóról, ahol száradtak, és úgy mentem tovább. Vicky már javában pucolta Ositót, úgyhogy én is gyorsan felkaptam egy kefét és egy vakarót, hogy nekilássak. Amint beléptem a bokszba, elkezdtem remegni, a torkomban gombócot éreztem, a gyomrom görcsbe rándult, és a szívemet, mintha jeges kezek markolászták volna. Féltem. Miután a csutakolással közös erővel végeztünk, megköszöntem Vicky segítségét, és ő elment felnyergelni a neki beosztott lovat. Ő bezzeg a kedvencét, Miladyt kapta! Miután mindenki kész volt, az ősz hajú Mr. Jeans kiadta a vezényszót:

– Ki lehet bújni! – ez mindig mulattatott. Ettől a vezényszótól egy kicsit felengedtem, és a többiek után kivezettem a lovam az istállóból. Nem tartott sokáig a felengedés, miután nyeregbe pattantam, újra úgy éreztem, mintha liftezne a gyomrom. Kengyelt állítottam, ahogy a többiek is, és bevezettük a lovakat a fehér kerítéssel szegélyezett pályára. Rugdalták a lovak a homokot, mert már csak ott nőtt fű, ahol a lovak nem igazán jártak. A pályán eszméletlen sok ugróakadály volt. Többek között természetes, fából, farönkökből készített akadályok, köztük az ékugrás, ahol bele kellet menni egy ''gödörbe'', ami ék alakú, és a legmélyebb pontján egy akadály van. Ott volt még a benk, a vadetető és még nagyon sok más akadály. Voltak cavalettik, és két kitörőre tett rudak, azaz sima ugróakadályok. Elképesztően nagy pálya volt. Az oktató kiadta a parancsot és elkezdtünk ügetni. Már elég régóta ügettünk és csináltuk a feladatokat, alakzatokat, amikor nekikezdtünk a vágtának. Eddig Osito nagyon jól viselkedett mindenre jól reagált. Nem hittem a szememnek, aztán kicsit rövidítettem a száron, az oldalához nyomtam a csizmám és vágtába emeltem. Ekkor borzasztóan nagy meglepetés ért. Olyan hihetetlenül ringatott a vágtája, hogy azt hittem álmodom. De nem. Azt gondoltam magamban, hogy ezt sosem fogom elfelejteni. Mr. Jeans ráküldött az egyik meredek ugrásra. Átsuhantunk felette, és úgy éreztem mintha repülnék, pedig nem volt igazán magas ugrás.

2012. dec. 18. 14:57
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

még ezt lehagytam:

Mire leszálltunk a lovakról, és bevittük őket a helyükre nagyon megkedveltem a kis mackós Ositót. Aranyosnak találtam rövidre levágott, csikó-szerű fekete sörényét. Leszerszámoztam, és mivel egy cseppet megizzadt, ledörgöltem szalmával. Végig húztam kezemet a pejszínű szőrén, ami úgy tűnt, mintha egy kevés fekete, és fehér szőrszálakkal lenne díszítve. Megsimogattam pufi hasát és leellenőriztem fekete lábait. Mire elrendeztem mindent, szörnyen elfáradtam. Visszamentem Osito boksza elé, és ő kihajolt, de úgy, hogy véletlenül se érjen a rácsokhoz. Talán azt hiszi, hogy villanypásztor és megrázza. Végig akartam simítani a tűzött homlokán, de ő elhúzódott. Talán bántották volna? Nem akartam erőltetni, ezért adtam neki egy kis lócsemegét, és mentem vissza a klubházba átöltözni.

2012. dec. 18. 15:10
 2/11 anonim ***** válasza:
3 mondatig sikerült eljutnom. Nincs stílusod, nyers az írásod.
2012. dec. 18. 15:14
 3/11 A kérdező kommentje:

köszi. Hát nem vitatkozni akarok, valószínűleg jobban tudod, de a lényeg még nem itt jön :)

Köszi a választ!

2012. dec. 18. 15:19
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Még nem forrottál ki, eléggé nyers iromány. Vannak nyelvhelyességi hibák és nem fog meg alapjában a történés. Nincsenek összetett mondatok, unalmas még igazából. A könyv kezdése nagyon lényeges, te belecsaptál a lecsóba, de csak egy csapás volt, utána ráhagytad. Ezt úgy értem, hogy ellaposodott az egész. Ilyen kezdettel nem célszerű könyvet indítani, vagy át kell dolgozni az egészet.

Mennyi idős vagy? Mert mondjuk egy 13 év körüli fiatalnak viszont remek szárnypróbálgatás. Én is írok, eddig egy művem jelent meg nyomtatásban, a nagyobb regényeimhez még megvárom, hogy legyen több tapasztalatom, hogy megfelelő művet adhassak ki a kezeim közül. 18L

2012. dec. 18. 16:04
 5/11 anonim ***** válasza:
nem rossz,de nem is kimondottan tetszik,viszont érdekelne a folytatása,hogy mi hozol ki belőle. Nagyon remélem,hogy valami eredeti sztorit találsz ki....:)
2012. dec. 18. 16:13
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez nem ebbe a kategóriába való. Mármint a kérdés, hanem a Kultúra és közösségbe.

Én azt javasolnám, hogy ne egyből könyvet akarj, írni, hanem kisebb kisebb novellákat, történeteket, melyek gyűjts egy blogon, iletve feltöltheted a tortenetek.hu -ra, ahol olyanok is véleményeznek akik régebb óta írnak vagy kereshetsz írói fórumokat.

Nekem túl szájbarágós és vannak tök lényegtelen dolgok is benne.

pl itt: "Sürgősen rohantam vissza az istállóba, és majdnem hasra estem Pörköltben, a lovarda egyik macskájában, akit mindenki máshogy szólított. De nekem azt, hogy így hívják, még a régebbi oktatóm mondta, aki futószáron tanított lovagolni."

A második mondat teljesen felesleges, megtöri a cselekményt.

Meg ugye a célközönséget is be kell lőnöd. Egy lovasnak ebben minden túl egyértelmű, túl sok. Tudom, hogy át akarod éreztetni az olvasóval a dolgokat, pl az akác illatát, de ha ezeket halmozod, az már túl erőltetett dolog.

Aztán most amit te ide írtál se füle-se farka. Adott egy lány aki loviban lovagol, aztán jön egy új ló, megkapja, de ráizgult, mert látta lepusztulni róla ez egyik kiscsajt. Lepucoltatja nővérével, felül rá, minden szép jó, ringat a vágta, ugrott egyet és a következő képben már a boxban van a ló.

Semmi kibontás vagy valami következtetés, hogy milyen jól ment az óra és nem is katasztrófa ez a ló.

Tehát erre jobban rámehetnél, mert nagyon frankón leírtad, hogy mit csinálnak a cuccal, meg hogy megy el a felszerelésért a főszereplő, de ezek mind töltelék dolgok, túlságosan belebonyolódtál a részletekbe, miközben maga a cselekmény (a lényeg) elsorvadt, aztán a végén megint túl leíró lett a dolog.

A helyedben a ló jellemzését egy bekezdésbe foglalnám, így egybe kapunk egy képet a lóról és mondatonként egy egy apró részletet.

Jah és még valami: tagold a szöveget, csinálj bekezdéseket, mert ez így látszatra nagyon tömény.

Én nem írok, viszont rengeteget olvasok. Ne hagyd abba, írj nyugodtan, és jól fogadd a kritikákat, mert ebből tanulsz és ettől fejlődhetsz. Inkább kisebb sztorikkal kezdj, azok legyenek jók, utána menj csak bele nagyobb dolgokba :)

Kívánom, hogy ne add fel, és hogy sikereid legyenek ezen a téren :)

2012. dec. 18. 16:26
 7/11 anonim ***** válasza:

A helyedben a ló jellemzését egy bekezdésbe foglalnám, így egybe kapunk egy képet a lóról és NEM* mondatonként egy egy apró részletet.

*kimaradt a "nem" szócska

2012. dec. 18. 16:28
 8/11 anonim ***** válasza:

A vezérfonal egyértelműen Osito múltjából adódik, amikor bántalmazták - túl egyszerűen rá lehet jönni és így gyorsan lelövöd a poént - ha mégsem akkor most nagyon átvertél xD. A fogalmazásoddal szerintem nincs gond, szép kerek mondataid vannak. A karakterekből viszont hiányzik valami. 3 személyt is említettél (Berryt beleértve), de a nevükön kívül egyikről se tudtunk meg semmi érdekeset. Ha Mr. Jeansről nem is, de Vickyről a nővérről egy kicsivel hosszabb párbeszéd során kiderülhetett volna, hogy Berry milyen testvérnek/barátnak tartja.

A másik amit észrevettem, hogy bizonyára értessz a lovakhoz, de elfelejted, hogy az olvasóid nem mind lómániások (mint én xD) vagy szakértők a témában. Nagyon sok szakkifejezést használsz (benk, cavaletti, kitörő), amiket a nem lovasok nem tudnak hová tenni.

Egyébként végig deja vu érzésem volt, mert szinte hajszál pontosan a mi lovardánkat írtad le: a soknevű macska, a klubhelység és az öltöző berendezése... Végezetül sok sikert kívánok! Ne hagyd abba az írást, mert szerintem van hozzá tehetséged, csak még nyújtogatnod kell a szárnyaidat.

2012. dec. 18. 16:33
 9/11 anonim ***** válasza:
Nekem az elején nagyon tetszett. Tényleg mintha egy könyvet kezdenék el olvasni. Aztán folyamatosan lassul végül ez alatt az egy oldal alatt meguntam. Azt vártam, hogy lesz valami amiből beindul a történet. Mondjuk valami ami megzavarta Ostitót és a csajszika leesett, de senki nem tudja mi az ami zavarja. Vagy valami akármi. De ez, hogy perfektül ment a lovaglás egy jól képzett lónál mint ahogy Ositotól várható volt.
2012. dec. 18. 17:01
 10/11 anonim ***** válasza:

Nem, nem olvasnám végig. Sajnálom, az első pár mondatig jutottam, de azonnal kiderült, hogy nem vagy egy tapasztalt író - ha szabad így fogalmaznom - és hogy a történeted a továbbiakban sem lesz igazán élvezhető.

Ugyanazokat tudom én is mondani, mint az előttem szólók. Tőmondatokban fogalmazol, elveszel a részletekben, emiatt nem vagy elég világos és könnyen követhető, sok helyesírási hibád van, halmozod a felkiáltójeleket, ami egy nagyon rossz szokás, és nem dolgozod ki normálisan a történetet, a fontos dolgokon átsiklasz.

Igen, ezt mind az első kb öt mondatból leszűrtem, és nem, nem azért mert superhero vagyok, hanem mert rengeteg ficet, novellát olvastam már, és ezek tipikusan a kezdő írók hibái.

Én is kíváncsi lennék arra, hogy mennyi idős vagy, mert a kor abszolút nem mindegy egy történet minőségének megítélésénél, de én olyan 12-13 évre tippelek, és arra, hogy belekezdtél ebbe a történetbe, de még nem igazán tudod, mit akarsz belőle kihozni, csak ösztönösen írod ami eszedbe jut, amire jön az ihlet. Ez nem baj, mindenki így kezdi, nem kell elkeseredni, hanem változtatni kell.

Elsősorban ne rögtön regényt, vagy hosszabb hangvételű történetet akarj írni, mert nem fog menni. Dolgozz ki inkább egy 1-2 oldalas egypercest vagy novellát, csiszolgasd, olvasd át többször, és vesd össze mondjuk a kedvenc íród egyik rövid művével. Vagy böngéssz a neten különféle fices oldalakon és olvasgass, rengeteget segít, hogy felismerd a hibákat és ötleteket gyűjts az írással kapcsolatban. Fontos lenne, hogy a saját firkáidat feltöltsd olyan oldalakra, ahol véleményezni tudják a történeteidet, de ügyelj rá, hogy ne szállj el a pozitív kritikáktól és ne vesd meg a negatív észrevételeket.

Másodsorban olvass utána az alapvető helyesírási tudnivalóknak, a bekezdéseknek, tördelésnek, írásjelek használatának, és a párbeszédek helyes kivitelezésének. Tudom, hogy szőrszálhasogatás, de hidd el, az igényes olvasót nagyon könnyen elriasztják az ilyen hibák.

Harmadszor pedig mindenképpen tervezd meg a történetet, mielőtt megírod. Dedósan hangzik, de írhatsz vázlatot a történethez, ami segít annak tördelésében és abban, hogyan vezesd a story szálait. Így nem veszel majd el a részletekben és képes leszel normálisan kidolgozni a fontos dolgokat.

Ja és még valami: Könnyebb E/1-ben érzékeltetni, de kétélű kard. Dolgozz eleinte E/3-ban, valamivel nehezebb fogalmazni ugyan, de segít a történet összeszedettségében, és mindenféleképpen előnyös abból a szempontból is, hogy rákényszerít arra, hogy bemutasd, jellemezd azokat a momentumokat, szereplőket, amik igazán nagy szerepet kapnak.

2012. dec. 18. 20:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!