Vágta. Hogyan küzdjem le a félelmet?
Egy pár tanácsra lenne szükségem. A kérdés: ki hogy küzdötte le a vágta iránti félelmét? Ugyanis két eshetőség között elmélkedem: szóljak - e az edzőmnek, hogy várjunk még vele, nem készültem fel a dologra, mert félek vagy szedjem össze magam, nézzek szembe a félelmemmel és ezáltal győzzem le azt? Attól tartok, hogyha a "várjunk még" verziót választanám, életem végéig várhatnék, viszont rettegek, hogy baj lesz a próbálkozásból. A körülmények: futószáron vagyok, lovat nem először láttam életemben, lovagoltam egy évig a mostani tartós lovaglási időszak előtt is, csak a tanulás miatt ez abbamaradt. Akkoriban még nemigen mélyedtem el a neten a lovaglás 'rejtelmeiben', bíztam vakon az edzőmben, aki levett úgy a futószárról, hogy vágtázni nem tudtam és egy év után tértünk át erre a kérdésre, akkor is a "cél most az, hogy fennmaradj a nyeregben" elvet követve. Egy pár "vágta" alkalom után estem ki pont az oktatásból és jó pár évig nem mentem többet. Persze, ez alatt az idő alatt a pályán a ló néha megijedt és átcsapott vágtába, én meg ugyan nem estem le, de a szívem majd kiugrott a helyéből és eltartott egy pár pillanatig, mire magamhoz tértem, hogy egyáltalán megállítsam a lovat. Mikor mostanában újra érlelődni kezdett bennem a gondolat, hogy szeretnék újra lovagolni és kikötöttem az első lovardában, a helyzet majdnem ugyanez volt: 2 alkalom futószár után szabadon, majd a ló behisztizvén körbenyargalta velem a pályát, én meg szinte zokogtam, amiért 'vérre menő küzdelmet' kellett folytatnom a fennmaradásért a bérlóval. Persze, azonnal lovardát váltottam, a mostani helyem nagyon jó, a ló nem bérló, hanem 'magántulajdon', sokkal könnyebb vele az élet. Azonban az előző rossz élmények hatására - plusz egy tényleg nagyon minimális inkább lóról lecsúszás semmint esés miatt - elkezdtem félni a gyors ütemű mozgástól. Eleinte a gyorsabb tempójú ügetés is görcsös nyeregmarkolást eredményezett, ez a gond immár nem áll fent. A vágtával is próbálkoztunk korábban a ló gazdájával, de könyörögtem, hogy álljunk meg - vágtáról szó sem volt, csak az azt megelőző gyors ügetésről - és kezem - lábam remegett a nyeregben. A gond az, hogy egyszerűen megbénít a félelem, egy hirtelen mozdulattól, kiváltképp nagy sebességnél (ami sebesebb, mint a lépés és a sima ügetés) szétesem, combom, térdem azonnal enged és csak az van bennem, hogy "Úristen, leesek!", végeredményképp nem tudom összeszedni magam és vissza kell venni a lovat. Azóta nem merült fel a kérdés, a gyors ügetéssel, mint említettem gond nincs, már a ló kisebb botlásaitól sem kapok szívbajt és a lóval is mintha egyre jobb lenne a kapcsolatom (mindig bennem van, hogy a ló nem az enyém, csak ne okozzak neki sérülést, nem ismerem, úristen mi lesz, ha mégis miattam sérül meg, stb.), kezdem kiismerni, megszokni őt. Viszont ismét felmerült a vágta kérdése és a gondolatra már a gyomrom is mocorog. Ügetés, tanügetés (tanügetés immár kengyel nélkül is) simán megy, biztonságban érzem magam, de feljebb magamtól szerintem sosem mernék lépni, viszont erőteljesen nem akarom, hogy a 'lovaglótudásom' ezen a szinten megragadjon. Vágyok arra, hogy el tudjak lovagolni egy lovat, sőt a jövőben a saját ló is nagyszerű lenne idővel és szinte biztos vagyok benne, hogy ha a vágtával meg tudnék barátkozni és én is tapasztalhatnám, hogy valójában milyen jó élmény is ez a jármód, már attól se félnék, hogy a jövőben szabadon elvisz a ló, én meg leesek és kitöröm a kezem - lábam, hisz ha ki tudnám ülni a vágtát, biztos sokkal magabiztosabb lennék a kérdést illetően. Szóval, ha valakinek volt ilyen problémája, kérem ossza meg velem: hogyan győzték le a saját agyukat? Vagy a tanítványaik ilyen fajta problémáját hogyan orvosolták, mit mondtak neki? Biztatták őket, hogy szedjék össze magukat, higgyék el, hogy nem lesz baj, nem kérnék tőle a vágtát, hogyha nem bíznának bennük, hogy nem esnek le, vagy halasszam el a dolgot és várjak még vele?
Köszönöm a válaszokat előre is.
én a helyedben mindenképpen elmondanám az edzőnek, hogy ilyen "paranoiád" van a vágtával szemben... ez nem a szokásos tapasztalatlanok bizonytalansága, hanem - legalábbis az alapján, amit írsz - jóval komolyabb. mondd el neki, hogy milyen negatív tapasztalatok értek, és hogy ezek emiatt ilyen félelem alakult ki benned, és kérd meg, hogy segítsen a leküzdésében. szerintem a te esetedben nem segít a nézzek szembe a félelmemmel-dolog, legalábbis nem egyik alkalomról a másikra... fokozatosan kéne előkészítenetek a dolgot, ezt valaki írta is feljebb. ha futószáron vagy, az jó, mert nem kell figyelned a szárra... nyugodtan kapaszkodj az elején a nyeregbe, csak akkor próbálkozz az elengedéssel, ha teljesen biztos vagy magadban. próbáld meg lelkileg is felkészíteni magad az egészre, képzeld el a helyzetet, gondold át, hogy mikre kell majd figyelned, próbáld meg elterelni a figyelmed a félelemről. ez az elején valószínűleg nem fog menni, de később, ha már túl vagy az első néhány vágtán, hasznos lehet. én egy bizonyos szintig képes vagyok erőszakkal lenyugtatni magamat; ez alatt azt értem, hogy még ha túlságosan izgulok is valami miatt, ha koncentrálok, többé-kevésbé meg tudok nyugodni. ezt gyakorolhatnád, nem feltétlen csak lovaglásnál, hanem máskor is, például különböző esetekben, ha éppen ideges vagy dühös vagy, próbálj meg lenyugodni. ha a hétköznapi életben megy, előbb-utóbb lovaglás közben is menni fog.
remélem, tudtam segíteni... sok sikert, és ha van valami előrehaladás, írd meg :)
A rossz emlékek miatt tele vagy félelmekkel, ez jogos. De egy normális helyre kerültél, jó kezekbe - ez az első lépés ahhoz, hogy legyőzd a félelmeidet. DE! Egy rendesen belovagolt ló nem gyors ügetésből "csap át" vágtába! A vágtát általában lépésből, vagy néha összeszedett ügetésből tanítjuk. Szóval ha a ló, amelyet mostanában lovagolsz, gyors ügetésből kezd vágtázni, akkor a lóban van a hiba, vagyis inkább a belovagoltsági fokában.
A megoldás tehát egy megfelelő ló. Addig is gyakorold a tanügetést kengyel és kapaszkodás nélkül, ha ez megy, nem lesz gondod a vágtával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!