Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Vágta. Hogyan küzdjem le a...

Vágta. Hogyan küzdjem le a félelmet?

Figyelt kérdés

Egy pár tanácsra lenne szükségem. A kérdés: ki hogy küzdötte le a vágta iránti félelmét? Ugyanis két eshetőség között elmélkedem: szóljak - e az edzőmnek, hogy várjunk még vele, nem készültem fel a dologra, mert félek vagy szedjem össze magam, nézzek szembe a félelmemmel és ezáltal győzzem le azt? Attól tartok, hogyha a "várjunk még" verziót választanám, életem végéig várhatnék, viszont rettegek, hogy baj lesz a próbálkozásból. A körülmények: futószáron vagyok, lovat nem először láttam életemben, lovagoltam egy évig a mostani tartós lovaglási időszak előtt is, csak a tanulás miatt ez abbamaradt. Akkoriban még nemigen mélyedtem el a neten a lovaglás 'rejtelmeiben', bíztam vakon az edzőmben, aki levett úgy a futószárról, hogy vágtázni nem tudtam és egy év után tértünk át erre a kérdésre, akkor is a "cél most az, hogy fennmaradj a nyeregben" elvet követve. Egy pár "vágta" alkalom után estem ki pont az oktatásból és jó pár évig nem mentem többet. Persze, ez alatt az idő alatt a pályán a ló néha megijedt és átcsapott vágtába, én meg ugyan nem estem le, de a szívem majd kiugrott a helyéből és eltartott egy pár pillanatig, mire magamhoz tértem, hogy egyáltalán megállítsam a lovat. Mikor mostanában újra érlelődni kezdett bennem a gondolat, hogy szeretnék újra lovagolni és kikötöttem az első lovardában, a helyzet majdnem ugyanez volt: 2 alkalom futószár után szabadon, majd a ló behisztizvén körbenyargalta velem a pályát, én meg szinte zokogtam, amiért 'vérre menő küzdelmet' kellett folytatnom a fennmaradásért a bérlóval. Persze, azonnal lovardát váltottam, a mostani helyem nagyon jó, a ló nem bérló, hanem 'magántulajdon', sokkal könnyebb vele az élet. Azonban az előző rossz élmények hatására - plusz egy tényleg nagyon minimális inkább lóról lecsúszás semmint esés miatt - elkezdtem félni a gyors ütemű mozgástól. Eleinte a gyorsabb tempójú ügetés is görcsös nyeregmarkolást eredményezett, ez a gond immár nem áll fent. A vágtával is próbálkoztunk korábban a ló gazdájával, de könyörögtem, hogy álljunk meg - vágtáról szó sem volt, csak az azt megelőző gyors ügetésről - és kezem - lábam remegett a nyeregben. A gond az, hogy egyszerűen megbénít a félelem, egy hirtelen mozdulattól, kiváltképp nagy sebességnél (ami sebesebb, mint a lépés és a sima ügetés) szétesem, combom, térdem azonnal enged és csak az van bennem, hogy "Úristen, leesek!", végeredményképp nem tudom összeszedni magam és vissza kell venni a lovat. Azóta nem merült fel a kérdés, a gyors ügetéssel, mint említettem gond nincs, már a ló kisebb botlásaitól sem kapok szívbajt és a lóval is mintha egyre jobb lenne a kapcsolatom (mindig bennem van, hogy a ló nem az enyém, csak ne okozzak neki sérülést, nem ismerem, úristen mi lesz, ha mégis miattam sérül meg, stb.), kezdem kiismerni, megszokni őt. Viszont ismét felmerült a vágta kérdése és a gondolatra már a gyomrom is mocorog. Ügetés, tanügetés (tanügetés immár kengyel nélkül is) simán megy, biztonságban érzem magam, de feljebb magamtól szerintem sosem mernék lépni, viszont erőteljesen nem akarom, hogy a 'lovaglótudásom' ezen a szinten megragadjon. Vágyok arra, hogy el tudjak lovagolni egy lovat, sőt a jövőben a saját ló is nagyszerű lenne idővel és szinte biztos vagyok benne, hogy ha a vágtával meg tudnék barátkozni és én is tapasztalhatnám, hogy valójában milyen jó élmény is ez a jármód, már attól se félnék, hogy a jövőben szabadon elvisz a ló, én meg leesek és kitöröm a kezem - lábam, hisz ha ki tudnám ülni a vágtát, biztos sokkal magabiztosabb lennék a kérdést illetően. Szóval, ha valakinek volt ilyen problémája, kérem ossza meg velem: hogyan győzték le a saját agyukat? Vagy a tanítványaik ilyen fajta problémáját hogyan orvosolták, mit mondtak neki? Biztatták őket, hogy szedjék össze magukat, higgyék el, hogy nem lesz baj, nem kérnék tőle a vágtát, hogyha nem bíznának bennük, hogy nem esnek le, vagy halasszam el a dolgot és várjak még vele?

Köszönöm a válaszokat előre is.

#lovaglás #vágta #félelem #félelem a vágtától
2012. aug. 12. 16:33
1 2 3
 1/22 anonim válasza:
Én mikor már lovagoltam egy fél éve elmentünk a családdal egy lovas hotelbe és ott elengedték velem a lovat, egy teljesen ismeretlen környezetben és egy ismeretlen lóval és össze vissza zögykölődtem. nem volt jó élmény de ahova járok lovagolni ott nem futószáron tnultam meg hanem kint terepen és én mindig arra törekedtem h magabiztosan üljek a lovon és hogyha túl gyorsnak éreztem a vágtát akkor lassítottam és ne félj szólni a tanítóknak épp ezért vannak. sok sikert és érezd jól magad 14/l (8 éve lovagolok de a suli miatt abba hagytam :((
2012. aug. 12. 16:40
 2/22 A kérdező kommentje:
Köszi a választ :) Mindenképpen beszélek erről az oktatóval, de érdekelne, hogy más ezt a fajta mentális gátat mivel oldotta fel, hátha nekem is beválik, vagy ötletet meríthetek belőle :) Ilyen tudással, amíg a vágta gondot okoz, engem lóval a kapun át nem tolnak terepre az tuti. (Hála az égnek az oktatóban fel sem merül ilyesmi.)
2012. aug. 12. 16:48
 3/22 anonim válasza:
Hát nekem is volt egy rossz élményem terepen és egy jó 2 hónapig kise mentem nemm mertem arra a lóra ülni átpártoltam más lovakhoz és sokat voltam benn és szerintem a magabiztosság a legfontosabb h tudd h nem ő irányít szerintem segíteni fog ha majd vágtázol és semmi nem történik jól érzed magad és és újra és újra vágtázni akarsz majd én imádok száguldozni
2012. aug. 12. 16:53
 4/22 anonim ***** válasza:
Fokozatosan csináljátok. :) Minden lovaglás végén egy kis vágta előtti gyorsabb ügetés, aztán vissza lépésbe. Nem kell beugratni vágtába meg semmi, csak az iram legyen egy kicsit fokozott. És minden alkalommal egy párral több ilyen gyors ügetős lépés (kérd meg az oktatót, hogy had ne fogd a szárat, had kapaszkodj a nyeregbe, az mégis biztosabb), és egy idő után, ahogy megszokod, szokásossá válik a gyorsabb ügetés, bár biztonságban fogod magad érezni. Akkor már be lehet ugratni néhány vágtaugrásra, aztán megint vissza lépés. És így alkalomról alkalomra egyre jobb lesz :)
2012. aug. 12. 16:56
 5/22 A kérdező kommentje:
4-es: Ez az ötlet nagyon tetszik, tuti javasolni fogom, köszi! :D
2012. aug. 12. 17:34
 6/22 x) ***** válasza:
Csak gyakorolni kell. Még új neked, jó hogy félsz tőle, nem is várható el hogy ne tedd. Ha majd 20-30 alkalommal vágtáztál már, megismered, megtanulod biztonságosan kiülni és megszokod akkor el fog múlni a félelmed is.
2012. aug. 12. 18:00
 7/22 anonim ***** válasza:

én a helyedben mindenképpen elmondanám az edzőnek, hogy ilyen "paranoiád" van a vágtával szemben... ez nem a szokásos tapasztalatlanok bizonytalansága, hanem - legalábbis az alapján, amit írsz - jóval komolyabb. mondd el neki, hogy milyen negatív tapasztalatok értek, és hogy ezek emiatt ilyen félelem alakult ki benned, és kérd meg, hogy segítsen a leküzdésében. szerintem a te esetedben nem segít a nézzek szembe a félelmemmel-dolog, legalábbis nem egyik alkalomról a másikra... fokozatosan kéne előkészítenetek a dolgot, ezt valaki írta is feljebb. ha futószáron vagy, az jó, mert nem kell figyelned a szárra... nyugodtan kapaszkodj az elején a nyeregbe, csak akkor próbálkozz az elengedéssel, ha teljesen biztos vagy magadban. próbáld meg lelkileg is felkészíteni magad az egészre, képzeld el a helyzetet, gondold át, hogy mikre kell majd figyelned, próbáld meg elterelni a figyelmed a félelemről. ez az elején valószínűleg nem fog menni, de később, ha már túl vagy az első néhány vágtán, hasznos lehet. én egy bizonyos szintig képes vagyok erőszakkal lenyugtatni magamat; ez alatt azt értem, hogy még ha túlságosan izgulok is valami miatt, ha koncentrálok, többé-kevésbé meg tudok nyugodni. ezt gyakorolhatnád, nem feltétlen csak lovaglásnál, hanem máskor is, például különböző esetekben, ha éppen ideges vagy dühös vagy, próbálj meg lenyugodni. ha a hétköznapi életben megy, előbb-utóbb lovaglás közben is menni fog.

remélem, tudtam segíteni... sok sikert, és ha van valami előrehaladás, írd meg :)

2012. aug. 12. 20:19
 8/22 anonim ***** válasza:
Én is féltem de leküzdötem egy lovas ismerösöm megkérdezte hogy minek félni?Nahát erre nem tudtam válaszolni!:DErre rá tett 1lapáttal hogy apukámnak megígértem hogy húsvétkor vágtázok!:)És ha valamitől félek csak arra gondolok ,,mi lesz ha leesek?"semmi mert olyan komoly bajom úgy se lesz(kop kop)mert képzett lovak vannak ott a hova járok!(kop kop)Sok sikert bíz magadban ha akarod menni fog!:)Különben nagyon jó a vágta !Mintha repülnél!(már mint nem a lóról):)Ha szeretnél beszélni a félelmedröl ak bátran írj mert szeretek beszélgetni és tudom milyen érzés!:)
2012. aug. 12. 20:26
 9/22 A kérdező kommentje:
7-es felelőnek: Köszönöm a választ, én is attól tartók, hogy ez erőteljesebb dolog, mintha csak azért tartanék tőle, mert új a dolog és pusztán ismeretlen. A dolog nem új és 'szabadon röpködni' a nyeregben egy vágtázó lóval minden csak nem kellemes, az a magatehetetlenség borzalmas. Oktató tudja, hogy tartok a vágtától, meséltem neki az őt megelőző 'okításomról', de ily mélyen még nem avattam be, ezen mindenképp változtatok és javasolni fogom a fokozatos bevezetést, szerintem dűlőre fogunk jutni. Következő szombat reggelén kiderül :)
2012. aug. 13. 09:42
 10/22 anonim ***** válasza:

A rossz emlékek miatt tele vagy félelmekkel, ez jogos. De egy normális helyre kerültél, jó kezekbe - ez az első lépés ahhoz, hogy legyőzd a félelmeidet. DE! Egy rendesen belovagolt ló nem gyors ügetésből "csap át" vágtába! A vágtát általában lépésből, vagy néha összeszedett ügetésből tanítjuk. Szóval ha a ló, amelyet mostanában lovagolsz, gyors ügetésből kezd vágtázni, akkor a lóban van a hiba, vagyis inkább a belovagoltsági fokában.

A megoldás tehát egy megfelelő ló. Addig is gyakorold a tanügetést kengyel és kapaszkodás nélkül, ha ez megy, nem lesz gondod a vágtával.

2012. aug. 13. 11:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!