Hogy lehet ilyeneket megtanítani egy lónak?
Úgy szeretném ha a lovam képes lenne ilyenekre!
http://www.youtube.com/watch?v=VZIHmtZwux8&feature=fvwrel
http://www.youtube.com/watch?v=vkK29D6NHQQ&feature=related
az alsó videóhoz cska annyit, ha megbízol a lovadban akkor nem kell neki tanítani, csak te tudj stabilan ugratni...
az én lovam is megcsinálja ezt játszi könnyedséggel
A felső videó nekem kicsit undorító. Jutalom nélkül egyiket sem csinálná meg neki a ló. Csak a jutalom érdekli, végig a nő övtáskáját nézegeti, nem azért csinálja a trükköket mert bízik a gazdájában.
Az alsó a videó sokkal jobban tetszik, valós bizalomról beszélünk, nem pedig egy tőkeszelíd, jutalomtól függő lóról és egy ezt kihasználó emberről. Itt látszik hogy sok munka van a dolog mögött. Ja és még a ló is nagyon szép, az alakja is, míg az első videóban kicsit elhízottnak tűnik a ló (nyilván az állandó jutalmazás miatt.)
Na de nem ezt kérdezted. Ott van az elején a képekre írva a megoldás. "All things are possible when you believe." Minden lehetséges ha elhiszed. :) A szőrén való ugrásnál tulajdonképpen neked kell sokat tanulnod. Sok határozottság kell hozzá. És nem árt ha van melletted egy tapasztalt lovas. Sokat kell gyakorolni, a súlyoddal irányítani a lovat, biztosan ülni, és persze a lóval sem árt ha jó a kapcsolatod. Szóval először tanulj meg rendesen szőrén vágtázni, utána jöhet az ugrás. :)
Az első videónál szimplán úgy van kiképezve a ló, mint egy kutya. Valamilyen módon elérik, hogy a ló megcsinálja a kívánt feladatot, összekötik azt egy jelzéssel, és pozitív megerősítés révén teletömik kajával. Ezt nem nagyon támogatom, igen könnyen követelőzővé válhat a ló, és meginoghat a tisztelete irántad, ami egy 500 kilós állatnál nem biztos, hogy jó.
A másodikban szerintem inkább a kantárnélküliség az extra, mint a szőrén ugratás. Szőrén ugratni úgy tanulhatsz meg, hogy gyakorolsz, gyakorolsz, gyakorolsz. Az meg érdekes felvetés, hogy ezt nem kell tanítani, de szerintem ne próbáld ki, mert életveszélyes. Ugyanis nagyon szép, ha te megbízol a lovadban, de ha ő nem tisztel, akkor hidd el, nem fog könnyeket ejteni, ha odasuttogod neki, hogy "jajjdeszeretlek" és csak egy kötelet raksz a nyakába.
Ezt valójában nagyon komoly földi munka előzni meg, fontos, hogy a ló megtanuljon nyomásra engedni, maximálisan elfogadjon téged felsőbbrendűnek, bízzon benned, és tiszteljen téged, valamint hogy figyeljen rád. Ezenkívül nagyon fontos, hogy főként az embernek kell sokat tanulnia, hogy jól meg tudd értetni a lovaddal, hogy az adott esetben mit szeretnél. Amúgy ezt a kiképzési módszert természetes lókiképzésnek hívják, és fontos tudnod, hogy nem 1-2 hónap, míg erre a szintre el lehet jutni, valamint nem egy gyakorikérdéses válaszból lehet megtanulni a dolog mikéntjét. Ha még mindig szeretnéd, akkor olvass el a témáról rengeteg könyvet, nézz videókat, és menj el nyílt napokra! (Tudom ajánlani a Fiatal Szabadidomítók Közösségének nyílt napjait pl.) A nyílt nap nem egyenlő a bemutatóval, mert ott ugyan nagyon szép show elemeket láthatsz, de sokat nem tanulhatsz, és annyiban még a kurzusokkal sem egyenlő, hogy nem kerül annyiba. Persze ha van annyi pénzed, kurzusokon is részt vehetsz, akár lovastul is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!