Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Vágta. Hogyan küzdjem le a...

Vágta. Hogyan küzdjem le a félelmet?

Figyelt kérdés

Egy pár tanácsra lenne szükségem. A kérdés: ki hogy küzdötte le a vágta iránti félelmét? Ugyanis két eshetőség között elmélkedem: szóljak - e az edzőmnek, hogy várjunk még vele, nem készültem fel a dologra, mert félek vagy szedjem össze magam, nézzek szembe a félelmemmel és ezáltal győzzem le azt? Attól tartok, hogyha a "várjunk még" verziót választanám, életem végéig várhatnék, viszont rettegek, hogy baj lesz a próbálkozásból. A körülmények: futószáron vagyok, lovat nem először láttam életemben, lovagoltam egy évig a mostani tartós lovaglási időszak előtt is, csak a tanulás miatt ez abbamaradt. Akkoriban még nemigen mélyedtem el a neten a lovaglás 'rejtelmeiben', bíztam vakon az edzőmben, aki levett úgy a futószárról, hogy vágtázni nem tudtam és egy év után tértünk át erre a kérdésre, akkor is a "cél most az, hogy fennmaradj a nyeregben" elvet követve. Egy pár "vágta" alkalom után estem ki pont az oktatásból és jó pár évig nem mentem többet. Persze, ez alatt az idő alatt a pályán a ló néha megijedt és átcsapott vágtába, én meg ugyan nem estem le, de a szívem majd kiugrott a helyéből és eltartott egy pár pillanatig, mire magamhoz tértem, hogy egyáltalán megállítsam a lovat. Mikor mostanában újra érlelődni kezdett bennem a gondolat, hogy szeretnék újra lovagolni és kikötöttem az első lovardában, a helyzet majdnem ugyanez volt: 2 alkalom futószár után szabadon, majd a ló behisztizvén körbenyargalta velem a pályát, én meg szinte zokogtam, amiért 'vérre menő küzdelmet' kellett folytatnom a fennmaradásért a bérlóval. Persze, azonnal lovardát váltottam, a mostani helyem nagyon jó, a ló nem bérló, hanem 'magántulajdon', sokkal könnyebb vele az élet. Azonban az előző rossz élmények hatására - plusz egy tényleg nagyon minimális inkább lóról lecsúszás semmint esés miatt - elkezdtem félni a gyors ütemű mozgástól. Eleinte a gyorsabb tempójú ügetés is görcsös nyeregmarkolást eredményezett, ez a gond immár nem áll fent. A vágtával is próbálkoztunk korábban a ló gazdájával, de könyörögtem, hogy álljunk meg - vágtáról szó sem volt, csak az azt megelőző gyors ügetésről - és kezem - lábam remegett a nyeregben. A gond az, hogy egyszerűen megbénít a félelem, egy hirtelen mozdulattól, kiváltképp nagy sebességnél (ami sebesebb, mint a lépés és a sima ügetés) szétesem, combom, térdem azonnal enged és csak az van bennem, hogy "Úristen, leesek!", végeredményképp nem tudom összeszedni magam és vissza kell venni a lovat. Azóta nem merült fel a kérdés, a gyors ügetéssel, mint említettem gond nincs, már a ló kisebb botlásaitól sem kapok szívbajt és a lóval is mintha egyre jobb lenne a kapcsolatom (mindig bennem van, hogy a ló nem az enyém, csak ne okozzak neki sérülést, nem ismerem, úristen mi lesz, ha mégis miattam sérül meg, stb.), kezdem kiismerni, megszokni őt. Viszont ismét felmerült a vágta kérdése és a gondolatra már a gyomrom is mocorog. Ügetés, tanügetés (tanügetés immár kengyel nélkül is) simán megy, biztonságban érzem magam, de feljebb magamtól szerintem sosem mernék lépni, viszont erőteljesen nem akarom, hogy a 'lovaglótudásom' ezen a szinten megragadjon. Vágyok arra, hogy el tudjak lovagolni egy lovat, sőt a jövőben a saját ló is nagyszerű lenne idővel és szinte biztos vagyok benne, hogy ha a vágtával meg tudnék barátkozni és én is tapasztalhatnám, hogy valójában milyen jó élmény is ez a jármód, már attól se félnék, hogy a jövőben szabadon elvisz a ló, én meg leesek és kitöröm a kezem - lábam, hisz ha ki tudnám ülni a vágtát, biztos sokkal magabiztosabb lennék a kérdést illetően. Szóval, ha valakinek volt ilyen problémája, kérem ossza meg velem: hogyan győzték le a saját agyukat? Vagy a tanítványaik ilyen fajta problémáját hogyan orvosolták, mit mondtak neki? Biztatták őket, hogy szedjék össze magukat, higgyék el, hogy nem lesz baj, nem kérnék tőle a vágtát, hogyha nem bíznának bennük, hogy nem esnek le, vagy halasszam el a dolgot és várjak még vele?

Köszönöm a válaszokat előre is.

#lovaglás #vágta #félelem #félelem a vágtától
2012. aug. 12. 16:33
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Igen. Vágtába nem úgy kell belehajkurászni a lovat. Ahol lovagolok ott egyáltalán nem engedik. Ha nem ugrott be elsőre, akkor vissza kell venni lépésbe, rövid ügetésbe és újra, amíg nem sikerül. És a vágta sem feltétlenül az a gyors vágta. Tudnak a lovak lassabban vágtázni mint ahogy ügetnek. Igaz, ha futószáron csak az oktatódra van hagyva a ló, akkor a lónak is nehezebb dolga van. Nincs aki összeszedje, hogy ne legyen a vágta előtti rohanós ügetés és a vágta is finomabb legyen. A lényeg, hogy a vágta nem feltétlenül gyorsabb az ügetésnél, csak más. Amúgy sok sikert.
2012. aug. 13. 14:48
 12/22 anonim ***** válasza:

mindenképpen szólj az edzőnek

én belovagoltam a saját csikómat, de hosszú hetekig nem mertem vele vágtázni, végül szóltam az edzőmnek, hogy nem merek a csikóval vágtázni, pár héttel később már mertem vele, ugyanis addig összeszedtem magam és a lóval is jobban kijöttem, elmondhattam, hogy megbíztam benne és ezt az edző is látta, persze nem csak a lóban kellett megbíznom, hanem az edzőmben is, én tudtam, hogy az edző sosem kérné a vágtát, hogy ha nem menne, a végén viszont nagyon megköszöntem a segítségét, most már nem okoz gondot egyedül lovagolni a lovat, alig kell segítség

2012. aug. 13. 15:21
 13/22 A kérdező kommentje:
A lovakhoz olyan szinten nem értek, hogy meg tudjam mondani, milyen fokban van képezve, de a gazdája ugratni tanul vele (kisebb versenyekre szeretnének menni), így gondolom rosszul képezve csak nincs a ló. Jelenleg az oktatóm és gazda nem ugyanaz a személy és a ló nem is hajlandó olyan szinten dolgozni, mintha a gazdájával lenne, én nem tudom olyan szinten lovagolni, mint a gazdája, a ló ugye nem töri magát, hogy egyből vágtába ugorjon, így szerintem ezért van belehajtva a mozdulatba. Gondolom egy profibb lovas ezt a lovat is be tudná ugratni gond nélkül, de én nem vagyok még haladóbb kategória :) A vágtája nem azaz őrült galoppozás, a földön állva ez a sima 'lagymatag' vágta, egyáltalán nem nézz ki vészesnek a dolog - talajról :D
2012. aug. 15. 11:03
 14/22 anonim válasza:
Amikor én először vágtáztam, fantasztikusan éreztem magam. Nagyon jó ló volt, nyugodt és figyelmes. Lassú ügetésből indítsatok, ez tényleg így kell, mások is írták. Az edző indítsa el , te csak a mozgásra figyelj. Szerintem egyébként ügetésből sokkal könnyebb leesni, mint vágtából, szóval emiatt ne félj, mert ha jól csinálod, teljesen a nyereghez simulsz.
2012. aug. 15. 17:27
 15/22 anonim ***** válasza:

Én egy táborban vágtáztam előszőr, amikor már lóháton sem féltem nagyon, és előtte 1 évig töretlenül lovagoltam ugyan azon a lovon. Mondd el az oktatódnak hogy félsz, hidd el, ő 100% megérti, és segíteni is fog, pl. pónira ültet, vagy jobb vágtájú lóra. Előszőr próbálkozz voltizs hevederrel (nyeregalátét+ilyen kapaszkodós heveder) utána lehet nyeregben is. Vegyél fel kesztyűt, és kapaszkodj amennyire csak tudsz! És ha biztosabb vagy magadban (és előbb utóbb ilyen feladatokat is kell csinálni) engedd el a kápát, és csak 1 kézzel fogd, vagy 1-el se.

Következő alkalomra SOHA ne halasszátok, nem szabad félni, de előbb utóbb ez is el fog múlni, csak mondd el az edzőnek mi bánt, és ő biztos hogy segíteni fog.

Előre is bocsi ha olyat írtam amit valaki már írt, de nem olvasgattam az előttem válaszolókat)

2012. aug. 16. 08:53
 16/22 anonim ***** válasza:
Ja, és szabadon NE tanulj vágtázni, mert tudom amikor én előszőr vágtáztam (lehet neked is így lesz) állj állj ááááááálj!!! Másodszorra: ezt csináljuk mégegyszeeer!! Előbb utóbb meg fogod tanulni, csak ülj le a fenekedre, és ne pattogj. A vágta sokkal kényelmesebb bármely jármódnál. És ne ilyedj májd meg ha vágtából hirtelen ügetésbe megy, vágtázni fog tovább ha az oktatód hajtsa, és mindig dőlj hátra, és taposd a kengyeleket, és ne sikíts!
2012. aug. 16. 08:56
 17/22 A kérdező kommentje:
Nem hinném, hogy a póni alám való lenne a 70 kilómmal és a 170 centimmel is nagy lennék neki :) Nem vagyok elengedve, szóval ebből gond nem lesz. Már építem a lelki erőt azért szombatra, bármi is lesz xD
2012. aug. 16. 10:24
 18/22 anonim ***** válasza:

Ezt a kérdést akár én is feltehettem volna. Nagyon félek a vágtától, egyzser én már estem futószárról 8megijedt a ló és beugrott vágtába), és egyszer valami miatt egy másik ló beugrott alattam vágtába. Nagyon megijedtem, akkor csoda, hogy fennmaradtam.

Nekem is az a bajom, hogy mondjam el az oktatómnak, hogy nagyon parázok, pedig lassan jön a vágta tanulás ideje.

2012. szept. 15. 21:12
 19/22 A kérdező kommentje:
Én egyszerűen elmondtam az oktatómnak. Azóta próbáltuk a vágtát, első 3 percig okés is volt minden (féltem, de nem uralkodott el rajtam), de aztán persze beparáztam, szétestem. A lónak nagyon tetszett a vágta, annyira, hogy utána már csak vágtázott volna, én meg félelemtől remegve képtelen voltam visszafogni, 10 - 15 percembe került összeszednem magam és újra úgy ahogy kontroll alá vonni a lovat. Azóta nincs vágta. Oktatóm látta, hogy komolyan félek, nem erőlteti, én kétségbe esve kérdeztem, így mi lesz. Azt mondta, csak szoknom kell, de nem ezen a lovon gyakoroljuk a jövőben, mert látja, hogy nincs meg köztünk az a kapocs. Persze a paci szép, kedves, meg aranyos, jófej, meg minden, de nem érzem közel magamhoz. (Habár, mintha mostanában kezdeném megismerni és talán ezzel együtt ki is alakulhat valami szorosabb bizalom, de ennek még nagyon az elején vagyok.) A közeljövőben terveznek beszerezni egy nyugodtabb iskolalovat és azon voltizzsal fogok próbálkozni. Most a még nagyobb ülésbiztonságon dolgozunk - oktató szerint ülésemmel nincs sok baj, csak speciel én nem hiszem el, hogy nem esek le. Illetve nézek mások lovaglását ugyanazon a lovon, akin most lovagolok. Ők vágtáznak vele és persze kutya bajuk sem lesz, nem történik semmi. De én a földön állva is csak arra tudok gondolni, "Hogyha én ülnék ott fent, már a halálomon lennék." és a földön állva is simán elkezdek félni. Remélem a voltizs segít majd - a tény, hogy ott lehet kapaszkodni tuti sokat fog dobni a dolgon, illetve egy kedves, nyugodt pacc is biztos jó lesz megrendült lelki világomnak (a mostani ló sem idegbeteg, csak néha túl lelkes:)).
2012. szept. 16. 23:12
 20/22 anonim ***** válasza:
Jo regi keredes :D mi lett azota a vagtaval, ha meg latod? :D egybkent az furcsa, hogy 10-15percet vagtaztatok, ugy h te iranyitottad? 😑 ugy h rettegsz tole? Egyebkent a halasztas sem jo megoldas ilyenkor, vagtazni kell, de rendes oktatoval, rebdes lovon, es bocsi de ebbol az irasbol nagyon leveheto volt, hogy szar volt az oktatod.. en sem talaltam tul sok normalisat egz evezred alatt sem.
2018. szept. 13. 23:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!