Mit csináljak, hogy szót fogadjon nekem a ló?
Figyelt kérdés
Az a helyzet hogy még csak nem rég kezdtem el lovagolni,de már nyeregben próbálkozom.Most éppen a könnyü ügetést gyakorlom és az a problémám hogy érzem h nem fogad szót nekem a ló.Azt érzem,hogy ő irányít engem és nem én őt,és tudom h ez nagyon rossz,de nemtudom mit csináljak! Nem akar szót fogadni!Segitsetek nekem,mert tanácstalan vagyok,és egy picit el is keseredtem....:(2012. aug. 28. 11:52
1/10 anonim válasza:
Mert egy automata iskolaló akinek már berögzött szokásai vannak. Ezente még ennyi tudással nem tudsz változtatni. Ha több éve lovagolnál, azt mondanám: Csinálja hajlításokat, combravaló engedést, sokátváltást, jármódváltást, rengeteg alakzatot, cavaletti, iramváltást. De nem tudom egyáltalán van-e fogamad róla, hogy ez mit jelent. Ezekkel el tudod érni, hogy rád figyeljen. De itt még valszeg edződ irányít, de ha kapsz egy kis szabadságot, akkor már csinálhatsz olyanokat, hogy jármódváltás: ügetés-lépés, lépés-ügetés. Vagy ügetés -állj, állj-ügetés. <---de ez utóbbihoz, nagyobb összeszedettség kell és határozottság. CSinálhatsz lovardai alakzatokat, hiszen pont ezért találták ki. Pl: Kígyóvonal, körben válts, fél lovarda, kiskörök, átváltás. Csinálhatsz iramfokozást, kicsit hozzáhajtasz de elől nem engedsz a száron. Vagy lassítod az iramot és a külső szárat gyengébben huzigálod, a csizmáddal meg támogatod, hogy ne essen vissza lépésbe. Kérhetsz rudat a földre, hogy átléptek meg átügettek rajta. Először csak egyet!!! Bár te tudod, mennyire vagy már biztos az ügetésben, de hogy edződ mennyit enged meg. Na meg, hogy a ló menniyre biztonságos ilyen téren. Minden esetre én próbálkoznék ezekkel :)
2/10 anonim válasza:
Előző vagyok. Ezekkel lassan eléred, hogy rádfigyeljen a ló és ne a saját útját járja. Szóval sose csak utazz gey lovon. Mindig tartsd fent a figyelmét. Ne hagyd beállni egy tempóba. Ha úgy érzed, hogy a lovad "alszik", akkor csinája egy kiskört. Egy pár kanyaros kígyóvonalat, vagy akadálykerülgetést. Esetleg egy kis iramfokozást. Vagy visszaveszed lépésbe és után azonnal ügetésbe. Vagy egészen állásig visszaveszed.
3/10 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen hogy ilyen bőven kifejtetted nekem a gondoloataidat :)
de még az is a problémám h amikor ügetni szeretnék, elindul nekem vágtába és nemtudom őt visszafogni!a maga útját járja!attól nem félek hogy ledob mert nagyon nyugodt ló,de nem hagyja hogy én irányitsm őt!!:(
2012. aug. 28. 12:23
4/10 anonim válasza:
Mert a ló tudja hogy ki ül rajta. Érzi hogy bizonytalan vagy magadban is és az ülésed sem teljesen biztos még, és tudja, hogy nincs elég tudásod ahhoz, hogy az ilyen dolgai miatt fegyelmezni tudd.
5/10 A kérdező kommentje:
és ez ellen mit tudnék tenni??ezen csak a rengeteg gyakorlás segít?
2012. aug. 28. 13:47
6/10 anonim válasza:
Első vagyok. Elindul alattad vágtában egy iskolaló?? Milyen lovarda az ahol ilyen lovakon tanítanak?? Ha el is indul alattad, legyél vele határozott. Szedd vissza határozottan szárral, de közben hajtsál hozzá csizmával, amint újra beindulna azonnal szedd vissza. Szóval belső szár megtart, nem enged véletlenül sem és a külsővel meg felvételeket csinálsz, azaz húzogatod, lehet növelni a húzogatás erejét, hogyha a ló nem figyel rád. Egyszer csak rá figyel a köcsögje, hogy nem az van amit ő akar. Amikor vágtába elindul és azonnal visszaszedted, fordítsd le kiskörre. Lépés és újra ügetés. Annyiszor megismétled vele amíg rá nem jön, hogy nem ő a főnök. Neked pedig, hogy te vedd át ezt a helyet, nagyon határozottnak kell lenned. Szóval a ló egy kicsit se érezzen rajtad semmit bizonytalanságot... Bár ehhez sok gyakorlás kell és minimális félelem. És figyelj arra, hogy abban a pillanatban amint a ló beugrik vágtába, úgy, hogy biztos vagy benne, hogy nem vágta segítséget kapott, felveszed ügetésbe határozottan erős kézzel. Lépésbe és aztán újra ügetés. A lényeg, hogy amit ő akar az sose teljesüljön. Vagyis teljesülhet, az edzés végén. Leenged a szárakat, és megdicséred. Illetve fontos, hogy amint megcsinálta azt amit kértél abbahagyod a segítséget. Ez a lónak dicséret, hiszen mentesült a teher alól. Pl: Ha iramfokozást csinálsz ügetésben és a ló felgyorsul arra a tempóra amit te akartál akkor abbahagyod a csizmasegítséget. Ha felveszed ügetésből lépésbe akkor csak addig adod a felvevő segítséget ameddig a ló nem lép abban a pillanatban amikor lép engedsz a szárakon és megdicséred. Remélem érted. :) Amikor valamit jól csinált mentesül a teher alól, viszont ha nem akarja megcsinálni amit kérsz akkor erősebben adod a segítséget. De amint megcsinálta abba hagyod. Basszus, remélem érted.. :)
7/10 A kérdező kommentje:
köszi szépen a segítséget,nagyjából felfogtam :)
és azzal tisztába vagyok,hogy még rengeteget kell bátorodnom,de igyekezni fogok:))
2012. aug. 28. 14:22
8/10 anonim válasza:
Nincs ott egy edző vagy oktató, akitől ezeket meg lehet kérdezni? Lovagolni nem interneten kell tanulni.
9/10 anonim válasza:
Az én oktatóim mingig azt mondják: "Légy határozott, ugyanakkor tapintatos, finom!" idővel egyébként szerintem majd rájössz a dolgokra. hisz ahogyan írtad: nem rég kezdél el lovagolni. egyébként hogy érted azt, hogy "MOSTMÁR nyeregben" ? eddig szőrén lovagoltál? futószáron legalább? ha nem futószáron, akkor szerintem keress fel egy másik lovardát, mert ez felelőtlenségnek számit...
10/10 anonim válasza:
Fogd rövidre a szárat és határozd el magad!Néha csinálj olyanokat hogy jobra balra mozgatod a szárat hogy érezze a ló hogy itt vagy és figyelsz!Ez nekem beszokott válni mert énis szemben állok egy ilyen lóval!:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!