Ha terepen elrohan a ló (elkezd vágtázni ijedtében), akkor hogy kell megállítani?
Lehet szájat reszelni, adni a megszokott segítségeket ésatöbbi, de ha hirtelen meg kell állni valami miatt, ezek nem fognak segíteni. Ilyen esetben az egyetlen és legbiztosabb megoldás, ha körre fordítjuk a lovat. Körön képtelenség olyan hipergyorsan vágtázni, ahogyan ők szeretnének, és megterhelő is számukra, így a legtöbbször ezt a módszert szoktuk alkalmazni. Különösen ajánlott kezdők számára, akik nem tudják kiülni a sebes vágtát.
Hiába írtam az előbbit, az esetek kilencven százalékában én is azt a módszert alkalmazom, amit az előzők írtak, mégpedig azért, mert nagyon-nagyon féltem a lovam lábait. Egyenetlen talajon hirtelen lefordítani a lovat elég veszélyes dolog, mert könnyen összegabalyodhatnak a lábai ekkora sebességnél, amiből bukás következik és egyéb csúnya sérülések.
Nem mindig jön be "hogy ha menni akarsz menjél" elv, mert ha előtted szar út van vagy lejtő, akkor ha ép az elméd, nem fogsz rajta lerotyózni. Ez Alföldön működhet, ha sík, meg fasza az út, de nálunk a kemény agyagos erdős, domb-völgyes terepen nem jön be, főleg ha sár is van. Nincs mindig hely, körre venni a lovat pl egy erdőben. Én maradok a klasszikus segítségadásnál és ha végképp semmi, akkor, jön a reszelés végszükség esetére.
Mellesleg gyökerénél kell megfogni a problémát és bizalmat kell építened a lóval, akkor nem fog ijedezni. Mellesleg naaaaagyon meg kell ijednie a lónak, hogy igazi rotyót levágjon + a lovasnak is be kell pánikolnia. Alattam ami ló eddig megijedt (pedig jó pár loval mentem már terepen), az max 3-5 vágtalépést ment azt ennyi, esetleg lenyomott egy 180 fokos hirtelen hátraarcot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!